Reuters
StoryEditor

Orbán pozval Putina na mierové rokovania do Budapešti. Šéf Kremľa reagoval pozitívne, má však podmienky

06.04.2022, 16:32
Autor:
ČTKČTKnasinasi
Maďarský premiér odsúdil ruskú inváziu na Ukrajinu, zdržiava sa však priamej kritiky ruského prezidenta a odmieta pomôcť dodať Kyjevu zbrane.

Maďarský premiér Viktor Orbán dnes v telefonickom rozhovore s ruským prezidentom Vladimirom Putinom navrhol vyhlásiť okamžité prímerie na Ukrajine.

Šéfa Kremľa zároveň pozval na mierové rokovania v Budapešti v takzvanom Normandskom formáte – inými slovami v zložení spolu s ukrajinským a francúzskym prezidentom Volodymyrom Zelenským a Emmanuelom Macronom a s nemeckým kancelárom Olafom Scholzom.

Putin zareagoval pozitívne, ale uviedol, že bude mať podmienky, povedal Orbán podľa agentúr na tlačovej konferencii v Budapešti.

Orbán: Ruble za plyn nie sú problém

Predseda vlády zároveň vyhlásil, že Maďarsko by nemalo problém platiť za dodávky ruského plynu v rubľoch. Ak o to Moskva požiada, Budapešť tak urobí, citovala Orbána agentúra Reuters.

Putin už skôr podpísal výnos požadujúci, aby európski zákazníci platili za ruský plyn rubľami, ktoré získajú výmenou eur či inej meny v ruskej banke; Európska únia takýto model odmieta.

Zdržanlivé postoje majú mnohých kritikov

Maďarský premiér v predchádzajúcich dňoch odsúdil ruskú inváziu na Ukrajinu a nevetoval sankcie Európskej únie voči Rusku pre jeho vojenskú agresiu.

Zdržal sa však priamej kritiky ruského prezidenta a odmietol myšlienku obmedzenia dovozu ropy a plynu z Ruska s tým, že by to zničilo maďarskú ekonomiku.

Maďarsko tiež, na rozdiel od väčšiny svojich spojencov v Európskej únii a ako jediný z únijných susedov Ukrajiny, odmietlo dodať Kyjevu zbrane, ani nedovolilo ich prepravu cez svoje územie.

Ukrajinský prezident Zelenskyj nedávno niekoľkokrát ostro kritizoval prístup maďarskej vlády k vojne vo svojej krajine.

S Orbánom si v minulých týždňoch vymenili niekoľko osobne ladených výpadov. V utorok ukrajinský prezident vyhlásil, že si šéf maďarskej vlády bude musieť vybrať medzi Moskvou a "zvyškom sveta".

Orbán pre svoj opatrný postoj k ruskej agresii proti Ukrajine čelí ojedinelej kritike svojich konzervatívnych a nacionalistických spojencov v Poľsku, poznamenal Reuters v skoršej správe o predvolaní ukrajinského veľvyslanca na maďarské ministerstvo zahraničia kvôli tomu, čo Budapešť považuje za urážlivé komentáre Kyjeva.

Štvornásobný premiér

Premiér Orbán a jeho strana minulý týždeň vyhrali štvrté parlamentné voľby v rade za sebou, a to aj zásluhou postoja "nie je to naša vojna, a tak zostaneme mimo nej".

Orbán dnes pred novinármi zdôraznil, že Maďarsko musí posilniť svoje strategické spojenectvo s Poľskom v rámci Európskej únie. V súčasnosti tvrdí, že si "počká" na list od Európskej komisie.

Tá proti nemu len dva dni po víťazstve vo voľbách spustila konanie za porušovanie princípov právneho štátu. V utorok to oznámila predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová. Proti Maďarsku tak bude spustená doteraz nikdy nepoužitá procedúra podľa článku 7 Lisabonskej zmluvy.

Premiér zároveň zdôraznil, že neustúpi tlaku, ktorý má Budapešť prinútiť k súhlasu s rozšírením sankcií proti Rusku aj na ropu a plyn. To označil za neprekonateľný limit.

Nejasné vyjadrenie k masakru v Buči

Na otázku ohľadom ukrajinského mesta Buča pri Kyjeve, kde boli po odchode ruských vojsk objavené desiatky zabitých civilistov, Orbán podľa agentúry AFP odpovedal spôsobom, ktorý sa vymyká z vlny západných odsúdení, a síce, že si treba všímať všetky vojnové zverstvá a tiež brať do úvahy, že "žijeme v ére rozsiahlych manipulácií."

Orbán požadoval nezávislé vyšetrovanie a vyzval na ochranu civilistov za "akúkoľvek cenu". Zábery z masakry v Buči v posledných dňoch otriasli celým svetom a motivovali mnohých členov západnej spoločnosti k ďalším krokom voči Ruskej federácii.

01 - Modified: 2022-04-06 04:22:59 - Feat.: 0 - Title: Zelenského prejav: Nie je jediný zločin, ktorého by sa ruské jednotky v Buči nedopustili 02 - Modified: 2022-05-08 20:02:51 - Feat.: 0 - Title: Vojna na Ukrajine: Rusi ostreľovali obytnú časť v Odese, Ukrajina zažila nečakanú návštevu 03 - Modified: 2022-04-04 14:57:53 - Feat.: 0 - Title: Bugár po voľbách v Maďarsku pre HN: Môžete hocičo vytiahnuť na Fica, ale nikdy neurobil to čo Orbán 04 - Modified: 2022-04-05 14:24:21 - Feat.: 0 - Title: Európska komisia začne disciplinárne konanie s Maďarskom, povedala von der Leyenová 05 - Modified: 2022-04-05 16:33:38 - Feat.: 0 - Title: EÚ pokazila Orbánovi volebné oslavy. Voči Maďarsku začali konanie za porušovanie princípov právneho štátu
01 - Modified: 2024-04-25 12:08:24 - Feat.: - Title: Europoslanci v uznesení vyjadrili obavy o stav demokracie v Maďarsku 02 - Modified: 2024-04-24 18:56:10 - Feat.: - Title: Získavame podporu, ktorú potrebujeme. Zelenskyj poďakoval Bidenovi za podpis zákona o pomoci pre Ukrajinu 03 - Modified: 2024-04-24 12:30:58 - Feat.: - Title: V Maďarsku sprísnili homofóbny zákon. Provládne médiá kritizujú aj lego v dúhových farbách 04 - Modified: 2024-04-23 09:40:17 - Feat.: - Title: Čína investuje v Maďarsku: Miliardové projekty vytvoria 25-tisíc pracovných miest, hlási Szijjártó 05 - Modified: 2024-04-23 20:11:07 - Feat.: - Title: Experti krotia Zelenského nadšenie. Kľúčové otázky o americkej pomoci sú dve: Kedy a ako sa prejaví?
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 15:39