Reuters
StoryEditor

Kyjev predstavil nový návrh mierovej dohody s neprijateľnými prvkami, povedal Lavrov

07.04.2022, 16:55
Autor:
ČTKČTK
Podľa ruského ministra zahraničných vecí má však Rusko záujem naďalej viesť mierové rokovania s Kyjevom.

Kyjev sa podľa ruského ministra zahraničných vecí Sergeja Lavrova v novom návrhu mierovej dohody odchýlil od bodov, na ktorých sa zhodli pred časom delegácie oboch krajín v Istanbule. O vyjadreniach šéfa ruskej diplomacie informovali agentúry Reuters a Interfax.

Ukrajinský predstaviteľ Mychajlo Podoljak jeho komentár odmietol. Bieloruský vodca Alexander Lukašenko sa medzitým nechal počuť, že do rokovaní o ukončení vojny na Ukrajine musí byť zapojená aj jeho krajina.

​Ruský prezident Vladimir Putin pri dnešnej porade s členmi svojej bezpečnostnej rady preberal priebeh ťaženia na Ukrajine a tiež to, ako čeliť "informačnej diverzii Kyjeva" v podobe správ o zverstvách spáchaných ruskými vojakmi v ukrajinskom meste Buča.

"Ukrajina predložila vyjednávacej skupine svoj návrh dohody, ktorý vykazuje odklon od najdôležitejších ustanovení zaznamenaných na schôdzke 29. marca v Istanbule," cituje Lavrova agentúra Interfax.

Neprijateľné bezpečnostné záruky

Podľa šéfa ruskej diplomacie Ukrajinci v istanbulskom dokumente "jasne uviedli, že budúce bezpečnostné záruky Ukrajiny sa nevzťahujú na Krym a Sevastopoľ", píše ruská tlačová agentúra s odkazom na ukrajinský polostrov, ktorý Moskva anektovala v roku 2014, a tamojšie mesto. V novom návrhu toto vyhlásenie chýba, tvrdí Lavrov.

​Ďalej okrem iného oznámil, že nový ukrajinský návrh predpokladá možnosť organizovať vojenské cvičenia na území Ukrajiny za účasti zahraničných kontingentov so súhlasom väčšiny krajín, ktoré budú jej bezpečnostnými garantmi, pričom Rusko v tejto súvislosti nie je spomenuté.

V istanbulskom dokumente sa však podľa neho hovorí o "súhlase všetkých garantujúcich štátov, vrátane Ruska". Podľa agentúry Reuters Lavrov zároveň povedal, že Moskva bude napriek "neprijateľným" prvkom v novom návrhu dohody pokračovať v rozhovoroch a presadzovať svoje vlastné požiadavky.

Kremeľ medzitým povedal, že mierové rozhovory medzi Moskvou a Kyjevom nepostupujú tak rýchlo, ako by si vraj Rusko prialo. Obvinil zároveň Západ, že sa snaží rokovania mariť tým, že sa zameriava na obvinenia z vojnových zločinov, ktoré Moskva popiera, podotkol Reuters.

"Účastníci porady posúdili priebeh pokračujúcej špeciálnej vojenskej operácie a tiež rozhovory medzi ruskou a ukrajinskou delegáciou. Zdôraznili aj nevyhnutnosť aktívnych protiopatrení proti informačným a ďalším diverziám ukrajinskej strany, aké mali miesto v meste Buča," povedal Putinov hovorca Dmitrij hlavy štátu s členmi bezpečnostnej rady, vrátane predsedu vlády, predsedov oboch komôr parlamentu, šéfa prezidentskej kancelárie, ministrov vnútra, obrany a zahraničia, šéfov tajných služieb FSB a SVR.

Propaganda

Jeden z ukrajinských vyjednávačov a súčasne poradca šéfa prezidentskej kancelárie Mychajlo Podoljak komentár ruského ministra zahraničia odmietol. Agentúre Reuters povedal, že Lavrov nie je priamo zapojený do rokovaní a jeho výroky majú "čisto propagandistický význam".

Ministrove slová je podľa neho potrebné vnímať vo svetle ruských snáh odviesť pozornosť sveta od toho, čo sa stalo v ukrajinskom meste Buča. Správy o vraždení civilistov v Buči počas ruskej okupácie mesta vyvolali rozhorčenie u ukrajinských aj západných predstaviteľov.

​Ukrajinskí predstavitelia už skôr označili rozhovory za potrebné, ale zároveň povedali, že nie sú ochotní vzdať sa svojej suverenity a územnej celistvosti, podotkol Reuters.

K mierovým rozhovorom medzi Ukrajinou a Ruskom sa dnes vyjadril aj líder susedného Bieloruska, odkiaľ časť ruských vojsk na Ukrajinu 24. februára zaútočila.

"Nie je možné uzatvárať žiadne separátne dohody za chrbtom Bieloruska," povedal podľa bieloruskej štátnej agentúry BelTA. "Keďže ste nás do toho zatiahli - hlavné západné krajiny - pozícia Bieloruska musí byť prirodzene pri týchto rokovaniach vypočutá," povedal autoritársky vodca a spojenec Kremľa.

Bieloruský minister zahraničia Uladzimir Makej podľa Reuters vyhlásil, že Lukašenko sa musí zúčastniť finálneho rokovania.

01 - Modified: 2022-03-18 10:14:42 - Feat.: 0 - Title: Lavrov hrozí útokmi na dodávky zbraní. Spomenul najmä systém S-300, ktorý by mohlo dodať Slovensko 02 - Modified: 2022-03-23 08:49:10 - Feat.: 0 - Title: Lavrov: Mierová misia NATO na Ukrajine by viedla k priamej konfrontácii s Ruskom 03 - Modified: 2022-03-28 10:29:33 - Feat.: 0 - Title: Lavrov: Moskva má záujem na tom, aby rozhovory s Ukrajinou boli korunované výsledkom 04 - Modified: 2022-03-28 13:42:57 - Feat.: 0 - Title: Vzťahy Ruska s Čínou sú najpevnejšie v histórii, tvrdí šéf ruskej diplomacie Lavrov 05 - Modified: 2022-04-01 19:02:54 - Feat.: 0 - Title: Lavrov: Rusko a India nájdu spôsob, ako obísť sankcie
01 - Modified: 2024-04-16 13:40:19 - Feat.: - Title: Súd v Moskve nariadil vziať do väzby známeho novinára Zygara, ktorý žije v exile 02 - Modified: 2024-04-16 13:08:51 - Feat.: - Title: Ruské úrady nariadili evakuáciu záplavami ohrozených lokalít na západe Sibíri 03 - Modified: 2024-04-16 11:38:20 - Feat.: - Title: Rusom sme zničili mocnú radarovú stanicu, tvrdí ukrajinská rozviedka 04 - Modified: 2024-04-16 10:04:48 - Feat.: - Title: Veľvyslankyňa USA pri OSN vyzýva Rusko a Čínu, aby neodmeňovali správanie KĽDR 05 - Modified: 2024-04-16 14:00:00 - Feat.: - Title: Prekvapivé výhody z „bratskej“ pomoci Putinovi. Bielorusi podľa expertov žijú vo falošnej ilúzii prosperity
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
16. apríl 2024 16:08