TASR/AP
StoryEditor

Veľká vojenská prehliadka v Severnej Kórei. Kim ukázal gigantické balistické rakety

10.10.2020, 12:01
Autor:
TASRTASR
Komunistická Severná Kórea predstavila aj nový typ balistickej strely odpaľovanej z ponorky.

​Severná Kórea predviedla v sobotu na vojenskej prehliadke nové strategické zbrane - gigantické nové medzikontinentálne balistické rakety (ICBM).

Informovali o tom analytici citovaní tlačovou agentúrou AFP. Štátna televízia odvysielala zábery, ako sa obrovské zbrane posúvajú cez hlavné mesto Pchjongjang.

Každú túto obriu raketu niesol transportér s 11 nápravami. Ankit Panda z Federácie amerických vedcov na Twitteri napísal, že je to "vôbec najdlhšia mobilná raketa na tekuté palivo".

Komunistická Severná Kórea predstavila aj nový typ balistickej strely odpaľovanej z ponorky (SLBM), ktorú označili oficiálne ako Pukguksong-4, uviedla juhokórejská tlačová agentúra Jonhap.

Tisíce pochodujúcich vojakov

Vojenská prehliadka sa konala pri príležitosti osláv 75. výročia založenia vládnucej Kórejskej strany pracujúcich.

Štátne médiá začali večer miestneho času vysielať - zrejme zo záznamu - zábery z podujatia s tisícami pochodujúcich vojakov, jasajúcimi davmi ľudí, vojenskou hudbou a ohňostrojom v centre hlavného mesta.

Pozorovatelia podľa agentúry DPA predpokladajú, že išlo o záznam z vojenského pochodu a osláv, ktoré sa konali v sobotu skoro ráno.

Sebaobrana a odstrašovanie

Juhokórejská armáda predtým oznámila, že izolovaná susedná krajina zjavne uskutočnila veľkú vojenskú prehliadku na Kim Ir-senovom námestí v Pchjongjangu už pred úsvitom.

Severná Kórea predstavila na vojenskej prehliadke nové zbrane tak, ako sa predpokladalo. Medzinárodne izolované vedenie v Pchjongjangu často využíva významné pamätné alebo sviatočné dni na to, aby demonštrovalo silu.

Kim Čong-un v sobotňajšom prejave na slávnosti vyhlásil, že jeho krajina bude pokračovať v budovaní svojich ozbrojených síl. "Budeme naďalej posilňovať našu armádu v záujme sebaobrany a odstrašovania," povedal.

01 - Modified: 2024-04-27 05:40:12 - Feat.: - Title: KĽDR odmieta americkú správu o stave ľudských práv vo svete 02 - Modified: 2024-04-26 06:55:59 - Feat.: - Title: Severokórejský vodca Kim Čong-un dohliadal na skúšku salvových raketometov 03 - Modified: 2024-04-23 05:52:48 - Feat.: - Title: KĽDR bude po pokuse použiť jadrové zbrane hroziť koniec režimu, varuje Soul 04 - Modified: 2024-04-17 11:07:26 - Feat.: - Title: Severokórejská armáda počas vojny zmasakrovala stovky veriacich, tvrdí Komisia pre pravdu a zmierenie 05 - Modified: 2024-04-03 04:36:07 - Feat.: - Title: Severná Kórea tvrdí, že úspešne otestovala nadzvukovú strelu so stredným až dlhým doletom
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
29. apríl 2024 16:51