StoryEditor

Nemci vykonávali pokyny z Gazpromu. Ruský gigant si určoval pravidlá, ukazujú interné dokumenty

16.04.2022, 13:11
Autor:
mš
Interné dokumenty majú poukazovať na výrazný vplyv ruského plynárenského gigantu na nemeckých regionálnych politikov.

Politici v Nemecku počúvali a vykonávali pokyny, ktoré prichádzali z plynárenskej spoločnosti Gazprom. Ruský gigant mal mať podľa interných dokumentov vplyv na ministerskú predsedníčku Meklenburska-Predpomoranska Manuelu Schwesigovú a ďalších krajinských politikov. 

Stovky stránok odhaľujú, ako Gazprom dal pokyn na založenie nadácie, ktorá mala pomôcť obísť sankcie zo strany Spojených štátov. Konkrétni politici SPD (Sociálnodemokratickej strany Nemecka) tieto inštrukcie splnili. Štátne kancelárstvo v Schwerine má interné dokumenty, ktoré to dokazujú.

Získal ich nemecký denník Die Welt, ktorý o tom zverejnil správu.

Vznik nadácie 

Spolková krajina sa rozhodla minulý rok v januári založiť environmentálnu nadáciu, ktorá by mala financovať dokončenie plynovodu Nord Stream 2 a ochrániť tak ostatné spoločnosti pred americkými sankciami.

Poverený riadením nadácie bol vtedajší krajinský minister energetiky Christian Pegel (SPD) a vtedajší šéf štátneho kancelárstva Heiko Geue. No hlavné slovo mal niekto iný. Dotyční politici získavali inštrukcie od nemeckého manažéra komunikácie Nord Stream 2.

Plynovod Nord Stream 2, ktorý ústi z mora práve v tejto spolkovej krajine, bol tamojšou vládou označený za dôležitý projekt pre energetickú bezpečnosť krajiny a dôležitú prechodovú technológiu.

„Ak máme vyradiť uhoľné elektrárne a jadrovú energiu, potom potrebujeme prechodovú technológiu,“ ohlásila vlani vznik nadácie Manuela Schwesigová.

„Pevne veríme, že plynovod cez Baltské more je nevyhnutný pre úspešný energetický prechod,“ doplnila.  Nadácia patrí spolkovej krajine, a tá dúfala, že ňou ochráni spoločnosti od sankčných balíkov USA. 

Čo prezrádza komunikácia

Krajinská koalícia SPD a konzervatívcov Angely Merkelovej CDU plánovala vďaka nadácii rýchlo nakúpiť a potom skladovať napríklad stavebný materiál, ktorý by poslúžil na dokončenie plynovodu. Hlavný vklad 20 miliónov eur mal dať nadácii Gazprom, 200-tisíc Nemecko. 

V dokumentoch tiež stojí, že zamestnanec ruského plynárenského gigantu napríklad poslal 25. novembra 2020 do hlavného mesta spolkovej krajiny Meklenbursko-Predpomoransko Schwerinu e-mail, v ktorom stálo: „Dovoľte mi nasledujúci komentár: Mali by sme sa pokúsiť postaviť nadáciu ako „múdru odpoveď“ na tvrdé správanie USA.“ Pokyn vykonala kancelárka Schwesigová.

Z e-mailu Christiana Pegela kolegovi Geueovi z 23. novembra potom vyplynulo, že sa Pegel vždy riadil pokynmi dcérskej spoločnosti Gazpromu.

„Hovoril som so zástupcami NoSt-2. Týkali sa ich tri zmeny, ktoré som vložil a žlto označil,“ píše sa v dokumentoch, ktoré má Die Welt k dispozícii.

Dôverné informácie

Tu však príbeh zďaleka nekončí. Manažér komunikácie Nord Stream 2 v Nemecku si vyžiadal miesto na plánovanom stretnutí schwerinskej vlády s novinármi. Na tlačovom brífingu si tak mohol nahrávať a prepisovať všetko, čo bolo povedané.

Druhý deň to skúsil opäť, tentokrát zažiadal o telefonické spojenie. „Samozrejme len pasívne a iba na počúvanie“. Nikde sa neuvádza, že by boli voči takémuto postupu zo strany štátnej správy nejaké námietky.

​V úzkych sa ocitla aj samotná Schwesigová. Z tajných dokumentov vyplýva, že plynárenská spoločnosť predložila jej vláde vlastnú komunikačnú stratégiu. Obsahovala aj dôverné informácie, ktoré boli verejnosti neprístupné. 

V časti „Len pre internú potrebu – podstata nadácie“ sú uvedené niektoré triky, vďaka ktorým sa dcérska spoločnosť Gazpromu vyhýbala americkým sankciám.

Prešetrí sa to 

V nedávnom vyhlásení však Schwesigová priznala, že nepostupovala správne. „S vedomím toho, čo dnes vieme, bolo zotrvanie na projekte Nord Stream 2 a založenie Nadácie pre klímu a životné prostredie chybou. Chybu som urobila aj ja.“

To však stranám nestačí. Žiadajú, aby bol vytvorený vyšetrovací výbor, ktorý by objasnil vplyv Ruska pri založení nadácie a úlohu Schwesigovej.

01 - Modified: 2022-02-09 08:16:19 - Feat.: 0 - Title: Analýza: Môže Biden Nemcom len tak povedať, že im zoberie plyn? 02 - Modified: 2022-02-11 19:57:50 - Feat.: 0 - Title: NATO a dve tváre Nemecka. Aliancia by si mala ujasniť, nakoľko je Berlín spoľahlivý 03 - Modified: 2022-03-07 07:57:06 - Feat.: 0 - Title: Rusi majú veľký projekt aj na Slovensku. Nemci Nord Stream 2 zrušili, mali by sme konať aj my, tvrdí odborník
01 - Modified: 2024-04-23 21:43:17 - Feat.: - Title: Päť kilometrov za desať dní. Ruské invázne sily dosiahli na Ukrajine významný postup 02 - Modified: 2024-04-23 21:13:40 - Feat.: - Title: Nemecká polícia zastrelila muža, ktorý sa s mačetou vyhrážal v knižnici 03 - Modified: 2024-04-23 20:35:28 - Feat.: - Title: Námestník ministra obrany v Rusku bol zadržaný pre podozrenie z korupcie 04 - Modified: 2024-04-23 19:25:08 - Feat.: - Title: Fínsko stojí po vstupe do NATO na frontovej línii. Dĺžka hraníc s Ruskom sa zdvojnásobila 05 - Modified: 2024-04-23 18:59:14 - Feat.: - Title: Kremeľ podniká vzdušnú a informačnú operáciu s cieľom zničiť Charkov, chce prinútiť ľudí k úteku
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 08:57