StoryEditor

Chaos a šaría. Tajné služby varujú: Islamský štát sa sťahuje do Líbye

17.12.2015, 23:00

Presne pred piatimi rokmi, 17. decembra 2010, smrťou mladého Tunisana Muhammada Buazízího odštartovala vlna arabskej jari. V ďalších mesiacoch sa preliala naprieč severnou Afrikou a Blízkym východom. Medzi dlhoročnými autokratmi, ktorých vtedy zmietla, bol aj líbyjský plukovník Muammar Kaddáfí.

Bezvládie, ktoré v krajine od pádu Kaddáfího režimu panuje, poskytuje úrodnú pôdu nielen pašerákom ľudí. Príležitosť v krajine s bohatými ložiskami ropy a zemného plynu, sužovanej nepretržitými bojmi o moc a peniaze medzi znesvárenými frakciami, vytušili aj radikáli z takzvaného Islamského štátu (IS), píše portál Lidovky.cz.

Islamisti zavádzajú právo šaría

Západné tajné služby varujú, že pod tlakom náletov koaličných síl a Ruska v Iraku a Sýrii sa teraz pozornosť islamistov upiera intenzívne k Líbyi. Od minulej jesene, kedy sa radikáli lojálni IS v krajine objavili prvýkrát, výrazne rozšírili ovládané územia aj svoje počty. Pod ich kontrolou je teraz nesúvislý pás niekoľkých významných miest pri pobreží Stredozemného mora, vrátane niekdajšej bašty Kaddáfího režimu Syrty.

Sprostredkované správy z miesta hovoria o tom, že na dobytých územiach zavádzajú islamské právo šaría vrátane verejných popráv.

Západné rozviedky odhadujú, že sa počet bojovníkov IS v Líbyi pohybuje medzi dvoma a troma tisíckami, pričom zhruba 800 predstavujú Líbyjčania vracajúci sa z bojiska v Sýrii a Iraku. Správa predložená minulý mesiac Bezpečnostnej rade OSN uvádza, že IS považuje Líbyu okrem iného za vhodnú operačnú zónu pre bojovníkov, ktorí sa nemôžu kvôli sprísneným bezpečnostným pravidlám západných štátov dostať na Blízky východ. A ideálny spôsob, ako expandovať.

Prenikajú do vnútrozemia

Líbya je teraz podľa západných rozviedok jediným územím mimo Sýriu a Irak, kam samozvaný kalif abú Bakr Bagdádí dosadil svojich ľudí, aby prostredníctvom nich osobne riadil miestnu vetvu.

Prieskumné lety, ktoré v poslednom čase podnikli nad Líbyou francúzske tajné služby, však ukazujú aj ďalšiu motiváciu islamistov. "Sú v Syrte, ich územie sa rozprestiera 250 kilometrov pozdĺž pobrežia, ale začínajú tiež prenikať do vnútrozemia a snažia sa získať prístup k ropným vrtom a ich zásobám," uviedol tento týždeň francúzsky minister obrany Jean-Yves Le Drian pre stanicu RTL.

Islamisti podľa francúzskych tajných služieb vysielajú rozsiahle konvoje smerom na východ k najväčšiemu líbyjskému ropnému terminálu v Sidre či rafinérii v meste Ras Lanúf. Paríž je presvedčený o tom, že IS sa tak snaží zabezpečiť si nové útočisko a zdroj príjmov po spojeneckých náletoch na jeho terajšiu baštu v sýrskom meste Rakka. Podľa nepotvrdených správ sa do Líbye nedávno presunuli aj vysoko postavení členovia Islamského štátu, bývalí dôstojníci irackej armády z éry autokratického vodcu Saddáma Husajna.

01 - Modified: 2007-12-10 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Inflácia sa pravdepodobne spomalila
01 - Modified: 2024-04-23 17:53:21 - Feat.: - Title: Eurokomisia podnikne kroky proti ruskej tieňovej flotile ropných tankerov. Analytici varujú pred eskaláciou 02 - Modified: 2024-04-23 17:29:45 - Feat.: - Title: Ceny ropy sa zvyšujú, k rastu prispeli priaznivé údaje o európskej ekonomike 03 - Modified: 2024-04-21 12:15:00 - Feat.: - Title: V Kábule vybuchla bomba, k útoku sa prihlásil Islamský štát 04 - Modified: 2024-04-21 11:09:44 - Feat.: - Title: Ceny ropy koncom týždňa vzrástli, za celý týždeň však klesli najviac od februára 05 - Modified: 2024-04-19 14:06:33 - Feat.: - Title: Ceny ropy vymazali zisky a klesajú po tom, ako Teherán bagatelizoval útok Izraela
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 06:16