StoryEditor

Rusko sa vyhráža zrušením Twitteru a Facebooku

18.05.2014, 13:39
Autor:
slsl
Ruský regulátor chcel zrušiť sociálne siete, premiér Dmitrij Medvedev ho však za to skritizoval.

Rusi možno jedného dňa prídu o sociálne siete. Pripustil to šéf ruského dozorného orgánu nad IT a telekomunikáciami Maxim Ksenzov pre ruský denník Izvestija. „Mohli by sme zablokovať Twitter aj Facebook v priebehu niekoľkých minút,“ vyhlásil riaditeľ Roskomnadzoru.

Lepšie ako čeliť sankciám

Podľa neho sa na sociálnych sieťach šíria škodlivé názory, ktoré kazia Rusov. „Veríme, že vypnutie sociálnych sietí bude menej významné, ako škoda na celej ruskej spoločnosti, ktorú spôsobia sankcie. Sme pripravení urobiť to, čo podľa zákona urobiť musíme,“ povedal Ksenzov.

Jeho vyjadrenie je soľou do rán blogerom, obhajcom občianskych práv a internetovým spoločnostiam, ktorí už aj tak majú na internete obmedzený priestor. Vo februári totiž dala ruská Generálna prokuratúra povolenie blokovať internetové stránky bez potreby súdneho procesu. Minulý mesiac zase parlament schválil zákon, podľa ktorého je bloger s viac ako tromi tisíckami fanúšikov na Twitteri už médium a musí sa oficiálne zaregistrovať.

Nemožný projekt

Väčšina odborníkov na IT a médiá sa tak domnieva, že internetové reštrikcie spôsobia, že z ruského internetu sa stane „intranet“, teda sieť bez prístupu dnu a von tak, ako je to v Číne. Zároveň však rastie presvedčenie, že postaviť virtuálny múr okolo Ruska je samovražedný projekt. „Zákony sú zle napísané, väčšina ľudí, ktorí o nich rozhodujú nemajú ani potuchy, čo je to internet alebo ako funguje,“ povedal pre televíziu CNBC riaditeľ istej ruskej IT spoločnosti. Zároveň dodal, že Rusko nemá ani prostriedky, ani odborníkov na to, aby vybudovalo obrovský server so softvérovou infraštruktúrou, ktorá by obsluhovala firewall takých rozmerov, aký je ten čínsky.

Medvedev na Facebooku

Krátko po tom, čo v Rusku vyšiel rozhovor s Ksenzovom, sa ozval ruský premiér Dmitrij Medvedev, ktorý na svojom Facebooku napísal, že vláda musí zohľadňovať záujmy všetkých Rusov, teda aj používateľov sociálnych sietí. „Myslím si, že niektorí naši predstavitelia by mali začať používať mozgy a nie dávať rozhovory, v ktorých sa vyhrážajú zrušením sociálnych sietí,“ napísal kriticky Medvedev. Názory premiéra a prezidenta Putina na internet sa tak definitívne rozišli. Kým Putin považuje internet a sociálne siete za „vynález CIA, ktorý má za úlohu zničiť Rusko a preto musí byť obmedzený“, premiér Medvedev živo komunikuje na Facebooku aj na Twitteri a je zástancom internetu.

01 - Modified: 2006-05-21 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Antitrust odobril predaj Transpetrolu
01 - Modified: 2024-04-16 08:24:30 - Feat.: - Title: Musk chce prinútiť nových užívateľov, aby za príspevky na sieť X platili 02 - Modified: 2024-03-27 16:30:00 - Feat.: - Title: Treba ich zabiť. V jednej veci má Medvedev pravdu 03 - Modified: 2024-03-25 10:57:30 - Feat.: - Title: Kremeľ odmieta komentovať vyšetrovanie teroristického útoku aj stav podozrivých. Medvedev volá po treste smrti 04 - Modified: 2024-03-20 18:37:14 - Feat.: - Title: Izraelský vládny hovorca bol suspendovaný kvôli výroku na sieti X o pomoci pre Gazu 05 - Modified: 2024-04-08 08:00:00 - Feat.: - Title: X inzerovala reklamu so súpravou na kradnutie spermií. Urobte z neho otca bez jeho vedomia, vyskakovali slogany na sociálnej sieti
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 19:01