Manuel Silvestri/Reuters
StoryEditor

V talianskych Benátkach vyschla časť kanálov, hoteliéri rozdávajú turistom vodné pištole proti čajkám

23.03.2022, 11:57
Autor:
ČTKČTK
Odborníci poukázali na to, že čajky nemajú radi oranžovú farbu.

Benátky zaznamenávajú veľmi nízku úroveň hladiny mora, čo vedie k vysychaniu ich kanálov. Môžu za to nízke zrážky a vysoký tlak, ktorý má vplyv na nízky príliv. Nízka úroveň vody síce môže pomôcť historickým budovám, v meste však spôsobuje dopravné problémy. A nijako neovplyvňuje drzosť čajok. Niektorí hoteliéri začali rozdávať svojim zákazníkom vodné pištole, aby vtáky mohli odstrašiť.

Nízka úroveň vody je viditeľná hlavne v prípade menších kanálov vo vnútri mesta, z ktorých niektoré úplne vyschli. Nižšiu úroveň hladiny však zaznamenávajú aj hlavné vodné tepny ako Canal Grande či kanál di Cannaregio. Benátsky dopravný podnik preto musel zmeniť trasu niektorých svojich plavebných liniek.

„Dlho trvajúce jasné počasie a vysoký tlak spôsobujú fenomén nízkeho prílivu,“ uviedol Alvise Papa z úradu, ktorý monitoruje hladinu vody v Benátkach. Marec pritom býva obvykle mesiacom, kedy sa mesto stretáva s vysokou hladinou vody a záplavami.

​Nízka hladina podľa Papu prospieva základom domov, ktoré stoja pri kanáloch, pretože majú možnosť sa mierne vysušiť. Súčasne však vytvára rozsiahle problémy v doprave.

Podľa agentúry pre životné prostredie Benátska neboli v regióne od začiatku roka zaznamenané „výrazné zrážky“. Nadmerne suchá však bola zima na celom severe Talianska.

Najväčšia talianska rieka Pád, ktorá pretína sever krajiny, v mnohých bodoch zaznamenala minulý týždeň najnižšie hodnoty od začiatku 70. rokov minulého storočia. Veľmi nízke hladiny vody vykazujú aj alpské nádrže a jazerá kvôli malým snehovým zrážkam počas zimy.

Odborníci očakávajú ďalší pokles hladín, pretože vodu začnú využívať poľnohospodári na zavlažovanie polí. Meteorológovia súčasne neočakávajú tak výdatné zrážky, ktoré by dokázali nahradiť zrážkový deficit.

​Zatiaľ čo gondolierov trápi nízky stav vody, niektorí hoteliéri v Benátkach začali rozdávať svojim zákazníkom vodné pištole. Dôvodom nie je snaha o ďalšie rozptýlenie hostí pri návšteve historického mesta, ale odstrašenie čajok, ktoré obťažujú turistov pri posedení na záhradkách reštaurácií a nezdráhajú sa im ukradnúť sendvič alebo pizzu, informuje agentúra ANSA.

Problém s drzými čajkami v Benátkach nie je nový a miestni hoteliéri a reštaurátori už niekoľko rokov hľadajú riešenie, ako ochrániť svojich klientov pred obťažovaním týchto vtákov. Zatiaľ nič nepomohlo. „Skúšali sme makety dravých vtákov, ale čajky si im nakoniec aj sadali na hlavy,“ popísal miestnemu denníku La Voce di Venezia riaditeľ hotela Paolo Lorenzoni.

„Potom nám odborníci poradili, že čajky nemajú radi oranžovú farbu,“ dodal Lorenzoni. Podľa neho tak vodné pištole nemusia turisti ani použiť, stačí, keď ich položia na stôl. Rozdávanie tejto hračky sa hotelierom či reštauratérom oplatí, čajky totiž svojimi nájazdmi na stolíky plné jedla tiež rozbíjajú taniere či poháre alebo turistom zašpinia šaty, keď prevrhnú poháre s vínom.

Problém s čajkami v Benátkach budú tento týždeň riešiť benátski hoteliéri na seminári, kde zhodnotia účinnosť rôznych opatrení proti ťažkým premnoženým vtákom v mestách.

01 - Modified: 2019-02-27 12:58:41 - Feat.: 0 - Title: Benátky trápi masový turizmus. Za vstup do lagúnového mesta si turisti priplatia 02 - Modified: 2019-04-29 14:54:35 - Feat.: 0 - Title: Sneh v Španielsku či zaplavené Benátky. Európa zažíva silný nápor extrémneho počasia 03 - Modified: 2019-05-23 16:24:54 - Feat.: 0 - Title: Banksy inštaloval v Benátkach obrazy, z Námestia svätého Marka ho vykázali policajti 04 - Modified: 2019-07-19 10:43:32 - Feat.: 0 - Title: Turistom vstup zakázaný. Miesta, ktoré záujem ničí
01 - Modified: 2024-04-17 07:48:04 - Feat.: - Title: Je potrebné prímerie. Šéf talianskej diplomacie Tajani vyzval Izrael na zastavenie bojov v Pásme Gazy 02 - Modified: 2024-04-15 20:51:38 - Feat.: - Title: Plán na výstavbu záchytných centier pre migrantov v Albánsku sa odkladá, informuje talianske ministerstvo 03 - Modified: 2024-04-15 11:35:32 - Feat.: - Title: Taliansky protimonopolný úrad vyšetruje Ryanair, ten podozrenia odmieta 04 - Modified: 2024-04-14 19:02:00 - Feat.: - Title: V talianskej oblasti Napola zaznamenali slabé zemetrasenie 05 - Modified: 2024-04-12 20:45:46 - Feat.: - Title: Počet obetí výbuchu vodnej elektrárne na severe Talianska stúpol na sedem
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 08:24