Reuters
StoryEditor

Útok jadrovými zbraňami. KĽDR hovorí o ničivej odpovedi na napadnutie Južnou Kóreou

05.04.2022, 07:20
Autor:
ČTKČTK
Kórejská ľudovodemokratická republika nepovažuje Južnú Kóreu za hlavného nepriateľa, jadrové zbrane použije len v prípade "reakcie, na jej vojenskú akciu."

Severná Kórea je proti vojne, ale ak ňu Južná Kórea zaútočí ako prvá, bude musieť odpovedať jadrovými zbraňami.

Podľa agentúry Reuters to v utorok vyhlásila Kim Jo-čong, vplyvná sestra severokórejského vodcu Kim Čong-una.

Vojnu si neželá 

Kim Jo-čong je už niekoľko rokov považovaná za blízku poradkyňu svojho staršieho brata a de facto druhého najdôležitejšieho činiteľa v krajine. Sestra severokórejského vodcu označila ako veľkú chybu vyhlásenie juhokórejského ministra obrany.

Ten uviedol, že jeho armáda disponuje množstvom rakiet s výrazne lepším dostrelom a výkonom, ktoré sú "schopné presne a rýchlo zasiahnuť akýkoľvek cieľ v Severnej Kórei".

​Kim Jo-čong a ďalší severokórejskí predstavitelia tieto výroky už predtým odsúdili. Varovali, že Pchjongjang zničí hlavné ciele v Soule, pokiaľ Južná Kórea podnikne akúkoľvek "nebezpečnú vojenskú akciu", napríklad preventívny úder.

Sestra severokórejského vodcu potom podľa štátnej agentúry KCNA uviedla, že KĽDR je proti vojne, ktorá by zanechala polostrov v troskách. Južnú Kóreu nepovažuje za svojho hlavného nepriateľa.

"Inými slovami to znamená, že pokiaľ juhokórejská armáda nepodnikne žiadnu vojenskú akciu proti nášmu štátu, nebude považovaná za cieľ nášho útoku," povedala Kim Jo-čong.

Nie hrozba, len vysvetlenie reakcie 

Dodala ale, že situácia sa zmení, pokiaľ Južná Kórea zaútočí ako prvá.

"To nie je len hrozba. Ide o podrobné vysvetlenie našej reakcie na možnú neuváženú vojenskú akciu zo strany Južnej Kórey," uviedla severokórejská predstaviteľka.

​Komunistická Severná Kórea tento rok odpaľuje rakety nebývalo často, za čo sa jej dostalo odsúdenie zo strany USA, Južnej Kórey a Japonska. OSN zakázala Severnej Kórei vykonávať testy balistických a jadrových zbraní a uvalila na ňu prísne sankcie. KĽDR však tento zákaz pravidelne porušuje.

Predstavitelia Soulu a Washingtonu sa obávajú, že sa Severná Kórea chystá prvýkrát od roku 2017 obnoviť testy jadrových zbraní.

Podľa analytikov sa KĽDR snaží vyvinúť tlak na vládu amerického prezidenta Joea Bidena, aby obnovil s Pchjongjangom rokovania a bol ochotný severokórejskému režimu ponúknuť ústupky v podobe zmiernenia sankcií.

Bidenova vláda ponúkla Pchjongjangu obnovenie rozhovorov, ale trvá na tom, že KĽDR nezíska žiadne úľavy ani ekonomické výhody, kým neprikročí k reálnym krokom smerujúcim k zastaveniu svojho jadrového a raketového zbrojného programu.

01 - Modified: 2022-02-02 05:35:20 - Feat.: 0 - Title: USA žiadajú na štvrtok zasadnutie Bezpečnostnej rady OSN. Dôvodom sú raketové testy Severnej Kórey 02 - Modified: 2022-02-09 15:19:18 - Feat.: 0 - Title: V Kórei skolil ruského obra. Teraz bude slovenský obranca jedným z lídrov 03 - Modified: 2022-03-29 08:44:24 - Feat.: 0 - Title: Južná Kórea protestuje proti krokom japonskej vlády, ktorá z učebníc odstránila ich krutosti počas druhej svetovej vojny
01 - Modified: 2024-04-22 11:28:01 - Feat.: - Title: Ak budú v Poľsku jadrové zbrane, Rusko prijme všetky potrebné opatrenia, vyhlásil Putinov hovorca 02 - Modified: 2024-04-22 07:53:06 - Feat.: - Title: Ďalšie testy KĽDR: Soul hlási odpálenie viacerých zrejme balistických striel do Japonského mora 03 - Modified: 2024-04-21 07:28:00 - Feat.: - Title: Najvyšší predstaviteľ poľnohospodárstva KĽDR zavítal na pracovnú návštevu do Ruska 04 - Modified: 2024-04-20 09:55:58 - Feat.: - Title: Poľsko sa chce pridať ku schéme NATO na zdieľanie jadrových zbraní. Silnejú hrozby z Ruska, vyhlásil Duda 05 - Modified: 2024-04-20 05:39:09 - Feat.: - Title: Severná Kórea otestovala superveľkú hlavicu pre strely s plochou dráhou letu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 06:13