TASR/AP
StoryEditor

Netušia, kam ich blízkych naverbovali, takto ich môžu nájsť. Ukrajina zriadila linku pre Rusov

08.03.2022, 13:19
Autor:
ČTKČTK
Mali sa vrátiť z cvičení, zrazu prerušili kontakt. Rodiny ruských vojakov netušia, kam a prečo ich velenie poslalo.

Ukrajinské úrady prevádzkujú špeciálnu telefónnu linku určenú Rusom snažiacim sa zistiť osud svojich blízkych z ruskej armády, ktorí odišli bojovať na Ukrajinu.

Nahrávky niektorých rozhovorov podporujú doterajšie informácie o tom, že ruskí vojaci pred inváziou veľmi často nevedeli kam a prečo ich velenie ozbrojených síl posiela a po prekročení ukrajinských hraníc nemajú možnosť komunikovať so svojimi blízkymi.

Napísal to server stanice CNN, ktorý sa k niektorým konverzáciám na linke dostal. Cieľom ukrajinskej linky je nielen poskytovať informácie, ale aj usilovať sa o posilnenie odporu k invázii u ruskej verejnosti.

Oni nevedeli, kam idú 

Na sociálnych sieťach sa v poslednej dobe objavilo množstvo videí, ako ruskí vojaci zajatí na Ukrajine tvrdia, že nevedeli kam ich vedenie armády vysiela, alebo sa domnievali, že sú na vojenskom cvičení. Niektorí z nich tiež horlivo prijímali od obyvateľov Ukrajiny ponuku zatelefonovať svojim blízkym do Ruska.

Linku nazvanú "Vráťte sa z Ukrajiny živí" vytvorilo ukrajinské ministerstvo vnútra, ktoré verejne uznáva, že ide ako o humanitárny, tak aj o propagandistický nástroj.

"Predovšetkým pomáhame nájsť príbuzných (ruským vojakom), ktorí boli klamaní, a než by vedeli kam a prečo idú, ocitli sa v našej krajine," povedala CNN jedna z operátoriek linky. "Za druhé, pomôžeme celkovo zastaviť túto vojnu," dodala.

Od 24. februára, kedy sa invázia začala, už na číslo zavolalo vyše šesťtisíc ľudí. A to nielen z rôznych kútov Ruska od Vladivostoku po Rostov na Done, ale aj z radu európskych krajín či z USA.

Čo keď ich odpočúva polícia? 

Jeden z volajúcich zo Spojených štátov napríklad povedal, že ho o zavolanie na linku požiadali jeho príbuzní v Rusku, ktorí sa báli na číslo obrátiť sami zo strachu pred represiou od ruských úradov. Ich predchádzajúca žiadosť smerovaná na ruské ministerstvo obrany o informácie ohľadom ich blízkeho zostala bez odpovede.

"Rodina (v Rusku) sa snaží, aby ju nikto nekontaktoval, pretože každý v Rusku je veľmi vystrašený. Všetci sa boja hovoriť, každý sa obáva, že ho sleduje polícia," povedal CNN Rus žijúci v USA, ktorého pravé meno server neuvádza.

​Moskva od začiatku invázie zverejnila údaj o počte padlých ruských vojakov len raz, podľa úradov ich zomrelo skoro 500. Ukrajinská armáda hovorí o viac ako 12-tisíc obetiach bojov. Informácie z oboch strán nemožno nezávisle overiť.

Podľa činiteľov obsluhujúcich linku veľká väčšina volajúcich Rusov hovorí, že im ich synovia či manželia povedali, že sú na výcviku alebo na cvičení. Mnohí z nich sa prestali ozývať v dňoch tesne pred začatím invázie a odvtedy od nich ich blízki nepočuli.

Mnoho Rusov sa tiež pri rozhovoroch ukrajinským operátorom za konflikt ospravedlňovalo, vyjadrilo svoj nesúhlas s ťažením prezidenta Vladimira Putina a vyslovilo slová podpory Ukrajincom.

Dať im na vedomie, čo sa deje 

Ruská vláda sa všetkými možnými prostriedkami snaží jasne stanoviť hranice toho, ako sa o konflikte môže na domácej scéne hovoriť. Novinárom hrozí vysokými trestami, ak by o vojne informovali inak ako tamojšie ministerstvo obrany.

​Úrady tiež zablokovali prístup na niektoré sociálne siete, napríklad Facebook a Twitter.

Účelom linky je tak podľa ukrajinských úradov taktiež dostať informácie o konflikte k Rusom, okolo ktorých ich vláda vystavala silnú informačnú blokádu.

Ovplyvňovanie verejnej mienky v Rusku je jedným z nástrojov, ktorý by podľa ukrajinských úradov mohol pomôcť zvýšiť vnútropolitický tlak na ruské vedenie a tým prispieť k rýchlejšiemu ukončeniu vojny.

01 - Modified: 2022-02-27 08:00:16 - Feat.: 0 - Title: Tank nejde? Chcete odtiahnuť do Ruska? Ukrajinec sa vysmial ruským vojakom 02 - Modified: 2022-03-04 14:27:40 - Feat.: 0 - Title: Ukrajinci zabili Putinovho generálmajora, ruských vojakov to môže demotivovať 03 - Modified: 2022-03-07 21:43:22 - Feat.: 0 - Title: Kyjevský chirurg zachránil zranených ruských vojakov. Bola to moja povinnosť, hovorí 04 - Modified: 2022-02-21 16:06:58 - Feat.: 0 - Title: Ruskí vojaci v Bielorusku pijú vodku a rozpredávajú naftu. Miestni sa na nich sťažujú 05 - Modified: 2022-03-06 06:34:18 - Feat.: 0 - Title: Sabotáž Putina? Ruskí vojaci poškodzujú vlastné vozidlá, aby sa vyhli bojom
01 - Modified: 2024-04-25 20:59:16 - Feat.: - Title: Dvaja ruskí vojaci sa priznali k trojnásobnej vražde na Ukrajine, jeden z nich je recidivista 02 - Modified: 2024-03-14 08:32:11 - Feat.: - Title: Štyria Rusi chceli na front poslať otrávené jedlo. Zadržala ich tajná služba, hrozí im 20 rokov za mrežami 03 - Modified: 2024-01-31 12:00:00 - Feat.: - Title: Ohavné činy Rusov. V okupovanej Chersonskej oblasti zabíjajú zvieratá a hrdo s nimi pózujú 04 - Modified: 2023-12-30 17:47:05 - Feat.: - Title: Rusko do roku 2025 stratí na Ukrajine pol milióna vojakov, uviedla britská vojenská spravodajská služba 05 - Modified: 2023-11-30 15:19:20 - Feat.: - Title: Zomreli nešťastnou náhodou: Pri táboráku na cvičisku prišlo o život 12 ruských vojakov, píše server Meduza
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
30. apríl 2024 21:42