TASR/AP
StoryEditor

Evakuácia Mariupoľu zatiaľ nie je možná, tvrdí Paríž po rokovaní Macrona s Putinom

29.03.2022, 19:57
Autor:
ČTKČTK
Ruský prezident Vladimir Putin podľa Paríža sľúbil, že o humanitárnej operácii bude premýšľať.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron sa pri dnešnom telefonáte so svojím ruským náprotivkom Vladimirom Putinom neúspešne pokúsil presadiť prímerie pre ostreľovaný ukrajinský Mariupoľ.

Odchod civilistov z Mariupoľu v tejto chvíli nie je možný, povedal podľa agentúry Reuters Elyzejský palác. Putin podľa Paríža sľúbil, že o humanitárnej operácii "bude premýšľať".

Macron predstavil Putinovi plán evakuácie, ktorý Francúzsko pripravilo spoločne s Gréckom a Tureckom. Podmienky začatia humanitárnej operácie v najbližších dňoch na pomoc obyvateľom Mariupolu "nie sú v tejto fáze splnené", oznámil Elyzejský palác.

Šéf Kremľa pri rozhovore vyhlásil, že pre vyriešenie zložitej situácie v obliehanom Mariupole je potrebné, aby ukrajinskí "nacionalistickí" bojovníci prestali klásť odpor a zložili zbrane, napísala agentúra RIA Novosti s odkazom na vyjadrenie na webe Kremľa, ktorý ale nebol po 19:00 dostupný.

Podľa vyjadrenia tiež Putin francúzskeho prezidenta informoval o opatreniach, ktorých cieľom je zaistenie evakuácie civilného obyvateľstva i humanitárnej pomoci počas bojov na Ukrajine.

Prezidenti tiež preberali ruskú požiadavku, aby štáty, ktoré figurujú na ruskom vládnom zozname "nie priateľských krajín", začali platiť za dodávky ruského plynu v rubľoch, doplnila agentúra RIA Novosti.

Rozhodnutie vyvolalo silnú kritiku zo strany európskych krajín, ktoré za ruský plyn platia prevažne v eurách a tvrdia, že Rusko nemá právo prepisovať zmluvy.

Aj krajiny skupiny G7 tento týždeň požiadavku Moskvy odmietli. Macron podľa Paríža Putinovi povedal, že pre Francúzsko sú platby za ruský plyn v rubľoch neprijateľné a v rozpore so zmluvami. Rovnaké stanovisko má napríklad Nemecko, Taliansko alebo Belgicko.

01 - Modified: 2024-04-17 21:56:20 - Feat.: - Title: Švajčiarsko sa nepripojí k skupine pátrajúcej po peniazoch ruských oligarchov 02 - Modified: 2024-04-17 20:27:48 - Feat.: - Title: Česko a Belgicko chcú, aby Únia zvážila sankcie na Rusko za zasahovanie do volieb 03 - Modified: 2024-04-17 19:31:01 - Feat.: - Title: Snemovňa reprezentantov by mohla o pomoci Ukrajine hlasovať najskôr v sobotu 04 - Modified: 2024-04-17 18:52:42 - Feat.: - Title: Ruská FSB zadržala štyroch ľudí za pomoc Kyjevu. Posielali peniaze ukrajinskej armáde 05 - Modified: 2024-04-17 18:44:43 - Feat.: - Title: Európska únia má povinnosť sprísniť sankcie voči Iránu za útok na Izrael, povedal Macron
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 01:14