Frontex okrem pomoci migrantom prenasleduje pašerácke lode.Reuters
StoryEditor

Frontex výrazne zvýši podporu pre Litvu, ktorá čelí náporu migrantov

11.07.2021, 20:39
Autor:
TASRTASR
Operácia Frontexu v Litve odštartovala začiatkom júla za účasti desiatok príslušníkov a hliadkovacích vozidiel.

Európska agentúra pre pohraničnú a pobrežnú stráž (Frontex) oznámila, že v najbližších dňoch "výrazne" zvýši podporu pre Litvu, ktorá čelí čoraz silnejšiemu migračnému tlaku na hraniciach s Bieloruskom. Informovala o tom v nedeľu agentúra AFP.

Frontex prisľúbil zintenzívnenie pomoci Litve po sobotňajšom videorozhovore medzi šéfom tejto agentúry EÚ Fabriceom Leggerim a litovským prezidentom Gitanasom Nausédom.

"Litovská hranica je našou spoločnou vonkajšou hranicou... Sme pripravení zvýšiť našu úroveň podpory a nasadiť (v Litve) viac príslušníkov stáleho zboru (Frontexu) a vybavenia," uviedol vo vyhlásení Fabrice Leggeri.

Operácia Frontexu v Litve odštartovala začiatkom júla za účasti desiatok príslušníkov a hliadkovacích vozidiel. V priebehu budúceho týždňa by sa tieto počty mali zdvojnásobiť, časť z nových posíl - ozbrojených príslušníkov pohraničnej stráže a prekladateľov - dorazila do Litvy už počas tohto víkendu.

Na pomoc Litve bude okrem toho vyslaný hliadkovací vrtuľník z Poľska a rokuje sa aj o vyslaní ďalšieho z Nemecka.

Litva spustila v piatok na hraniciach s Bieloruskom výstavbu bariéry zabraňujúcej vstupu migrantom na svoje územie. Vilnius viní Minsk z toho, že aktívne podporuje príchod nelegálnych migrantov do Európskej únie ako odvetu za uvalenie európskych sankcií na Bielorusko. Ide prevažne o utečencov z Iraku a ďalších krajín Blízkeho východu a Afriky.

Litovská vláda vyhlásila pre stúpajúci počet migrantov z Bieloruska, s ktorým krajina zdieľa 679 kilometrov dlhú hranicu, začiatkom júla núdzový stav. Za posledné dva mesiace prekročilo bielorusko-litovskú hranicu už vyše 1500 ľudí, pričom 900 z nich prišlo od začiatku júla. To je 20-krát viac než počas celého roka 2020.

Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko koncom mája povedal, že jeho krajina už nebude migrantom brániť v prekračovaní západnej hranice smerom do EÚ. Vyhlásil to po uvalení sankcií EÚ v dôsledku májového presmerovania dopravného lietadla do Minska, kde zadržali bieloruského disidenta nachádzajúceho sa na jeho palube.

01 - Modified: 2024-04-17 19:24:34 - Feat.: - Title: Migranti sa snažili prejsť do Poľska. Z Bieloruska ich prišlo dvesto 02 - Modified: 2024-04-11 10:11:11 - Feat.: - Title: Zelenskyj pricestoval do Litvy, bude rokovať s lídrami Iniciatívy troch morí 03 - Modified: 2024-04-11 08:14:28 - Feat.: - Title: Po stroskotaní lode pri pobreží Talianska zahynulo deväť migrantov, 15 je nezvestných 04 - Modified: 2024-04-10 18:00:47 - Feat.: - Title: Poľsko podľa Tuska neprijme mechanizmus Európskej únie pre relokáciu migrantov 05 - Modified: 2024-04-08 18:58:36 - Feat.: - Title: Litva otvorila vyšetrovanie poškodenia ruského veľvyslanectva
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 18:33