TASR/AP
StoryEditor

Voňavky a lieky s alkoholom nahrádzajú vodku. Kríza udrela v Rusku naplno

27.05.2016, 18:38

Krajiny, kde je vodka národným nápojom, hlásia, že jeho obľuba klesá. Nielen to. Rusi vraj po vzore prezidenta Vladimira Putina, abstinenta a športovcva, začínajú žiť zdravšie. Svedčia o tom prinajmenšom štatistiky a sociologické výskumy.

Podľa ruského ministerstva zdravotníctva sa za posledných päť rokov o tretinu znížila nielen spotreba alkoholu, ale aj počet otráv, ktoré nekvalitné nápoje, zvlášť doma vyrobené pálenky, spôsobujú. Na vine nie je však ani tak osveta a Putinov príklad, ale peniaze. Rusi ich majú čoraz menej. Ako potvrdil riaditeľ Moskovského vedeckého centra narkológie Jevgenij Brjun, každý dospelý Rus dnes priemerne spotrebuje za rok 12,8 litra čistého alkoholu. Pred šiestimi rokmi to bolo až 18 litrov na osobu.

Skvelí pálenkári

To by znamenalo, že Rusi prišli o svetové prvenstvo a že pijú menej než napríklad Česi.

Podľa ruských odborníkov za úspech v boji s presláveným ruským alkoholizmom môže dômyselná regulácia trhu spolu s ekonomickou krízou, ktorá tak priniesla aspoň niečo dobré.

V minulosti sa však zákazy, zdražovanie aj osveta míňali účinkom a akákoľvek prohibícia, vrátane tej, ktorú v 80. rokoch zaviedol vtedajší sovietsky vodca Michail Gorbačov, sa obrátila proti svojim autorom. Spôsobovala alkoholický boom a rozkvet nelegálneho trhu.

Rusi sú skvelí pálenkári domáceho alkoholu, ktorý si za Gorbačovovej prohibície vyrábala každá "slušná" ruská domácnosť. Rástol potom prudko počet otráv, teraz ale klesá. Za tri roky o 30 percent.

Brjun je presvedčený, že spotrebitelia sú donútení meniť svoje návyky kvôli ekonomickej kríze. "Ľudia majú teraz menej peňazí a prvá reakcia je - ušetriť na alkohole," vyhlasuje spokojne Brjun.

Šetria ale aj na jedle. Podľa Finančnej univerzity pri ruskej vláde bežný Rus utratí teraz za potraviny vyše 44 percent svojich príjmov. Rusi tiež začali jesť ešte viac chleba, zemiakov, makarónov a krúp, naopak šetria na mäse, syroch, rybách, zelenine a spomínanom alkohole. Brjun varuje pred prílišným optimizmom. Akonáhle by sa životná úroveň ľudí ešte viac znižovala, nastúpil by stav kolektívnej hlbokej depresie. A tú Rusi zvyknú liečiť pohárom vodky.

Vytriezvenie sa nekoná

Ruskí novinári varujú pred optimizmom už teraz a tvrdia, že vytriezvenie Rusov sa nekoná. Ako uviedla vo svojej reportáži Komsomolskaja pravda, v dedinských predajniach jasne zaznamenali úpadok predaja drahej vodky a naopak veľký záujem o voňavky, v lekárňach zase o voľne dostupné lieky s obsahom alkoholu.

Štatistika je ovplyvnená aj podvodmi výrobcov alkoholu, ktorí v snahe uniknúť daniam nedeklarujú všetku produkciu. Tá potom nemôže figurovať ani ako spotrebovaná. Druhým mätúcim faktorom je Kazachstan, veľkopestovateľ obilia, z ktorého sa vyrába alkohol. Nelegálne cez hranice prúdi vodka do Ruska. Tu je vypitá mimo akejkoľvek štatistiky.

01 - Modified: 2024-04-19 19:48:16 - Feat.: - Title: "Plánovaný atentát". Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze 02 - Modified: 2024-04-19 19:20:40 - Feat.: - Title: Mysleli si, že je špión. Američan, bojujúci na ruskej strane, zahynul v Donecku 03 - Modified: 2024-04-19 16:34:29 - Feat.: - Title: Rusi opäť zaútočili na Odesu, poškodili zariadenie v dôležitom prístave 04 - Modified: 2024-04-19 15:11:08 - Feat.: - Title: Európska únia pripravuje nový balík sankcií voči Rusku. Zamerajú sa na "obchádzačov" 05 - Modified: 2024-04-19 14:48:08 - Feat.: - Title: Havarovaný ruský bombardér predtým útočil na Dnipro a Kryvyj Rih. Pomstili sme sa, tvrdí Ukrajina
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 02:26