Reuters
StoryEditor

Beznádej v Indii. Muž opisuje zúfalstvo pri hľadaní nemocnice pre otca: Prichádzal som ako žobrák

30.04.2021, 10:49
Autor:
ČTKČTK
Keď Ašišovi zavolali z centrálneho strediska COVID a povedali mu, že majú pre jeho otca lôžko v nemocnici, bolo už neskoro.

Ašiš Šrívastav 14. apríla naložil sedemdesiatročného otca do svojho malého auta, pretože starý pán nemohol chytiť dych. Zaviezol ho do súkromnej nemocnice v meste Lakhnaú, ktoré je strediskom štátu Uttarpradéš. Urobili tam test a zistili, že pán Sušil Kumár je nakazený koronavírusom. Bez ohľadu na jeho vek a stav ho nemocnica odmietla prijať, pretože nemala voľné lôžka.

Ašiš riadi súkromné ​​rehabilitačné centrum pre hendikepované deti. Prosil lekárov, aby otca hospitalizovali, ale povedali mu, aby sa obrátil na štátnu nemocnicu. Začala anabáza, ktorá napriek všetkej Ašišovej snahe skončila otcovou smrťou, píše na svojej webovej stránke Al-Džazíra.

​Posadil otca späť do auta, kúpil dve päťlitrové kyslíkové fľaše a začal hľadať nemocnicu ochotnú pacienta prijať. "Nasadili sme otcovi na ústa masku a vedľa neho postavili kyslíkové fľaše. Odišli sme do centra liečby pacientov s covidom-19 vo štvrti Lalbagh. Vyplnil sme registráciu s pomocou krízovej ​​linky COVID, ale odmietli nás v tejto súkromnej nemocnici a potom aj vo vládnej. Všetci požadovali odporúčací list z úradu hlavného zdravotného referenta. Tak sme išli tam. Musel som čakať, bolo tam veľa ľudí. A potom prišli policajti a úrad vypratali," opisuje Ašiš svoje úsilie.

Kritizovaný dokument

V Lakhnaú v prvej polovici apríla museli mať taký odporúčací dokument všetci hospitalizovaní kvôli covidu-19. K jeho získaniu sa musel pacient preukázať testom PCR potvrdzujúcim infekciu. Prax vyvolala značnú kritiku a úrady štátu Uttarpradéš od nej neskôr upustili.

Ašiš potom obišiel mnoho súkromných i štátnych zariadení, nikde neuspel. "Prichádzal som ako žobrák a mnoho nemocníc som tiež obtelefonoval. Otec chcel, aby som ho odviezol domov, že to bude dobré. Ale videl som, že sa jeho stav horší," povedal Ašiš, ktorý za svojho zbesilého hľadania musel dvakrát doplniť kyslíkové fľaše.

"Po 36 hodinách sa nám podarilo s pomocou môjho priateľa lekára nájsť súkromnú kliniku, ktorá bola otca ochotná prijať," povedal muž. Bolo však už neskoro, pretože pán Kumár zomrel ráno 16. apríla.

Nasledujúci deň Ašišovi zavolali z centrálneho strediska COVID a povedali mu, že majú pre otca lôžko v nemocnici. "Bolo to ako rana dýkou. Keby to bolo o iba dva dni skôr, mohlo byť všetko inak," povedal Ašiš.

Treba zaviesť dramatické opatrenia

Teraz má pozitívny test on i jeho žena, takže sú v izolácii. "Netuším, či mám smútiť pre otca, ktorého som nedokázal zachrániť, alebo sa postarať o seba a o ženu. Neviem, ako sa vysporiadať so smútkom, ale keby vláda zasiahla patrične včas, mohlo by sa viesť mojej rodine a tisícom iných rodín inak," povedal Ašiš.

Ak vláda rezolútne nevyhlási dramatické opatrenia proti epidémii, stane sa Uttarpradéš ďalším ohniskom covidu-19. Mŕtvych tam rýchlo pribúda, rovnako ako kremácií, zato lôžok a kyslíka je nedostatok.

"Počet prichádzajúcich pacientov je nepredstaviteľný"

Uttarpradéš je jeden z najľudnatejších indických štátov. Žije v ňom 200 miliónov ľudí a infikovaných tam pribúda denne viac ako 22-tisíc. Centrálna vláda počítala s tým, že do konca apríla tam bude denne aj 190-tisíc prípadov. Epidémia má vrcholiť v polovici mája a v júni a júli potom ustúpiť, súdi centrálny indický úrad pre covid-19. Tento týždeň bolo v štáte cez 300-tisíc infikovaných a takmer 12-tisíc mŕtvych.

Lekár Khuršíd Singh Bhatí, ktorý pracuje v súkromnej nemocnici v Dillí pre pacientov s covidom-19, hovorí, že ide o mimoriadny stav. "Situácia na oddeleniach je hrozná. Niekedy musíme uložiť na jednu posteľ dvoch ľudí, aby sme zachránili ich životy. Oddelenia pracujú nad rámec svojich kapacít a počet prichádzajúcich pacientov je nepredstaviteľný. Keď niekto zomrie, cítime my lekári smútok a zároveň úľavu. Môžeme dať ventilátor a kyslík niekomu, kto má ešte nádej na záchranu. Vláda by mala okamžite povolať na pomoc armádu a dať k dispozícii čo najviac lôžok, pretože ten vírus sa šíri nepredstaviteľnou rýchlosťou," povedal Bhatí.

01 - Modified: 2021-05-12 15:41:08 - Feat.: 0 - Title: Čo vieme o indických variantoch koronavírusu? Sú infekčnejšie, hovorí uznávaná vedkyňa 02 - Modified: 2021-04-27 13:16:13 - Feat.: 0 - Title: Britský variant koronavírusu mohol vzísť od psov, tvrdia čínski vedci 03 - Modified: 2021-04-29 07:29:03 - Feat.: 0 - Title: Vedci vyvíjajú vakcínu proti všetkým typom koronavírusu. Má byť mimoriadne lacná 04 - Modified: 2021-04-30 08:19:54 - Feat.: 0 - Title: Koronavírus na Slovensku: Pozitivita je pri piatich percentách, hlásia 37 obetí
01 - Modified: 2024-04-23 10:20:28 - Feat.: - Title: Indická opozícia kritizuje premiéra Módího za šírenie nenávisti voči moslimom 02 - Modified: 2024-04-23 13:00:00 - Feat.: - Title: Sľúbili im prácu v Rusku. Bez ich zvolenia však skončili na ukrajinskom fronte 03 - Modified: 2024-04-20 21:04:50 - Feat.: - Title: Švajčiarski výrobcovia hodiniek vidia Indiu ako novú krajinu hojnosti 04 - Modified: 2024-04-19 08:54:12 - Feat.: - Title: Obávaný vírus sa nebezpečne priblížil k človeku. Vedcov z WHO najnovší vývoj prekvapil 05 - Modified: 2024-04-11 12:02:38 - Feat.: - Title: VIDEO Pri pobreží Indie objavili veľké podmorské mesto. Podľa niektorých vedcov by mohlo prepísať históriu civilizácie
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 02:50