TASR/AP
StoryEditor

Dobyť Mariupoľ je ťažšie, než sme čakali, priznávajú separatisti. Grécky konzul opisuje hrôzy

21.03.2022, 12:22
Autor:
ČTKČTKnasinasi
Obkľúčené mesto na pobreží Azovského mora čelí kontinuálnemu ostreľovaniu. Napriek tomu sa ho Rusom nedarí dobyť.

Kapitulácia síl brániacich ukrajinský Mariupoľ pred útokmi ruskej armády neprichádza do úvahy.

V noci na pondelok to Moskve odkázala ukrajinská strana po tom, čo Rusi nabádali obrancov prístavného mesta na juhovýchode krajiny na zloženie zbraní.

Grécky generálny konzul, ktorý pomáhal z Mariupoľu evakuovať svojich krajanov, mesto označil za úplne zdevastované.

„O žiadnej kapitulácii a zložení zbraní nemôže byť reč. Už sme to dali ruskej strane vedieť,“ zdôraznila v noci na pondelok ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková.

Následne v opačnom duchu vyzvala ruských vojakov, aby bez ďalších odkladov otvorili humanitárny koridor, ktorý by umožnil evakuáciu civilistov z mesta.

​Humanitárne koridory Rusi stále blokujú

Z Rusmi obliehaného Mariupoľu sa síce v nedeľu podarilo evakuovať takmer 4 000 ľudí, v meste ale ďalej zostáva väčšina z jeho približne 400-tisíc obyvateľov.

Nefungujú tam dodávky elektriny ani tepla, je problém s nedostatkom vody, potravín a liekov.

Mesto na pobreží Azovského mora čelí intenzívnemu bombardovaniu.

Ruský generál Michail Mizincev povedal, že tým, ktorí v pondelok zložia zbrane, bude zaistený bezpečný odchod do oblastí ovládaných Kyjevom.

Vereščuková však v pondelok dopoludnia uviedla, že Ukrajina sa s Ruskom dohodla na zriadení ôsmich humanitárnych koridorov, žiadny z nich sa však netýka obliehaného Mariupoľu.

Evakuácia bude podľa nej možná z Doneckej a Luhanskej oblasti a okolia Kyjeva.

Hlava separatistov: Mariupoľ tak skoro nedobyjeme

Vodca doneckých separatistov Denis Pušilin v pondelok v reakcii na odmietnutie kapitulácie vyhlásil, že dobyť Mariupoľ v dohľadnej dobe nebude možné.

"Nie som taký optimistický, že by sa táto záležitosť vyriešila do dvoch-troch dní, či hoci aj do týždňa. Žiaľ, nie, ide o veľké mesto," uviedol Pušilin vo vysielaní televízneho kanála Rossija 1.

Slová o tom, že separatisti plánujú mesto dobyť čím skôr, sa v mediálnom priestore objavujú už od začiatku invázie.

Ruské ministerstvo obrany podľa portálu Ukrajinska pravda adresovalo Ukrajine v nedeľu oficiálny dokument, v ktorom vznieslo ultimátnu požiadavku, aby ukrajinskí obrancovia opustili Mariupoľ.

„Má to osem strán, ktoré obsahujú aj návraty do dejín a ďalšie nezmysly,“ oznámila vicepremiérka.

„Rovnaký list poslali OSN a Medzinárodnému výboru Červeného kríža a dúfali, že medzinárodné štruktúry začnú na Ukrajinu vyvíjať tlak. Ale to sa nestalo. Medzinárodný výbor Červeného kríža aj OSN chápu, že ide o manipuláciu Ruska,“ dodala Vereščuková.

„Namiesto toho, aby ste strácali čas písaním ôsmich strán, otvorte jednoducho koridor,“ odkázala Vereščuková ruskému ministerstvu obrany.

Grécky konzul: Nikomu neprajem vidieť tú spúšť

Grécky generálny konzul Manolis Andrulakis, ktorý sa cez víkend vrátil z Mariupoľu do svojej vlasti, mesto označil za totálne zdevastované. „Videl som tam hrôzy, ktoré nikomu neprajem vidieť,“ vyhlásil.

Andrulakis pomáhal z mesta evakuovať niekoľko desiatok gréckych občanov a ľudí gréckeho pôvodu.

Mariupoľ opustil v utorok a po štvordňovej ceste cez Ukrajinu prešiel cez Moldavsko do Rumunska spolu s ďalšími desiatimi gréckymi štátnymi príslušníkmi.

"Dúfam, že nikto nikdy neuvidí, čo som videl," povedal v nedeľu Andrulakis po prílete do Atén, kde ho privítala jeho rodina.

„Mariupoľ bude na zozname miest, ktoré boli úplne zničené vojnou; nemusím ich menovať, sú to Guernica, Coventry, Aleppo, Groznyj, Leningrad,“ uviedol.

Podľa gréckeho ministerstva zahraničných vecí Andrulakis opustil Mariupoľ ako posledný diplomat z krajiny EÚ. Podľa ukrajinskej ombudsmanky bolo v meste zničených 70 percent domov.

Ukrajinský prezident Volodomyr Zelenskyj vo svojom pravidelnom nočnom prejave vyhlásil, že ruské obliehanie Mariupoľu je vojnový zločin, ktorý z historickej pamäte nezmizne po stáročia.

Od začatia ruského útoku na Mariupoľ bolo zabitých najmenej desať etnických Grékov a niekoľko ich bolo zranených. Grécko má v oblasti rozsiahlu komunitu krajanov a ľudí s gréckym pôvodom.

Podľa gréckeho ministerstva zahraničia bolo z regiónu evakuovaných viac ako 150 gréckych občanov, posádok plavidiel a etnických Grékov.

01 - Modified: 2022-03-21 17:01:32 - Feat.: 0 - Title: SLEDUJEME ONLINE: Ukrajina obviňuje Rusov z únosov detí. Nezákonne deportovaných ich malo byť viac ako 2-tisíc 02 - Modified: 2022-03-18 08:55:28 - Feat.: 0 - Title: Prvé dva dni dávali jedlo len deťom. Prehovorila žena, ktorá bola v kryte pod divadlom v Mariupole 03 - Modified: 2022-03-17 08:42:31 - Feat.: 0 - Title: Priebeh vojny na Ukrajine v stredu: Rusi zhodili bombu na divadlo v Mariupole, v budove bolo tisíc ľudí 04 - Modified: 2022-03-16 15:19:21 - Feat.: 0 - Title: Veliteľ separatistov priznal, že útok na Mariupoľ viazne. Čečencov obrancovia zdecimovali
01 - Modified: 2024-04-25 10:55:46 - Feat.: - Title: Hrozba pre letiská a sklady. Rakety ATACMS sú kľúčové, ale Rusi sa mohli pripraviť, myslia si analytici 02 - Modified: 2024-04-25 10:35:09 - Feat.: - Title: Čína údajne poskytuje prístav pre ruskú loď spájanú s dodávkami zbraní z KĽDR 03 - Modified: 2024-04-25 10:18:58 - Feat.: - Title: Ruka na plyne, v druhej kalašnikov. Rusi začali útočiť na motorkách 04 - Modified: 2024-04-25 08:26:11 - Feat.: - Title: Ruské úrady v rámci korupčnej kauzy na ministerstve obrany zadržali tretieho muža 05 - Modified: 2024-04-25 08:40:42 - Feat.: - Title: GALÉRIA Atény zahalil piesok zo Sahary. Mesto vyzerá ako kolónia na Marse
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 14:36