Joe BidenReuters
StoryEditor

Americký Senát zamietol námietku proti sčítaniu hlasov v Pensylvánii

07.01.2021, 07:07
Autor:
TASRTASR
O sťažnosti, ktorú predložil pensylvánsky člen snemovne Scott Perry a podpísal ju aj senátor Josh Hawley, momentálne rokuje aj Snemovňa reprezentantov.

Americký Senát vo štvrtok zamietol pomerom hlasov 92:7 námietku dvoch republikánskych kongresmanov proti započítaniu hlasov voliteľov zo štátu Pensylvánia.

Námietka si vynútila hlasovanie oboch komôr Kongresu o víťazstve demokrata Joea Bidena v prezidentských voľbách v tomto štáte. Informovala o tom agentúra AP.

​O sťažnosti, ktorú predložil pensylvánsky člen snemovne Scott Perry a podpísal ju aj senátor Josh Hawley, momentálne rokuje aj Snemovňa reprezentantov. Obe komory predtým zamietli žiadosť nezapočítať hlasy voliteľov zo štátu Arizona.

Líder republikánskej väčšiny v Senáte Mitch McConnell neočakáva, že budú spochybnené hlasy z ďalších štátov. Po hlasovaní Snemovne reprezentantov o Pensylvánii Kongres oficiálne potvrdí Bidenovo víťazstvo, približuje AP.

Biden v Pensylvánii zvíťazil o viac než 80-tisíc hlasov. Trump a jeho spojenci podali v súvislosti s voľbami v tomto štáte niekoľko žalôb, súdy však všetky zamietli.

V stredu obklopili budovu Kongresu stovky Trumpových priaznivcov, strhli barikády pred hlavným vchodom a desiatky z nich vnikli aj dovnútra po tom, ako sa jeho obe komory zišli na zasadnutí s cieľom potvrdiť víťazstvo Trumpovho súpera Joea Bidena v prezidentských voľbách. V chaotickej situácii zasadnutie prerušili a kongresmanov i novinárov evakuovali.

​Počas potýčok medzi protestujúcimi a policajtmi v Kongrese bola postrelená do hrudníka žena, ktorá neskôr zomrela. Niekoľko ľudí - vrátane jedného policajta - utrpelo zranenia. Podľa AP polícia zadržala viac ako 30 osôb. Polícia takisto informovala, že v Kapitole zaistila dve bomby.

O niekoľko hodín neskôr polícia vyhlásila, že bezpečnosť Kapitolu bola opäť zaistená. O polnoci SEČ začal v celom hlavnom meste platiť zákaz nočného vychádzania. Do ulíc vyslali príslušníkov Národnej gardy a federálnej polície.

01 - Modified: 2024-04-20 13:00:00 - Feat.: - Title: Kam sa stratila chladná Melania? Pokiaľ niekto potopí Trumpa, bude to ona 02 - Modified: 2024-04-13 18:33:43 - Feat.: - Title: Napätie medzi Izraelom a Iránom eskaluje. Biden si skrátil víkend pri mori, vracia sa na rokovanie 03 - Modified: 2024-04-10 05:08:28 - Feat.: - Title: Deštrukcia a chaos. Trump je hlavnou hrozbou pre americkú demokraciu, vyhlásil Biden 04 - Modified: 2024-04-05 20:15:04 - Feat.: - Title: Biden vyhlásil, že Izrael poslúchol jeho požiadavku vpustiť pomoc do Gazy 05 - Modified: 2024-04-05 06:35:26 - Feat.: - Title: Trump odsúdil konflikt na Blízkom východe. Izrael by mal rýchlo ukončiť vojnu v Pásme Gazy, vyhlásil
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 01:15