TASR/AP
StoryEditor

Sme zdrvení žiaľom, máme slzy v očiach. KĽDR oficiálne pripustila, že Kim schudol

30.06.2021, 13:49
Autor:
jhrjhr
Experti si myslia, že KĽDR využije súčasný Kimov výzor na propagandu.

Severokórejské médiá prvýkrát oficiálne uznali, že vodca krajiny Kim Čong-un schudol. Severokórejčania sú tým údajne "zdrvení". Podľa expertov KĽDR teraz využíva Kimovu zmenenú postavu na propagandistické účely, krajina totiž čelí nedostatku jedla.

Štátna severokórejská televízia zverejnila reportáž, v ktorej sa asi dvadsiatka Severokórejčanov vyjadruje k hudobnému koncertu, na ktorom sa objavil chudší Kim.

​Ľudia boli "zdrvení žiaľom, keď videli vyziabnutú postavu rešpektovaného súdruha generálneho tajomníka", tvrdil v jeden z respondentov v reportáži. "Každý hovorí, že ich to dohnalo k slzám," dodal ďalší.

Podľa agentúry Reuters ide o neobvyklé verejné uznanie štátnych médií, že existujú domáce starosti o zdravie severokórejského vodcu. Televízia neuviedla, prečo Kim schudol.

Vládca KĽDR sa v júni na verejnosti objavil po dvoch mesiacoch a bol viditeľnejšie štíhlejší. Ihneď sa objavili špekulácie, či nestratil váhu kvôli zlému zdravotnému stavu.

Podľa jednej teórie mohol schudnúť úplne zámerne, aby svoju hrúbkou neprovokoval hladujúce obyvateľstvo a sám pôsobil, že trpí nedostatkom jedla ako ostatní v krajine.

​Podľa expertov táto reportáž naznačuje, že KĽDR využije súčasný Kimov výzor k propagande. "Je ťažké povedať, čo spôsobilo Kimovu stratu váhy alebo aký je jeho zdravotný stav, ale práve teraz to používajú na propagandistické účely, konkrétne na zdôraznenie jeho tvrdej práce a obetovania sa za účelom zlepšenia životnej úrovne ľudí," povedala agentúre Bloomberg výskumníčka z think tanku Stimson centier Rachel Minyoungová Leeová.

Špekulácie o zdravotnom stave

Režim si zrejme uvedomil, že Severokórejčania o záležitosti veľa debatujú. "Niekto rozhodol, že ak sa o viditeľnom Kimovom schudnutí nezmieni, bude to nepríjemný problém, o ktorom všetci vedia, ale nikto o ňom nechce hovoriť nahlas," všíma si britský špecialista na KĽDR Aidan Foster-Carter.

Zdravie komunistického diktátora už v minulosti bolo zdrojom horlivých debát. Kim je známy fajčiar, ktorý trpel nadváhou. Vážiť mal až 136 kg. Keďže jeho otec Kim Čong-il zomrel na rozsiahly srdcový infarkt, existujú obavy, či aj jeho syn nezápasí so slabým srdcom.

Špekulácie, či nie je ťažko chorý, sa vyrojili po tom, čo sa minulý rok nezúčastnil tradičných výročných slávnostní narodenia svojho dedka a zakladateľa KĽDR Kim Ir-sena, jednej z najvýznamnejších udalostí v krajine. Japonské médiá následne písali, že severokórejský vodca je vo vegetatívnom stave po nepodarenej operácii srdca.

Potravinový nedostatok

Krajina momentálne čelí nedostatku potravín, čo uznal aj samotný Kim. "Potravinová situácia ľudu začína byť napätá," vyhlásil diktátor na stretnutí najvyšších kádrov severokórejského režimu.

Poľnohospodársky sektor podľa neho kvôli minuloročným tajfúnom a následným záplavám nedokázal splniť ciele a v krajine tak panuje nedostatok obilia. Svetové médiá poznamenali, že úprimné slová od vodcu komunistickej krajiny nebývajú časté.

"Podľa väčšiny indikácií sa zdá, že existuje nedostatok potravín v rozmedzí od 1,35 do 1,5 milióna ton," odhaduje výskumník z think tanku Atlantická rada Robert Manning, podľa ktorého ide o "najhoršiu potravinovú krízu od veľkého hladomoru v 90. rokoch, "kedy zahynuli milióny ľudí.

Kvôli nedostatku jedla sa ženy zdráhajú mať deti. Vzdorujú tak tlaku režimu, ktorý chváli ženy s mnohými deťmi ako "hrdinky".

"Najväčším dôvodom, prečo sa ženy v KĽDR zdráhajú rodiť deti, je to, že nie sú v normálnom prostredí pre výchovu detí kvôli nedostatku jedla a základných životných potrieb spôsobených ekonomickými ťažkosťami," povedala jedna žena z mesta Hjesan stanici Rádio Slobodná Ázia.

Podľa osobitného spravodajcu OSN pre situáciu v oblasti ľudských práv v Severnej Kórei boli v KĽDR po uzavretí hranice medzi Čínou a Severná Kóreou "úmrtia hladom" a niektoré deti či starší ľudia sa museli uchýliť k žobraniu.

01 - Modified: 2021-06-09 13:41:10 - Feat.: 0 - Title: Kim Čong-un viditeľne schudol. Špekuluje sa, či je za tým choroba alebo diéta 02 - Modified: 2021-06-17 10:39:35 - Feat.: 0 - Title: Schudnutý Kim: severokórejský vodca priznal, že krajina má veľký problém s potravinami 03 - Modified: 2021-06-18 05:21:06 - Feat.: 0 - Title: Kim Čong-un: Musíme sa pripraviť na dialóg aj konfrontáciu s USA 04 - Modified: 2021-06-27 14:57:02 - Feat.: 0 - Title: Pohľad, ktorý láme ľuďom srdce. Severokórejčanom sa nepáči schudnutý Kim
01 - Modified: 2024-04-17 11:07:26 - Feat.: - Title: Severokórejská armáda počas vojny zmasakrovala stovky veriacich, tvrdí Komisia pre pravdu a zmierenie 02 - Modified: 2024-04-17 09:16:27 - Feat.: - Title: Južná Kórea uskutočnila cvičenia v blízkosti hraníc s KĽDR. Je to reakcia na provokácie, vraví armáda 03 - Modified: 2024-04-17 07:05:57 - Feat.: - Title: Námestník bieloruského ministra zahraničných vecí pricestoval do KĽDR 04 - Modified: 2024-04-16 10:04:48 - Feat.: - Title: Veľvyslankyňa USA pri OSN vyzýva Rusko a Čínu, aby neodmeňovali správanie KĽDR 05 - Modified: 2024-04-13 07:21:33 - Feat.: - Title: Predstavitelia Číny a KĽDR upozornili na novú kapitolu vo vzájomných vzťahoch
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 22:52