Reuters
StoryEditor

Megaoperácia Trójsky štít: Polícia sa nabúrala do tajných správ zločincov, zatkli 800 ľudí po celom svete

08.06.2021, 08:02
Autor:
TASRTASRČTKČTK
Vyšetrovateľom sa podarilo dostať do aplikácie An0m, pomocou ktorej komunikovali zločinci z mnohých kútov sveta.

V rámci medzinárodnej policajnej operácie bolo zatknutých vyše 800 ľudí podozrivých z účasti na organizovanom zločine. Vyšetrovateľom sa podarilo nabúrať do šifrovanej komunikačnej aplikácie An0m a nazerať do tajných správ, v ktorých si podozriví vo viac ako stovke krajín písali o chystaných zločinoch. Uviedla to dnes európska policajná agentúra Europol.

"Operácia Trojan Shield (Trójsky štít) je jednou z najväčších a najsofistikovanejších, ktorú kedy vykonali bezpečnostné zložky v boji proti organizovanému zločinu," uvádza sa vo vyhlásení Europolu. Policajti mohli 18 mesiacov v reálnom čase čítať obrovské množstvo správ, ktoré si písali členovia zločineckých sietí po celom svete. Celkovo mali správ k dispozícii 27 miliónov.

Stovky operácií po celom svete

"Tieto informácie viedli v uplynulom týždni k stovkám policajných operácií po celom svete: od Nového Zélandu cez Austráliu a Európu po Spojené štáty a to s impozantnými výsledkami," povedal podľa agentúry AFP na tlačovej konferencii zástupca riaditeľa Europolu pre operácie Jean-Philippe Lecouffe. "Viac ako 800 zatknutých, viac ako 700 prehľadaných miest, viac ako osem ton kokaínu," vymenoval niektoré z výsledkov akcie.

Calvin Shivers z americkej FBI dodal, že vďaka monitorovaniu komunikácie AN0M sa podarilo zachrániť viac ako sto ľudí, ktorí boli v ohrození života.

Záťahy sa uskutočnili v uplynulých dňoch v 16 krajinách. Cieľom operácie bolo podľa Europolu rozbiť globálne siete organizovaného zločinu, pašovania drog a prania špinavých peňazí bez ohľadu na miesto pôsobnosti. Namierené boli proti kriminálnym organizáciám pôsobiacim vo viac ako stovke krajín, vrátane motorkárskych gangov, talianskej mafie či drogových kartelov.

Zločinci ich medzi sebou sami šírili

Vyšetrovateľom sa podarilo dostať do aplikácie An0m, pomocou ktorej komunikovali zločinci z mnohých kútov sveta. Jej prostredníctvom si písali o chystaných vraždách či obchodoch s drogami, uviedla dnes skôr austrálska polícia, ktorá v posledných dňoch zatkla 224 ľudí naprieč celou krajinou. Novozélandská polícia oznámila 35 zadržaných, Nemecko a Švédsko zhodne 70, Holandsko 49. Zatýkalo sa aj v Spojených štátoch, Británii, Rakúsku, Estónsku či Fínsku.

Aplikácia An0m sa inštalovala na mobilné telefóny, ktoré mali zablokované všetky iné funkcie a dokázali komunikovať len medzi sebou. Zločinci takéto prístroje medzi sebou sami šírili, pretože sa domnievali, že fungujú nezávisle na obvyklých komunikačných kanáloch, a sú preto mimo dohľadu polície.

"V podstate si jeden druhému nasadzovali putá tým, že prechádzali na An0m a verili mu a otvorene na ňom komunikovali, bez toho, aby tušili, že ich celý čas odpočúvame," povedal šéf austrálskej polície Reece Kershaw.

Aplikáciu vytvorila FBI

Novozélandská polícia v utorok vysvetlila, že "odstavenie týchto dvoch šifrovaných komunikačných platforiem vytvorilo na trhu vákuum" a tým aj pre FBI "ideálnu príležitosť" na prevádzkovanie vlastného systému - An0m.

S pomocou orgánov činných v trestnom konaní po celom svete sa následne agentom FBI podarilo dokonca vyzývať páchateľov trestnej činnosti, aby používali šifrovanú aplikáciu, ktorú FBI vytvorila.

Aplikácia An0m si získala obľubu aj vďaka tomu, že sa v prostredí organizovaného zločinu rozšírili fámy o údajnej zraniteľnosti konkurenčného šifrovacieho systému Ciphr. Okrem toho za telefóny s aplikáciou An0m a jej integritu ručili vplyvní ľudia z prostredia organizovaného zločinu, vysvetlil šéf austrálskej polície Reece Kershaw.

Za posledných 18 mesiacov poskytla FBI zločineckým organizáciám vo viac ako 100 krajinách vyše 300 šifrovaných zariadení, ktoré nám umožnili monitorovať ich komunikáciu, povedal novinárom v Haagu Calvin Shivers z FBI.

01 - Modified: 2024-04-17 14:28:48 - Feat.: - Title: Polícia upozorňuje na nárast podvodov na internete 02 - Modified: 2024-04-16 08:20:52 - Feat.: - Title: FOTO Deti bili reťazou a zamykali v izbách: Zatiaľ čo hladovali, rodičia sa im smiali. Slovenskom otriasol brutálny prípad 03 - Modified: 2024-04-15 16:11:47 - Feat.: - Title: Na území Žilinského kraja zistili 22 vodičov pod vplyvom alkoholu 04 - Modified: 2024-04-15 12:51:07 - Feat.: - Title: VIDEO Opitý Slovák sa preháňal po Brne na bicykli. Rovnováhu mu pomáhali udržať dva krígle v rukách, s policajtmi žartoval 05 - Modified: 2024-04-13 16:47:49 - Feat.: - Title: Kazašská polícia zadržala Rusa obvineného z verbovania Tadžikov do ozbrojených konfliktov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 11:53