putin si ťin pchingReuters
StoryEditor

Napätie vo svete bude naďalej eskalovať, varujú poprední špionážni analytici

09.01.2017, 18:15
Autor:
ČTKČTK
Riziko medzinárodných aj vnútropolitických konfliktov v najbližších rokoch vo svete vzrastie na úroveň nevídanú od konca studenej vojny.

Napísala to v štúdii o globálnej bezpečnosti skupina popredných amerických špionážnych analytikov. Dôvodom je spomalenie globálneho rastu ekonomiky, erózia povojnového usporiadania a antiglobalizačné trendy, ktoré podnecujú nacionalizmus.

Autormi štúdie Globálne trendy: paradoxy pokroku, o ktorej dnes informovala agentúra Reuters, sú členovia americkej Národnej spravodajskej rady (NIC). Rada združuje popredných amerických spravodajských analytikov a vydáva posudok na základe rozboru informácií všetkých sedemnástich amerických špionážnych služieb.

Globalizácia a technický pokrok podľa štúdie NIC zbavili chudoby miliardy ľudí. Obohatili ale zároveň tých najbohatších, "vyprázdnili" západnú strednú triedu a vyvolali proti globalizácii odpor. Vplyvy znásobila najväčšia migračná vlna za sedem posledných desaťročí, ktorá vyvolala nacionalistické, protielitárske impulzy.

Dokument NIC predpovedá svetu pre najbližšie roky "temnú a ťažkú ​​budúcnosť", ktorú bude charakterizovať sebavedomá agresivita Ruska a Číny, regionálne konflikty, terorizmus, väčšia majetková nerovnosť, klimatické zmeny a stagnujúci hospodársky rast.

V nasledujúcich desaťročiach bude podľa NIC rásť hrozba terorizmu, malé skupiny útočníkov budú využívať "nové technológie, nové myšlienky a nové väzby". Neistota ohľadom správania USA, "zahľadenosť" Západu do seba a oslabenie štandardov v oblasti ľudských práv a predchádzanie konfliktom umožní Rusku a Číne, aby ohrozili americký vplyv.

Tieto javy síce neprekročia hranicu "horúcej vojny", ale ich dôsledkom bude riziko chybných kalkulácií. Rozdiely medzi záujmami a hodnotami jednotlivých štátov a snahy o regionálnu dominanciu povedú k rozdeleniu sveta na sféry vplyvu. "Prehnané presvedčenie, že materiálna sila udrží eskaláciu pod kontrolou, zvýši riziko medzištátnych konfliktov v miere nevídanej od čias studenej vojny," uvádza štúdia.

Paradoxom podľa autorov je, že tie isté trendy, ktoré svet v blízkej budúcnosti ohrozia, vytvoria zároveň predpoklady pre nájdenie priaznivejších východísk v dlhšom horizonte. "Vlády, spoločenstvá, skupiny a jednotlivci budú mať možnosť rozhodovať spôsobom, ktorý môže priniesť nadejnejšiu a bezpečnejšiu budúcnosť," konštatuje dokument.

Medzi trendy, ktoré budú svet formovať, radí NIC znižovanie počtu obyvateľov produktívneho veku vo vyspelých štátoch a rozširovanie rovnakej skupiny ľudí v chudobnejších krajinách, spomalenie hospodárskeho rastu a sťažené podmienky vládnutia. Javy ako globálne otepľovanie, degradácia životného prostredia a zdravotnícke riziká budú vyžadovať kolektívnu akciu, ktorej bude ale stále ťažšie dosiahnuť, súdi štúdia.

01 - Modified: 2024-04-19 09:05:00 - Feat.: - Title: Absolútna dominancia Japoncov. Toto je 10 hybridov s reálne najnižšou spotrebou paliva 02 - Modified: 2024-04-18 09:15:00 - Feat.: - Title: Dovezené autá sú stále v kurze. Štúdia ukazuje, ktoré krajiny dominujú a aké sú hrozby 03 - Modified: 2024-04-08 12:00:00 - Feat.: - Title: Nebezpečné horúčavy. Nová štúdia prezradila, ako vysoké teploty ovplyvňujú naše pohlavné bunky 04 - Modified: 2024-04-08 09:15:00 - Feat.: - Title: Odvrátená stránka štýlového prvku áut. Môže byť pre motoristov nebezpečný, varuje ADAC 05 - Modified: 2024-04-06 11:00:00 - Feat.: - Title: Len 57 spoločností vyprodukovalo 80 percent globálneho oxidu uhličitého. Situácia je ešte horšia, ako sme si mysleli
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 01:44