Reuters
StoryEditor

Putina podrazili skorumpovaní velitelia. Končia za mrežami, chýbajú bilióny rubľov

11.04.2022, 11:07
Autor:
redredČTKČTK
Na korupciu v rezorte upozorňoval Alexej Navaľnyj. Toho však Putin, namiesto toho, aby prípad preskúmal, odstránil z verejného života.

Hladké víťazstvo Ruska na Ukrajine sa nekoná a prezident Vladimir Putin tak pokračuje v čistkách vo vlastných radoch.

Generál spravodajskej služby FSB Sergej Beseda skončil za mrežami za to, že ukradol peniaze, ktoré mali Kremľu zaistiť ľahké víťazstvo na Ukrajine. Za neúspechy na fronte však Putin vďačí aj iným skorumpovaným veliteľom, píše poľský denník Gazeta Wyborcza.

Beseda bol šéfom odboru operatívnych informácií, čiže zahraničnej rozviedky, a zohrával kľúčovú úlohu v ukrajinskej hre Moskvy. A to nie až teraz, už v zime 2014 velil pokusom násilne skoncovať s kyjevským „Majdanom“.

Z informácií, ktoré nezávislým médiám odovzdal zdroj zo samotnej FSB, zvaný Wind of Changes, vyplýva, že Putin zveril generálovi úlohu zorganizovať v susednej krajine „Antimajdany“.

Ich účastníci, ako sľuboval Kremľu generál Beseda, mali vystúpiť proti kyjevským „neonacistom“ a vystlať kvetinami cestu ruským tankom.

Generál Beseda a jeho zástupca Anatolij Baluch pred mesiacom skončili v domácom väzení, ako hlásil server Agentura.ru, ktorý sa špecializuje na spravodajské služby.

Teraz sa ukázalo, že dôležitého generála premiestnili do najprísnejšie stráženého väzenia v Rusku, moskovského Lefortova.

Vladimir Osečkin z Gulagu.net, ktorému Wind of Changes odovzdáva informácie, vysvetľoval, z čoho je šéf rozviedky FSB obvinený. Mal k dispozícii obrovské peniaze, ktoré dostal z Kremľa na vyvolanie celonárodného povstania proti režimu v Kyjeve.

Len v posledných mesiacoch mal k dispozícii desať miliárd rubľov z tajnej časti štátneho rozpočtu. Rusko totiž tají dokonca aj pred vlastnými zákonodarcami, na čo vynakladá asi 15 percent svojich výdavkov.

Vidina jasajúcich davov v Kyjeve

V hláseniach odovzdávaných Putinovi generál uisťoval, že v každom veľkom meste na Ukrajine zmobilizoval a zaplatil „až dve tisícky vyšportovaných mužov“ pripravených aktívne vystúpiť proti ukrajinským inštitúciám.

Za týmito údernými oddielmi mali v každom meste nasledovať mnohotisícové davy proruských obyvateľov, ktorí mali s nadšením vítať ruské tanky.

Nie je nič divné, že Putina zlákala vízia, že zopakuje nekrvavé dobytie Krymu, a že vládca Kremľa nariadil svojim tankistom vziať si so sebou slávnostné uniformy na prehliadku v Kyjeve, s ktorou sa počítalo už pár dní po invázii.

Teraz sa armádni vyšetrovatelia pokúšajú zistiť, čo sa stalo s peniazmi, ktoré Beseda utrácal na fiktívnu sieť agentov a diverzantov. Generálovi hrozí doživotie, možno dokonca smrť.

Rusko vystúpilo z Rady Európy, čím sa zbavilo záväzku dodržiavať moratórium na odsudzovanie na trest smrti, platné od roku 1997, kedy sa Moskva snažila splniť podmienky členstva v rade.

Dnes mnoho dôležitých politikov, ako je napríklad bývalý prezident Dmitrij Medvedev, hlása, že je čas vrátiť sa k popravám zastrelením.

