Reuters
StoryEditor

Britskí poslanci schválili opozičný návrh na vyšetrovanie Borisa Johsona

21.04.2022, 18:14
Autor:
ČTKČTK
Poslanci návrh schválili všeobecným vyjadrením súhlasu, formálne o ňom nehlasovali.

Britskí zákonodarcovia dnes schválili návrh opozície, aby premiér Boris Johnson čelil vyšetrovaniu v parlamentnom výbore kvôli vládnym večierkom organizovaným v čase covidovej uzávery.

Prehra Johnsona

Vláda dopoludnia nečakane stiahla vlastný pozmeňujúci návrh, ktorým chcela vyšetrovanie zablokovať, čím výrazne zvýšila šancu, že opozičný návrh prejde. Vyšetrovanie úradujúceho premiéra kvôli úmyselnému klamaniu poslancov je absolútne ojedinelé a podľa agentúry AP môže silno otriasť Johnsonovou pozíciou.

Poslanci návrh schválili všeobecným vyjadrením súhlasu, formálne o ňom nehlasovali. Ak sa preukáže, že premiér poslancom úmyselne klamal, mohlo by to viesť k jeho rezignácii.

​Predseda labouristov Keir Starmer uviedol, že cieľom je podporiť "jednoduchú zásadu, že v našej politike záleží od čestnosti, poctivosti a pravdovravnosti". "Je to britská zásada, ktorou sa riadia členovia všetkých politických strán v tejto snemovni," povedal Starmer.

Podľa agentúry DPA je rozhodnutie parlamentu pre Johnsona bolestnou porážkou. Premiér, ktorý je momentálne na návšteve Indie, ráno vyjadril nádej, že konzervatívci hlasovaniu urobia koniec.

Vláda chcela pôvodne presadiť, aby konzervatívni poslanci, ktorí majú v Dolnej snemovni jasnú prevahu, vyšetrovanie Johnsona zablokovali. Dnes však prekvapivo zmenila názor a odporučila vlastným poslancom, aby hlasovali podľa svojho svedomia, čo podľa britských médií výrazne zvýšilo šancu, že opozičný návrh prejde. Veľkú nevoľu nad tým, ako premiér riešil škandál s nezákonnými vládnymi večierkami, totiž vyjadrili aj mnohí konzervatívci.

Chcú vyšetriť jeho úmysel

"Pravda je veľmi jednoduchá, (Johnson) klamal, aby ho nikto nepristihol, a keď ho niekto pristihol, klamal zase," tvrdil poslanec za Škótsku národnú stranu Ian Blackford.

"Premiér už mal byť dávno preč. Ministerský predseda by mal vedieť, že jeho angažmán sa skončil," povedal v rozprave ​tívny poslanec Steve Baker. "Je skutočne deprimujúce, keď sa po nás chce, aby sme obhajovali neobhajiteľné," povedal jeho stranícky kolega William Wragg.

Výbor by mal vniesť jasno do toho, či premiér úmyselne klamal zákonodarcov, keď im tvrdil, že večierky vo vládnej štvrti a v Downing Street neboli v rozpore s vtedy platnými nariadeniami prijatými kvôli pandémii choroby covid-19.

​Z klamstva ho usvedčila správa úradníčky Sue Grayovej i polície, ktorá mu minulý týždeň za porušenie pravidiel uzávery udelila pokutu. Johnson sa v súvislosti s aférou zvanou Partygate ospravedlnil, ale povedal, že kvôli nej nemieni rezignovať.

Vyšetrovanie parlamentného výboru sa môže začať až po tom, ako svoje vlastné vyšetrovanie ukončí polícia. To môže podľa listu The Guardian trvať ešte niekoľko mesiacov.

Hlavnou otázkou bude, či Johnson poslanca klamal úmyselne alebo neúmyselne. Ak by výbor dospel k tomu, že úmyselne, išlo by o pohŕdanie parlamentom, za ktoré hrozia sankcie.

01 - Modified: 2021-05-26 11:25:34 - Feat.: 0 - Title: Johnson v covidovej kríze katastrofálne zlyhal, hovorí premiérov exporadca 02 - Modified: 2021-06-06 12:16:13 - Feat.: 0 - Title: Johnson vyzýva lídrov, aby zaočkovali celý svet do konca roka 2022 03 - Modified: 2022-01-25 09:55:13 - Feat.: 0 - Title: Britský premiér má na krku ďalší problém. Okrem večierku vraj porušil aj ďalšie pandemické pravidlá
01 - Modified: 2024-04-18 14:45:15 - Feat.: - Title: Princ William sa vrátil k oficiálnym povinnostiam, pomáhal v kuchyni na charitatívnom podujatí 02 - Modified: 2024-04-17 10:25:11 - Feat.: - Title: Predstavitelia britskej a nemeckej diplomacie sú v Izraeli, budú rokovať o situácii na Blízkom východe 03 - Modified: 2024-04-17 07:35:52 - Feat.: - Title: Rast inflácie v Británii sa v marci spomalil 04 - Modified: 2024-04-16 14:30:08 - Feat.: - Title: Britskí zákonodarcovia budú hlasovať o pláne zaviesť prelomový zákaz fajčenia 05 - Modified: 2024-04-16 11:00:21 - Feat.: - Title: Vytváranie sexuálne explicitných deepfake materiálov bude v Británii trestné
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 00:06