AP/TASR
StoryEditor

Protiruské sankcie Únie môže potopiť jedna krajina. Hrozí, že jednotu rozbije Maďarsko

22.02.2022, 08:38
Autor:
ČTKČTK
Na Rusko by mali byť uvalené sankcie po tom, čo krajina uznala dve samozvané republiky. Mnohí európski lídri toto rozhodnutie Moskvy odsudzujú.

Európska únia navrhuje prijatie sankcií voči ruským predstaviteľom, ktorí sa podieľali na uznaní nezávislosti separatistických regiónov na východe Ukrajiny. Hodlá postihnúť aj ruské banky financujúce vojenské operácie na týchto územiach, rovnako ako obmedziť prístup ruského režimu na finančné a kapitálové trhy EÚ.

V spoločnom vyhlásení to uviedli predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová a šéf Európskej rady Charles Michel, podľa ktorých dostanú návrh popoludní na stôl únioví ministri zahraničia. Navrhnuté postihy, ktorých prijatie dopoludnia predbežne podporila väčšina veľvyslancov členských krajín, sa majú vzťahovať na viac ako tri stovky ruských predstaviteľov, oznámil novinárom diplomatický zdroj.

​Finálny krok je na veľvyslancoch

Lídri mnohých úniových štátov vrátane Francúzska, Nemecka či pobaltských štátov v pondelok večer vyzvali na jasnú odpoveď po tom, čo ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že Rusko uzná nezávislosť dvoch separatistami ovládaných oblastí na východe Ukrajiny, kam rýchlo potom zamierili prvé ruské jednotky.

"Vítame pevnú jednotu členských štátov a ich vôľu robustne a rýchlo v úzkej koordinácii s medzinárodnými partnermi reagovať na nelegálne akcie Ruska," uviedli šéfovia úniových inštitúcií. O sankciách budú od 16:00 rokovať únioví ministri zahraničia, ktorí sa dopoludnia v Paríži bez nadväznosti na ukrajinskú krízu zišli s kolegami z krajín indicko-pacifického regiónu. Ministri môžu na neformálnom rokovaní návrh podporiť, finálny krok však majú urobiť až veľvyslanci, ktorí sa večer znova stretnú po skončení ministerského rokovania.

"Včerajší (pondelkový) ruský krok je nehoráznym porušením medzinárodného práva a ja očakávam, že EÚ na to zareaguje zodpovedajúcim spôsobom," povedal novinárom v Paríži český minister zahraničia Ján Lipavský. O prijatí sankcií hovorilo aj mnoho ďalších ministrov. Šéf francúzskej diplomacie Jean-Yves Le Drian vyhlásil, že EÚ musí v reakcii na ruský krok prijať sankcie a ukázať "rozhodnosť, jednotu a solidaritu".

"Musíme uvaliť na Rusko dostatočne jasné a tvrdé sankcie, aby sme ho odradili od ďalšieho vyhrotenia situácie," povedal pred rokovaním lotyšský minister zahraničia Edgars Rinkévičs, ktorý patrí rovnako ako jeho kolegovia z ostatných pobaltských krajín či Poľska k zástancom tvrdšej línie voči Moskve.

Problémové Maďarsko

Únioví diplomati dnes dopoludnia rokovali o spomínaných návrhoch. Počítajú okrem iného s pridaním viac ako troch stoviek mien k takmer dvom stovkám doteraz zasiahnutých ruských predstaviteľov, ktorí majú zakázané cesty do krajín EÚ a zmrazený majetok na jej území. Na stole mali aj návrh na ekonomické sankcie, ktoré majú zasiahnuť napríklad významné banky. Ide aj o zákaz obchodovania s ruskými štátnymi dlhopismi a ďalším obmedzením ruského prístupu na finančné trhy EÚ.

​Tieto sankcie by mali byť prvou súčasťou doposiaľ najväčšieho balíka postihov, ktoré dlhodobo chystá EÚ v koordinácii so Spojenými štátmi a Britániou. Podľa šéfov úniových inštitúcií by v prípade nových ruských krokov nasledovalo ďalšie rozšírenie sankcií.

EÚ však musí o ich zavedení rozhodovať jednomyseľne a Maďarsko, ktorého premiér Viktor Orbán je vnímaný ako spojenec ruského prezidenta Vladimira Putina, podľa diplomatov doteraz bez priameho pozemného útoku nehodlalo sankcie podporiť.

Maďarsko bolo aj na dnešnom rokovaní veľvyslancov podľa spomínaného diplomatického zdroja jedinou krajinou, ktorá zatiaľ nedala najavo jasnú podporu zvažovanej podobe postihov. Diplomati sa znova stretnú večer, kedy by mohlo padnúť konečné rozhodnutie.

01 - Modified: 2022-02-21 20:59:54 - Feat.: 0 - Title: Putin uznal separatistické republiky na východe Ukrajiny a posiela do nich vojakov. Západ sľubuje rázne sankcie 02 - Modified: 2022-02-21 21:48:57 - Feat.: 0 - Title: Putin posiela na Donbas vojakov. Cieľom misie má byť "podpora mieru" 03 - Modified: 2022-02-22 05:22:04 - Feat.: 0 - Title: "Nad ránom som videl kolónu tankov." Na uznaných územiach si môže Putin vybudovať vlastné vojenské základne
01 - Modified: 2024-04-19 19:48:16 - Feat.: - Title: "Plánovaný atentát". Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze 02 - Modified: 2024-04-19 19:20:40 - Feat.: - Title: Mysleli si, že je špión. Američan, bojujúci na ruskej strane, zahynul v Donecku 03 - Modified: 2024-04-19 17:58:12 - Feat.: - Title: Maďarsko sa s národnou vládou nezapojí do vojny na Ukrajine, povedal Orbán 04 - Modified: 2024-04-19 16:34:29 - Feat.: - Title: Rusi opäť zaútočili na Odesu, poškodili zariadenie v dôležitom prístave 05 - Modified: 2024-04-19 16:20:48 - Feat.: - Title: Snemovňa reprezentantov sa priblížila k schváleniu pomoci pre Ukrajinu. Legislatíva by mala mať podporu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 00:26