Osečkin v rozhovore s novinárkou Echa Moskvy a Novej gazety (obe médiá síce prerušili činnosť, ale ich redaktori sú veľmi aktívni na sociálnych sieťach) opísal mieru korupcie v ruskej armáde a spravodajských službách.

Napríklad kontrolný úrad skúmal výdavky na smutne preslávenú Wagnerovu skupinu. Z desiatok miliárd rubľov sa k žoldnierom dostala nanajvýš polovica.

FSB podľa informácií od Wind of Change tvrdí, že sa nemožno dopočítať ôsmich biliónov rubľov vynaložených na obranu v posledných piatich rokoch. Uvedená suma zodpovedá štvrtine tohtoročného štátneho rozpočtu.

„Peniaze sa zmenili na kryptomeny a generálske vily vo Francúzsku, Bulharsku a Španielsku,“ odhaduje Osečkin.

Vojnu chceli námestníci z rezortu obrany

Podľa názoru ľudí z Lubjanky (teda centrály FSB), ktorí tradične nemajú radi vojakov a bojujú s nimi o vplyv, korupčný mechanizmus v ohromujúcej miere vybudovali dvaja námestníci ministra obrany Sergeja Šojgua, menovite Timur Ivanov a Ruslan Calikov.

Obom už zopár mesiacov "horelo pod nohami", a tak tlačili na rozpútanie vojny vo viere v starú ruskú zásadu, že „vojna zmaže všetky hriechy“.

Na korupciu na ministerstve obrany a na veľkopanský rozmarný životný štýl Šojgua, Ivanova a Calikova tvrdohlavo upozorňoval opozičný politik Alexej Navaľnyj a ľudia z jeho Fondu boja proti korupcii.

Avšak Putin, namiesto toho, aby prípad preskúmal, urobil čo mohol, aby odstránil opozičníka z verejného života.

Najprv nariadil atentát a potom ho nechal uväzniť. A teraz za to platí životmi svojich poddaných v nepodarenej „bleskovej vojne“ (blitzkriegu), napísala Gazeta Wyborcza.

01 - Modified: 2022-04-07 10:40:29 - Feat.: 0 - Title: Pred mesiacom sa mu všetci smiali. Teraz je rubeľ späť na predvojnovej úrovni 02 - Modified: 2022-04-07 12:02:41 - Feat.: 0 - Title: Kritika Zelenského, dlhé telefonáty s Putinom. Rozbije Orbán jednotu Západu? 03 - Modified: 2022-04-22 22:21:37 - Feat.: 0 - Title: Koľko ruských vojakov padlo na Ukrajine? Putinov hovorca to označil za tragédiu 04 - Modified: 2022-04-11 08:32:11 - Feat.: 0 - Title: Kaczyński obvinil Rusko z leteckej tragédie pri Smolensku, predloží dôkazy 05 - Modified: 2022-04-11 08:58:02 - Feat.: 0 - Title: Nechutné zverstvo: Ruský vojak mal natočiť video, ako znásilňuje ročné dieťa. Zatkli ho
01 - Modified: 2024-04-12 14:08:32 - Feat.: - Title: Pri výbuchu auta v Moskve bol zranený zbeh z ukrajinskej tajnej služby 02 - Modified: 2024-04-12 04:36:59 - Feat.: - Title: Ruská FSB tvrdí, že zmarila plány útoku na synagógu v Moskve 03 - Modified: 2024-04-11 18:58:54 - Feat.: - Title: Rozhovory o Ukrajine bez Ruska nemajú zmysel, reaguje Kremeľ konferenciu vo Švajčiarsku 04 - Modified: 2024-04-11 17:22:38 - Feat.: - Title: Skrytá vo filmoch. Kremeľ platí neziskovým organizáciám značné sumy za šírenie propagandy, tvrdí Kyjev 05 - Modified: 2024-04-05 15:10:36 - Feat.: - Title: Vysoké straty v armáde. V bojoch na Ukrajine padlo viac ako 50-tisíc ruských vojakov, píše BBC
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
13. apríl 2024 06:38