TASR/AP
StoryEditor

Stovky ľudí v Indii sa nakazili neznámou chorobou. Už má prvú obeť

08.12.2020, 14:26
Autor:
jhrjhrČTKČTK
Testy na covid-19 a horúčkovité ochorenia dengue a chikungunya boli negatívne.

Indickí zdravotní experti skúmajú, čo mohlo viesť k úmrtiu jedného človeka a hospitalizáciu viac ako 540 ďalších ľudí v meste Elura v štáte Ándhrapradéš v posledných niekoľkých dňoch. Správy o záhadnom ochorení sa v indickej tlači objavili cez víkend. Nákaza koronavírusom už bola vylúčená. Pacienti mávajú bolesti hlavy či symptómy podobné epilepsii.

Počas víkendu bolo do nemocníc v zasiahnutej oblasti prijatých viac ako 300 ľudí s príznakmi ako vracanie, bolesti hlavy, strata pamäti, omdlievanie či epileptický záchvat. V pondelok bolo hospitalizovaných 150 ľudí a stovky ďalších v utorok.

Odborníci sú zmätení

Podľa stanice ABC News je stále hospitalizovaných asi 148 pacientov. Zvyšok bol prepustený, 45-ročný muž však zomrel.

"Pacienti sa sťažujú na závraty a bolesti hlavy. Miera zotavenia je dobrá a nie je potrebné panikáriť," povedal denníku The Hindu okresný lekár a zdravotník Dr. K. Sunanda. Niektorí pacienti, vrátane zosnulého muža, vykazovali symptómy podobné epilepsii.

Podľa stanice ABC News odborníkov mätú chýbajúce spojenia medzi nakazenými. Nie sú príbuzní ani nežijú v rovnakej oblasti. Sú z rôznych vekových skupín. Medzi nakazenými je asi sedemdesiat detí, ale pomerne málo ľudí staršieho veku.

Testy na covid-19 a horúčkovité ochorenia dengue a chikungunya boli negatívne. Podľa ministerstva zdravotníctva štátu Ándhrapradéš, ktorého experti oblasť navštívili, nie je na vine ani znečistenie vzduchu či vody. Medzi nakazením sú aj tí, ktorí nepoužívajú mestské vodné zdroje. Vo vode sa navyše nenašli žiadne škodlivé chemikálie.

Problémom môžu byť ťažké kovy

Poslanec Indickej ľudovej strany Narasimha Ráo však v textovej správe zaslanej miestnym novinárom uviedol, že testy odhalili v krvi postihnutých prítomnosť ťažkých kovov, vrátane olova a niklu. Rovnaký poslanec predtým na Twitteri zmienil možnosť otravy chlórovanými uhľovodíkmi.

Podľa agentúry Reuters indické úrady taktiež preskúmajú, či ťažkosti pacientov nemohla spôsobiť otrava chlórovanými uhľovodíkmi, ktoré sa užívajú ako pesticídy a na hubenie hmyzu, hoci v mnohých krajinách je ich užívanie zakázané či obmedzené.

Štát Ándhrapradéš patrí v Indii k oblastiam najviac postihnutým koronavírusom. Od začiatku pandémie sa nakazilo vyše 800-tisíc ľudí. Nemocnice sú na hrane zrútenia, ďalších chorých si nemôžu dovoliť.

India je po USA krajinou s druhým najväčším počtom nakazených. Čínski vedci vo svojej nedávnej štúdii naznačili, že koronavírus z čínskeho Wu-chanu je len mutáciou pôvodného vírusu, ktorý má najpravdepodobnejší pôvod v Indii.

Čína sa dlhodobo snaží dokázať, že vírus nepochádza od nej. Podľa odborníkov je však metodológia používaná čínskymi vedcami pochybná a ich tvrdenia sú zaujaté.

01 - Modified: 2024-04-24 13:33:20 - Feat.: - Title: India ukazuje celému svetu, ako sa to má robiť. Do roku 2030 by mohli byť všetky jej vesmírne misie bezodpadové 02 - Modified: 2024-04-23 10:20:28 - Feat.: - Title: Indická opozícia kritizuje premiéra Módího za šírenie nenávisti voči moslimom 03 - Modified: 2024-04-23 13:00:00 - Feat.: - Title: Sľúbili im prácu v Rusku. Bez ich zvolenia však skončili na ukrajinskom fronte 04 - Modified: 2024-04-20 21:04:50 - Feat.: - Title: Švajčiarski výrobcovia hodiniek vidia Indiu ako novú krajinu hojnosti 05 - Modified: 2024-04-11 12:02:38 - Feat.: - Title: VIDEO Pri pobreží Indie objavili veľké podmorské mesto. Podľa niektorých vedcov by mohlo prepísať históriu civilizácie
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 17:49