FB/Russian Foreign Ministry - МИД России
StoryEditor

Ruskí diplomati odišli z KĽDR na ručne tlačenej drezine. Hlavným "motorom" bol tajomník

26.02.2021, 07:03
Autor:
ČTKČTK
Z KĽDR odišla za posledný rok rada zahraničných diplomatov a veľa krajín svoje tamojšie zastupiteľské úrady dočasne uzavrelo.

Skupina ruských diplomatov s rodinami musela využiť na ceste zo Severnej Kórey neobvyklý spôsob dopravy.

Kvôli obmedzeniam spojeným s pandémiou covidu-19 prešla posledný kilometer cez ruské hranice na ručne tlačenej drezine, napísal server BBC s odvolaním sa na vyjadrenie ruského ministerstva zahraničia.

Stále tvrdia, že nemajú žiadny prípad 

Severokórejská vláda zastavila takmer všetku osobnú dopravu v krajine v snahe zastaviť šírenie vírusu.

Vláda síce naďalej tvrdí, že sa v KĽDR doteraz neobjavil žiadny pozitívny nález na SARS-CoV-2, medzinárodní pozorovatelia o tom však dlhodobo pochybujú.

V Severnej Kórei platí už dlhšie ako rok zákaz ciest vlakov cez hranice, zrušená bola tiež väčšina medzinárodných letov. Ruskí diplomati, ktorí chceli krajinu opustiť, tak nemali príliš na výber.

Najprv cestovali 32 hodín vlakom, potom dve hodiny autobusom, aby sa dostali z metropoly Pchjongjangu k ruskej hranici. Tú potom museli prekročiť pešo a ešte svoje veci a rodinu previezť na dreziny.

Diplomati odchádzajú 

Hlavným "motorom" bol tretí tajomník ruskej ambasády Vladislav Sorokin, ktorý vozidlo tlačil po koľajniciach cez rieku Tumen do Ruska. V osemčlennej skupine bola okrem iného aj jeho trojročná dcéra.

Z KĽDR odišla za posledný rok rada zahraničných diplomatov a veľa krajín svoje tamojšie zastupiteľské úrady dočasne uzavrelo. Väčšina z nich využila pozemnú dopravy a prekročila hranice do Číny.

Vlani v marci však vypravili úrady jeden let do Vladivostoku, na ktorého palube boli diplomati z Nemecka, Ruska, Francúzska, Švajčiarska, Poľska, Rumunska, Mongolska a Egypta.

FB/Russian Foreign Ministry - МИД России

01 - Modified: 2024-04-19 09:56:49 - Feat.: - Title: V Poľsku zadržali dvoch podozrivých z útoku na Navaľného spolupracovníka 02 - Modified: 2024-04-19 07:20:58 - Feat.: - Title: Na juhozápade Ruska sa zrútil bombardér. Ukrajina sa prihlásila k jeho zostreleniu 03 - Modified: 2024-04-19 06:34:14 - Feat.: - Title: Aféra v Rusku: Kadyrova rozzúrilo zadržanie čečenského ministra v Dagestane, oslobodilo ho ozbrojené komando 04 - Modified: 2024-04-19 06:23:00 - Feat.: - Title: Šéf CIA varoval pred najhorším scenárom pre Kyjev: Ukrajina bez ďalšej pomoci môže prehrať vojnu už tento rok 05 - Modified: 2024-04-18 20:48:17 - Feat.: - Title: Nemecko nepredložilo dôkazy k zatknutiu dvoch údajných ruských špiónov, tvrdí Moskva
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 12:12