Reuters
StoryEditor

Litva navrhuje sankcie od Únie voči tým, ktorí podporujú migráciu z Bieloruska

24.08.2021, 22:33
Autor:
TASRTASR
Bieloruský prezident Alexander Lukašenko po prijatí série sankcií EÚ voči predstaviteľom a podporovateľom jeho režimu euroblok upozornil, že Bielorusko nebude prijímať nazad migrantov, ktorí sa dostali do Únie.

Litva navrhla, aby Európska únia uvalila sankcie na bieloruské spoločnosti a občanov, ktorí podľa názoru vlády z Vilniusu pomáhajú migrantom z tretích krajín prekročiť hranice do členských štátov EÚ. Uviedla v utorok tlačová agentúra Reuters s odvolaním sa na slová litovského ministra zahraničných vecí Gabrieliusa Landsbergisa.

Litva, Poľsko a Lotyšsko, a teda štáty, ktorých hranice sú vonkajším hranicami EÚ, v priebehu tohto leta nahlásili nárast počtu migrantov, hlavne z Iraku a Afganistanu, ktorí sa pokúšali prekročiť hranice Únie z územia Bieloruska.

Bieloruský prezident Alexander Lukašenko po prijatí série sankcií EÚ voči predstaviteľom a podporovateľom jeho režimu euroblok upozornil, že Bielorusko nebude prijímať nazad migrantov, ktorí sa dostali do Únie.

"Musíme vyslať veľmi jasný signál nielen Bielorusku, ale každému diktátorovi, ktorý by chcel použiť migráciu ako nástroj proti EÚ alebo niektorému z jej členov, že nielenže mu toto nevyjde, ale bude čeliť ráznej reakcii," uviedol Landsbergis počas utorňajšej tlačovej konferencii v pohraničnom meste Medininkai. Spresnil, že sankcie EÚ sú takouto reakciou.

Landsbergis dodal, že litovská vláda predložila Európskej službe pre vonkajšiu činnosť (ESVČ), ktorá spadá pod Európsku komisiu, zoznam bieloruských občanov a spoločností, ktoré považuje za zodpovedné za zvýšenie počtu nelegálnych migrantov prichádzajúcich z Bieloruska.

Šéf rakúskej diplomacie Alexander Schallenberg podľa Reuters vyjadril podporu litovskému návrhu a na spoločnej tlačovej konferencii zdôraznil, že tí, čo sú zodpovední za nárast migrácie musia čeliť "prísnym sankciám".

Litovská vláda v pondelok oznámila, že do septembra 2022 chce dokončiť výstavbu 508 kilometrov dlhého plotu s ostnatým drôtom na hranici s Bieloruskom.

Náklady na výstavbu tejto umelej bariéry odhaduje na 152 miliónov eur. Európska komisia príliv migrantov cez Bielorusko vníma ako zámerne riadenú migráciu Minsku ako odveta za európske sankcie, upozornila však, že EÚ výstavbu tohto plotu zo spoločného európskeho rozpočtu nepodporí.

01 - Modified: 2024-04-11 14:39:53 - Feat.: - Title: Vo vyšetrovacej väzbe zomrel muž, ktorý čakal na súd za kritiku Lukašenka 02 - Modified: 2024-04-11 10:11:11 - Feat.: - Title: Zelenskyj pricestoval do Litvy, bude rokovať s lídrami Iniciatívy troch morí 03 - Modified: 2024-04-10 15:56:47 - Feat.: - Title: Kto odmietne prijať migrantov, zaplatí 20-tisíc eur za jedného. Europoslanci schválili veľkú reformu 04 - Modified: 2024-04-10 13:34:56 - Feat.: - Title: Pri nehode lode s migrantmi v pri Grécku zahynuli najmenej tri deti 05 - Modified: 2024-04-08 18:58:36 - Feat.: - Title: Litva otvorila vyšetrovanie poškodenia ruského veľvyslanectva
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
16. apríl 2024 13:56