StoryEditor

Facebook je vyhorený. Mladí ľudia sa zaň hanbia

28.12.2013, 11:48
Mladí už nemajú radi Facebook. Do popredia mieri Twitter, či Instagram.

Facebook už nie je medzi mladými ľuďmi obľúbený, podľa novej štúdie je dokonca vyhorený. Popularitu mladej generácie si získavajú jednoduchšie sociálne siete ako Twitter, Instagram alebo Whatsapp. Tvrdí to aspoň výskum financovaný Európskou úniou. Mladí ľudia na tejto siete údajne zostávajú len kvôli rodičom, ktorí majú vďaka nemu o svojich deťoch prehľad.

Projekt Globálnej štúdie účinkov sociálnych médií financovaný Európskou úniou naznačuje, že sociálna sieť, ktorá v budúcom roku oslávi svoje desiate výročie a o ktorej vzniku sa aj natočil film, svoj ​​vrchol už dosiahla. Podľa antropológa Daniela Millera, ktorý sa na projekte podieľal, sa mladí dokonca hanbia aj za to, že sú s Facebookom spájaní. Na projekt upozornil britský denník The Daily Telegraph.

Kvalitatívna štúdia vykonávaná na respondentoch v ôsmich krajinách - po dobu 15 mesiacov - ukázala, že teenageri medzi 16 a 18 rokmi si nechávajú účet na najznámejšie sociálnej sieti len z toho dôvodu, aby boli v kontakte so svojimi staršími príbuznými. Práve medzi nimi je Facebook stále populárny. "Mladí ľudia sa od Facebooku odvracajú vo veľkom a namiesto neho začínajú používať iné sociálne siete. Ich rodičia ho však stále používajú," napísal Miller na serveri The Conversation. Miesto Facebooku teraz podľa štúdie nastupujú jednoduchšie sociálne siete, ako Twitter, Instagram, WhatsApp alebo u nás menej rozšírený Snapchat. Tie podľa antropológa Millera však zďaleka neposkytujú rovnaké technické možnosti.

Podľa neho si to mladí uvedomujú. Facebook je lepší vo vytváraní fotoalbumov, organizovanie podujatí a efektívnejší pokiaľ ide o monitorovanie priateľov. Lepšie však nemusí vždy znamenať atraktívnejšie.

WhatsApp predbehol Facebook v počte odoslaných správ. Snapchat umožňuje používateľom posielať fotky, ktoré sa po čase príjemcovi samy vymažú.

Snapchat sa stal populárnym počas posledných mesiacov a uvádza 350 miliónov poslaných fotiek každý deň. Jeho vzostup potvrdzuje aj fakt, že zaň Facebook ponúkol tri milióny dolárov, ktoré Snapchat odmietol.

"Predtým sa rodičia obávali , že jeho deti budú mať na účet Facebooku. Teraz naopak rodičia trvajú na tom, aby na Facebooku zostávali a dávali o sebe vedieť, " dodáva Miller.

iHNed.cz

01 - Modified: 2005-11-10 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Názor: Organizácia Spojených národov a internet
01 - Modified: 2024-04-22 10:00:00 - Feat.: - Title: Kraľuje sociálnym sieťam a láka na extrémne zľavy. Za globálnym úspechom značky Shein sa však skrýva omnoho viac 02 - Modified: 2024-04-18 11:02:22 - Feat.: - Title: Zvrat v prípade vykradnutej prevádzky Jovinečka. Influencer všetkých oklamal, valí sa na neho vlna kritiky 03 - Modified: 2024-04-16 08:24:30 - Feat.: - Title: Musk chce prinútiť nových užívateľov, aby za príspevky na sieť X platili 04 - Modified: 2024-04-14 05:30:00 - Feat.: - Title: Chcete zarábať na sledovaní sociálnych sietí? TikTok to možno čoskoro umožní 05 - Modified: 2024-04-14 10:00:00 - Feat.: - Title: Speváčka Call Dominika: Na pódiu som ako ryba vo vode. Môj sen? Spolupráca s Lanou del Rey
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 04:26