StoryEditor

Rusko je paródia fašizmu, hovorí expert. Kremeľský režim sa správa ako mafia

20.03.2022, 20:12
Rozhovor s odborníkom na politické násilie, organizovaný zločin, extrémizmus a terorizmus v postsovietskom priestore Martinom Laryšom.

Rusko je roky nazývané rôzne, ale nikdy príliš lichotivo. Je však Rusko fašistický štát? Vedú Ukrajinu nacisti? Ako sa obe strany konfliktu stretávajú s krajnou pravicou v ich radoch? Odpovedá Martin Laryš, odborník na politické násilie, organizovaný zločin, extrémizmus a terorizmus v postsovietskom priestore pôsobiaci pri Ústave medzinárodných vzťahov Praha.

Na čom ideológia fašizmu stojí?
Fašizmus je možné brať ako ideológiu, politické hnutie či formu vlády. Ideologicky sa zakladá na špecifickej forme nacionalizmu, ktorý je akousi mytickou ideou znovuzrodenia národa pod vedením charizmatického autoritárskeho vodcu. Ako politické hnutie je fašizmus revolučné hnutie, ktoré odmieta liberalizmus a demokraciu, tak aj marxizmus. Ako forma vlády je fašizmus pokusom o antitézu demokracie. Zakladá sa na politizácii a mobilizácii más, ktorým ponúka jednoduchú víziu zjednotenej organickej národnej komunity, vymedzujúcu sa proti vnútorným aj vonkajším nepriateľom. Usiluje sa o absolútny štát, ktorý má kontrolu nad životom jednotlivca.

Čím sa odlišuje od nacizmu?
V ideologickej rovine predovšetkým v dôraze na biologický rasizmus a antisemitizmus. Nacizmus vzýva rasový boj, rasovú jednotu a rasovú čistotu. Fašizmus rasistický byť môže, ale nutne nemusí.

Ako fašistu poznám? Ako myslí, čo hovorí a ako sa prejavuje?
Myslíte, či nosia bomberu a ťažké topánky? (smiech)

Nemyslím iba estetiku.
Vyznáva tieto ideologické prvky, prípadne je členom alebo sympatizantom politického hnutia, ktoré môžeme označiť za neofašistické. V tejto súvislosti sa občas razí pojem „autoritárska osobnosť“, čo je človek, ktorý vyznáva hierarchiu v spoločnosti, akýsi sociálny darwinizmus, v ktorom tí slabí majú byť podriadení silným.

Je to spojené s neochotou a neschopnosťou prevziať zodpovednosť sám za seba, ktorú daná osoba prenáša na kolektív a vodcu. Je to únik pred povinnosťami, ktoré vyplývajú z osobnej slobody jednotlivca. Títo ľudia ctia a uznávajú autority, ktorým sa ochotne podriaďujú. Spolu s tým súvisí aj akési schematické, čiernobiele videnie sveta, uznávanie vodcovského princípu či hľadanie nepriateľa, vnútorného i vonkajšieho.

Ako sa takýto fašistický štát rodí?
Možno predpokladať, že tento typ režimu je reakciou na nejakú krízu, ktorá vytvára príležitosť pre vodcovské osobnosti formovať si masy na svoj obraz. Ľudia sa chcú chopiť nejakej barličky, nádeje, že bude lepšie, prípadne odčiniť pocit zrad...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-25 05:48:29 - Feat.: - Title: Ruský súd nariadil vziať do väzby Garriho Kasparova a Gennadija Gudkova. Obvinil ich z terorizmu 02 - Modified: 2024-04-24 20:53:48 - Feat.: - Title: Europoslanca Kraha z AfD vyšetrujú pre možné úplatky z Ruska a Číny 03 - Modified: 2024-04-24 18:56:10 - Feat.: - Title: Získavame podporu, ktorú potrebujeme. Zelenskyj poďakoval Bidenovi za podpis zákona o pomoci pre Ukrajinu 04 - Modified: 2024-04-24 18:45:25 - Feat.: - Title: Rast priemyselnej produkcie v Rusku sa v marci spomalil. Výnimkou je tažobný priemysel 05 - Modified: 2024-04-24 18:39:26 - Feat.: - Title: Analytik Bednár: Slováci sa vyzbierali na vagóny munície. Nemáme precedens, že Rusko je ochotné jednať o mieri
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 08:43