Jadrová ponorka na ponorkovej základni Royal Navy vo Faslane.REUTERS/Russell Cheyne
StoryEditor

Austrália získa vďaka paktu s USA a Britániou jadrové ponorky. Čína a Francúzsko zúria

16.09.2021, 09:20
Autor:
ČTKČTKiDnesiDnes
Aliancia nazvaná Aukus si podľa spoločného vyhlásenia troch krajín dáva za cieľ "chrániť naše spoločné záujmy v Indo-Pacifiku".

Spojené štáty, Veľká Británia a Austrália v stredu oznámili nový bezpečnostný pakt, ktorý im umožní zdieľať pokročilé technológie, vrátane tých potrebných na výrobu ponoriek na jadrový pohon.

Cieľom aliancie je posilniť bezpečnosť v Indo-Pacifiku. Čína a tiež Francúzsko rozhodnutie kritizujú.

Obranný pakt by podľa austrálskych médií mohol viesť k austrálskemu odstúpeniu od dohody o výrobe francúzskych ponoriek.

Historická zákazka 

Austrália v roku 2019 po dvoch rokoch prieťahov podpísala zmluvu s francúzskou firmou Naval Group na výrobu 12 ponoriek za 50 miliárd austrálskych dolárov (viac ako 30,9 miliardy eur).

Zmluva bola pre Austráliu najväčšou obrannou zákazkou v histórii. Stavba ponoriek však bola oneskorená najmä kvôli požiadavke Canberry, aby mnoho dielov bolo vyrobených lokálne.

Americký prezident Joe Biden, britský premiér Boris Johnson a austrálsky premiér Scott Morrison v stredu vydali spoločné vyhlásenie k štartu nového bezpečnostného partnerstva.

"Ako prvá iniciatíva pod Aukusom sa zaväzujeme k spoločnej ambíciu podporovať Austráliu pri získavaní jadrových ponoriek pre Royal Australian Navy," uvádza sa vo vyhlásení.

"Táto schopnosť bude podporovať stabilitu v Indo-Pacifiku a bude nasadená na podporu našich spoločných hodnôt a záujmov," uviedli.

Lídri zároveň uviedli, že cieľom je "uviesť austrálske schopnosti do prevádzky v čo najskôr dosiahnuteľnom termíne" a dodali, že "Austrália je naďalej odhodlaná plniť všetky svoje záväzky ako štát bez jadrových zbraní". Biden v tejto súvislosti podľa agentúry Reuters povedal, že o ponorkách vybavených jadrovými zbraňami nie je reč.

Pakt sa podľa vyhlásenia bude tiež zaoberať kyberschopnosťami, umelou inteligenciou a "dodatočnými podmorskými schopnosťami".

Austrália sa tak pripojí k ďalším krajinám, ktoré vlastnia jadrové ponorky. Do elitného klubu doteraz patrila Británia, USA, Francúzsko, Čína, India a Rusko.

"Odstrčení" Francúzi, Peking hovorí o predsudkoch

"Americké rozhodnutie odstrčiť európskeho spojenca a partnera, ako je Francúzsko, od štrukturálneho partnerstva s Austráliou v čase, keď čelíme bezprecedentným výzvam v indo-pacifickom regióne, ukazuje nedostatok súdržnosti, ktorý Francúzsko môže len vziať na vedomie a ľutovať," uvádza v spoločnom vyhlásení francúzsky minister zahraničia Jean-Yves Le Drian a ministerka obrany Florence Parlyová.

Francúzske vyhlásenie zároveň uvádza, že rozhodnutie Austrálie odstúpiť od dohody odporuje duchu vzájomnej spolupráce.

Dopĺňa pritom, že tento krok iba posilní potrebu Európy dosiahnuť strategickú autonómiu. "Neexistuje žiadny iný spoľahlivý spôsob, ako hájiť naše záujmy a hodnoty po celom svete, vrátane oblasti Indo-Pacifiku," stojí vo vyhlásení.

Čínska ambasáda vo Washingtone krok odsúdila. Hovorca veľvyslanectva Liou Pcheng-jü na žiadosť o komentár reagoval slovami, že štáty "by nemali stavať výlučne bloky zamerané proti alebo poškodzujúce záujmy tretích strán. Predovšetkým by sa mali zbaviť svojej mentality z čias studenej vojny a ideologických predsudkov".

01 - Modified: 2024-04-24 09:19:46 - Feat.: - Title: Austrálsky súd predĺžil platnosť zákazu videí z útoku na biskupa na platforme X 02 - Modified: 2024-04-24 08:17:27 - Feat.: - Title: V Austrálii po raziách zadržali osoby napojené na mladíka, ktorý útočil v kostole 03 - Modified: 2024-04-23 06:45:37 - Feat.: - Title: Platforma X sa odvolá proti príkazu o stiahnutí videí z útoku v Sydney 04 - Modified: 2024-04-19 16:09:59 - Feat.: - Title: V austrálskom Torresovom prielive zabil krokodíl 16-ročného chlapca 05 - Modified: 2024-04-18 09:11:45 - Feat.: - Title: More vyplavilo na austrálske pláže balíky s kokaínom, polícia zadržala podozrivého
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 08:44