Reuters
StoryEditor

Sú za tým dva prosté faktory. Kedy islam získa svetovú dominanciu?

17.03.2017, 08:58
Autor:
ertert
Za cestou islamu k štatistickej dominancii stoja dva prosté demografické faktory.

Známy washingtonský think-tank Pew Research Center vo svojej štatistike uviedol, že islam sa zrejme do konca tohto storočia stane najrozšírenejším náboženstvom sveta. Vďačí za to najmä vysokej pôrodnosti a nízkemu priemernému veku moslimskej populácie. V nasledujúcich rokoch možno očakávať, že celosvetová moslimská komunita bude rásť najrýchlejšie zo všetkých náboženstiev.

Podľa štatistík Pew Research Center sa v roku 2010 hlásilo k islamu 1,6 miliardy ľudí, teda 23 percent vtedajšej svetovej populácie. Islam sa stále drží na druhej priečke za kresťanstvom, ktoré vyznáva 31,5 percenta ľudí. Zároveň je však najrýchlejšie rastúcim náboženstvom. Ak sa v nasledujúcich rokoch nezmenia demografické trendy, bude islam do konca storočia najrozšírenejším náboženským vyznaním.

Štatistiky tiež ukazujú, že kolíska islamu, za ktorú je považovaný Blízky východ a severná Afrika, už dávno nie je domovom väčšiny moslimov. Najviac ich žije v Ázii a Pacifiku, asi 62 percent. Najväčšie skupiny nájdeme v Indonézii, Indii, Pakistane, Bangladéši, Iráne a Turecku.

Na čele rebríčka stojí Indonézia, do roku 2050 však krok zrovná India, ktorá ale vďaka populačnému prírastku stále zostane prevažne hinduistickou krajinou. Rast čaká aj populáciu moslimov v Európe. Do roku 2050 budú vyznávači islamu tvoriť desať percent obyvateľov Európy.

Vysoká pôrodnosť a sila mladosti

Za cestou islamu k štatistickej dominancii stoja dva prosté demografické faktory. Najdôležitejším je fakt, že moslimské ženy rodia v priemere viac detí. Moslimky majú v priemere 3,1 dieťaťa, zvyšok svetovej populácie sa pohybuje okolo 2,3 dieťaťa. Vďaka tomu bude moslimská populácia ako jediná rásť rýchlejšie, než je priemerný celkový populačný prírastok, pripomína BBC (viac v grafe tu).

Moslimovia sú tiež najmladšou náboženskou skupinou čo sa týka veku veriacich. Medián veku u moslimov bol v roku 2010 23 rokov, čo je o sedem rokov menej, než činí medián u vyznávačov ostatných náboženstiev či neveriacich. V kombinácii s vysokou pôrodnosťou tak bude moslimská populácia celkom iste rásť najrýchlejšie aj v budúcnosti.

Prieskum Pew Research Center sa však nezameriava len na demografické štatistiky. Na jar 2016 sa napríklad štatistici zaujímali o názor ľudí z desiatich vybraných európskych krajín na to, či moslimovia žijúci v ich vlasti podporujú Islamský štát.

Väčšina opýtaných sa zhodla, že islamistov podporuje len veľmi malá časť moslimov. Výnimku tvorilo Taliansko, až 46 percent opýtaných si tu myslí, že Islamský štát podporuje "mnoho či väčšina moslimov".

Moslimovia odsudzujú terorizmus

V rámci rovnakého prieskumu ľudia dostali tiež otázku, či vnímajú moslimov priaznivo či nepriaznivo. Názor sa líši naprieč Európou. Väčšina opýtaných v Maďarsku, Taliansku, Poľsku a Grécku vníma moslimov nepriaznivo. Oveľa miernejší pohľad potom možno pozorovať vo Francúzsku, Nemecku a Veľkej Británii.

Zaujímavý je aj pohľad na to, ako sa vnímajú moslimovia a "západná spoločnosť" navzájom. Z prieskumu z roku 2011 vyplýva, že 68 percent moslimov zo siedmich najpočetnejších moslimských krajín považuje obyvateľov západného sveta za sebeckých. Obdobné percento potom rovnakú skupinu považuje za násilnú, chamtivú a amorálnu. Polovica opýtaných z krajín Západu naopak považuje za násilných moslimov, 58 percent potom dokonca za fanatických (kompletné štatistiky nájdete tu).

V rozpore s pohľadom zvyšku sveta na vyznávačov islamu je však mienka samotných moslimov o teroristických útokoch a samovražedných atentátoch. Moslimovia všeobecne odsudzujú všetky útoky na civilistov v mene islamu. Iba sedem percent opýtaných moslimov uviedlo, že tieto útoky sú v niektorých prípadoch ospravedlniteľné.

Pozrite si aj reportáž z posvätnej moslimskej púte hadždž v roku 2016, každoročne sa jej zúčastňuje do dvoch miliónov ľudí:

01 - Modified: 2024-04-19 09:05:00 - Feat.: - Title: Absolútna dominancia Japoncov. Toto je 10 hybridov s reálne najnižšou spotrebou paliva 02 - Modified: 2024-04-18 09:15:00 - Feat.: - Title: Dovezené autá sú stále v kurze. Štúdia ukazuje, ktoré krajiny dominujú a aké sú hrozby 03 - Modified: 2024-04-08 12:00:00 - Feat.: - Title: Nebezpečné horúčavy. Nová štúdia prezradila, ako vysoké teploty ovplyvňujú naše pohlavné bunky 04 - Modified: 2024-04-06 11:00:00 - Feat.: - Title: Len 57 spoločností vyprodukovalo 80 percent globálneho oxidu uhličitého. Situácia je ešte horšia, ako sme si mysleli 05 - Modified: 2024-04-08 09:00:00 - Feat.: - Title: Vedci našli mikroplasty v starodávnych vzorkách. Ide o prvý prípad kontaminácie archeologických nálezov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 17:21