StoryEditor

Turci kvôli fotografiám prokurátora zablokovali Twitter a YouTube

06.04.2015, 15:27
Autor:
TASRTASR

Turecké úrady dnes nariadili dočasne zablokovať prístup na sociálne siete Twitter a YouTube, aby tak zabránili zverejňovaniu fotografií prokurátora, ktorý bol smrteľne zranený minulý týždeň, keď jeho úrad prepadlo krajne ľavicové komando a držalo ho tam niekoľko hodín ako rukojemníka.

Potvrdil to dnes v Ankare hovorca prezidenta Ibrahim Kalin, ktorý nariadenie prokuratúry vysvetlil tým, že niektoré médiá konali, akoby zdieľaním fotografie "šírili teroristickú propagandu".

Telekomunikačný úrad (TIB) vo vyhlásení, ktoré bolo zverejnené na YouTube, vysvetlil, že ide o administratívne opatrenie. Podľa agentúry Reuters Twitter a YouTube toto opatrenia zatiaľ nekomentovali.

Ide o prvú zablokovanie sociálnych sietí takého veľkého rozsahu od minulého roku, keď sa úrady takto snažili zabrániť šíreniu obvinení z korupcie vznesených voči súčasnej vláde.

Pôvodne bol dnes v Turecku zablokovaný aj Facebook, ale podľa Tayfuna Acarera, riaditeľa Úradu pre informačné a telekomunikačné technológie, bol prístup užívateľov na Facebook obnovený po tom, ako z webu stiahli inkriminovaný obsah.

Podľa webovej stránky denníka Hürriyet zablokovanie Twitteru a YouTube je dôsledkom rozhodnutia súdu, ktorý nariadil zablokovať prístup na 166 webových stránok, ktoré zverejnili fotografiu prokurátora Mehmeta Selima Kiraza. Medzi nimi bol aj Facebook, Twitter a YouTube.

Prokurátora Kiraza minulý utorok v budove súdu v Istanbule zadržiavalo dvojčlenné ozbrojené komando krajne ľavicovej Revolučnej ľudovej oslobodzovacej strane-Frontu (DHKP-C. Strana na internete zverejnila snímku, na ktorej bol prokurátor s revolverom priloženým k spánku hlavy. Rukojemenícku drámu ukončil až zákrok bezpečnostných zložiek, ktoré na mieste činu zastrelili oboch útočníkov. Prokurátor utrpel ťažké zranenia, ktorým napriek lekárskemu zákroku podľahol.

Už minulú stredu turecké justičné orgány začali vyšetrovacie konanie voči štyrom tureckým novinám, ktoré zverejnili Kirazovu fotografiu vo svojich printových vydaniach i na svojich weboch, a to ešte v čase, keď bol prokurátor rukojemníkom komanda.

Turecká vláda za uplynulý rok znásobila prijímanie kontroverzných opatrení smerujúcich ku kontrole internetu a sociálnych sietí, ktoré šírili obvinenia z korupcie voči členom vlády i voči súčasnému prezidentovi Recepovi Tayyipovi Erdoganovi. Vlani v marci Erdogan - ešte ako premiér - nariadil okamžité zablkovanie prístupu na Twitter a Facebook.

Turecký parlament nedávno schválil opatrenie, ktoré vláde umožňuje okamžite blokovať niektoré webové stránky aj bez súdneho príkazu. Ide pritom o opatrenie, ktoré vlani turecký ústavný súd zamietol.

01 - Modified: 2007-05-03 03:59:00 - Feat.: 0 - Title: Slovanet prináša leto s internetom zadarmo a 100 leteniek k tomu
01 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Nový turecký pašalík? Vplyv Erdogana na nemeckú politiku silnie, varujú špióni 02 - Modified: 2024-04-16 20:54:49 - Feat.: - Title: Netanjahu chce vyvolať regionálny konflikt, aby politicky prežil, vyhlásil Erdogan 03 - Modified: 2024-04-16 08:24:30 - Feat.: - Title: Musk chce prinútiť nových užívateľov, aby za príspevky na sieť X platili 04 - Modified: 2024-04-15 08:27:47 - Feat.: - Title: Ako ukončiť vojnu na Ukrajine? Turci predložili nový návrh: zmrazenie hraníc na súčasnej frontovej línii 05 - Modified: 2024-04-14 21:32:00 - Feat.: - Title: Turecko po útoku Iránu na Izrael vyzvalo na koniec eskalácie v regióne, mohla by vyústiť do vojny
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 21:07