TASR/AP
StoryEditor

Trump bezprecedentne blokuje Bidena. Jeho ignorácia nahráva nepriateľom USA

18.11.2020, 11:25
Autor:
ČTKČTKiDnesiDnes
Odovzdanie moci v USA je rokmi preverený a pomerne jasne daný proces, ktorý však závisí na základnom predpoklade, ktorý bol doteraz pokladaný za samozrejmý - odchádzajúci prezident musí uznať svoju prehru a svojho nástupcu.

Súčasná administratíva prezidenta USA Donalda Trumpa blokuje tím predpokladaného nového šéfa Bieleho domu Joea Bidena spôsobom, ktorý nemá obdobu najmenej za posledných viac ako 50 rokov.

V utorok to napísal portál Politico s tým, že kvôli Trumpovmu postupu hrozí, že Biden nebude v januári dostatočne pripravený na prevzatie moci. Súčasnou situáciou tiež podľa mnohých bývalých vládnych činiteľov trpí obraz USA vo svete, pretože krajina pokladaná často za model demokracie pôsobí chaoticky a zraniteľne.

Trump ignoruje Bidena

Trump zatiaľ nezavolal zvolenému prezidentovi Bidenovi, nekomunikujú ani ich kampane. Biely dom ani federálne ministerstvá a agentúry s tímom demokrata zatiaľ nijako nespolupracujú. Prvá dáma Melania doteraz nepozvala Jill Bidenovú do Bieleho domu na čaj.

Odovzdanie moci v USA je rokmi preverený a pomerne jasne daný proces, ktorý však závisí na základnom predpoklade, ktorý bol doteraz pokladaný za samozrejmý - odchádzajúci prezident musí uznať svoju prehru a svojho nástupcu.

Trump však odmieta zvyklosti dodržať s odvolaním sa na doteraz nepreukázané tvrdenia o rozsiahlych volebných podvodoch, ktoré podľa neho pomohli demokratom. Trumpom menovaná šéfka Správy všeobecných služieb Emily Murphyová vzhľadom na situáciu stále odmieta označiť Bidena za víťaza volieb, čím jeho tímu odopiera financie aj prístup do úradov, kde by sa budúci vládni činitelia mohli začať pripravovať na prevzatie agendy.

Pracovníci nastupujúcej Bidenovej administratívy zatiaľ ani neprechádzajú nutnými bezpečnostnými previerkami. Takýto stav by pritom mohol trvať až do decembra, kedy musia štáty oficiálne zaslať Kongresu finálny súčet hlasov.

​Podľa niektorých republikánov blízkych Trumpovmu tímu bude prezident dovtedy trvať na tom, že demokrati tohtoročné voľby "ukradli". Terajšia situácia pritom nemá obdobu najmenej od roku 1963, kedy bol moderný spôsob odovzdania vlády stanovený federálnym zákonom.

V roku 2000 sa síce čakalo niekoľko týždňov na konečný výsledok volieb a nakoniec zasiahol Najvyšší súd, obaja vtedajší kandidáti George Bush mladší a Al Gore však v medziobdobí aspoň dostávali najnovšie informácie od spravodajských agentúr, aby boli v prípade zvolenia pripravení.

Trumpova administratíva však s Bidenom nespolupracuje ani týmto spôsobom.

S týmto otcovia zakladatelia nepočítali

Podľa Michaela Beschlossa, historika špecializujúceho sa na amerických prezidentov, sa v minulosti už stalo, že niektoré odchádzajúce hlavy štátu neboli spokojné so svojou prehrou.

Otcovia zakladatelia americkej únie však podľa neho "ani vo svojich najdivokejších snoch" nepredpokladali, že by niektorý prezident odmietol uznať svoju prehru a že by nechcel opustiť funkciu. Podľa niektorých Trumpových spojencov nie je ani isté, či terajší prezident príde na inauguráciu svojho oponenta, ktorá sa bude konať 20. januára.

Stal by sa tak ešte len štvrtým prezidentom v histórii, ktorý by tak dobrovoľne urobil. Naposledy sa takto zachoval Andrew Jackson, ktorý z Bieleho domu odišiel v roku 1837, uviedol historik Thomas Balcerski.

V modernej dobe to nemá obdobu. Prezidentovi Trumpovi sa zase raz podarilo spolitizovať aspekt demokratického vládnutia, ktorý by mal byť nepolitický, dodal historik.

Experti pritom varujú, že nespolupráca môže mať aj praktické dopady. Komisia vyšetrujúca teroristické útoky z 11. septembra 2001 v New Yorku uviedla, že práve prechod od jednej administratívy k druhej krátko pred útokom viedol k nedostatočnému zdieľaniu informácií medzi vládnymi agentúrami a k ​​ich neschopnosti incidentu zabrániť.

Biden v pondelok Trumpovmu tímu odkázal, že ak nebudú oba tábory spolupracovať pri boji s pandémiou, zomrie zbytočne veľa ľudí. "To hlavné je, že naši nepriatelia nazerajú na obdobie prechodu medzi administratívami ako na okamih politickej slabosti, ktorý sa budú snažiť zneužiť, ak to bude možné," povedal bývalý minister vnútornej bezpečnosti vo vláde Georgea Busha mladšieho Michael Chertoff.

01 - Modified: 2024-04-16 10:04:48 - Feat.: - Title: Veľvyslankyňa USA pri OSN vyzýva Rusko a Čínu, aby neodmeňovali správanie KĽDR 02 - Modified: 2024-04-16 06:10:41 - Feat.: - Title: V prvý deň procesu s Trumpom v kauze pornoherečky porotcov nevybrali 03 - Modified: 2024-04-15 21:17:00 - Feat.: - Title: Propalestínski demonštranti zablokovali dopravu na moste Golden Gate. Protestom chcú mať dopad na ekonomiku 04 - Modified: 2024-04-15 13:52:58 - Feat.: - Title: V New Yorku začína proces s Trumpom, aj v prípade viny by sa stále mohol stať prezidentom 05 - Modified: 2024-04-15 13:03:03 - Feat.: - Title: Sankcie neovplyvnia dodávky hliníka na svetové trhy. Môže sa to obrátiť proti Západu, reaguje Rusko
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
16. apríl 2024 17:49