Reuters
StoryEditor

Chceme bojovať s Čínou. Špeciálna jednotka Tibeťanov chráni Himaláje

06.09.2020, 17:30
Autor:
jhrjhr
Príslušníci zoskupenia priznávajú, že do armády vstúpili, aby sa mohli pomstiť Číne za anexiu Tibetu.

Pred pár dňami sa čínske a indické sily stretli na spornom území blízko jazera Pangong Tso v západnych Himalájach. Konfrontácia stála život jedného človeka.

​Nie je jasné, čo sa 29. augusta presne stalo. Indická armáda tvrdí, že sa jej podarilo "zvrátiť čínske zámery" na zmenu statusu quo, Čína naopak obvinila indických vojakov z nedovoleného prekročenia dohodnutej línie kontroly.

Tibetskí utečenci ako vojaci

Podľa denníka The South China Morning Post indická armáda získala do svojho područia strategické výšiny. Dôležitú úlohu vo vojenskej operácii hrala málo známa špeciálna jednotka SFF (Special Frontier Force - Špeciálna pohraničná sila), ktorá pozostáva prevažne z tibetských utečencov.

K SFF patrí aj zabitý vojak Tenzin Nyima. Agentúre Reuters to povedala jeho rodina aj zdroje z armády. Indická armáda však informáciu oficiálne nepotvrdila.

Podľa rodiny predstavitelia indickej vlády na Nyimovom pohrebe vyhlásili, že vojak zomrel, "zatiaľ čo bránil Indiu". Úradníci požiadali rodinu, nech o Nyimovej tridsaťtriročnej vojenskej službe verejne nehovorí.

Tajomná jednotka

O SFF je toho známe len málo. Bola založená v roku 1962, po pre Indiu ponižujúcej prehre vo vojne s Čínou. Participovala vo vojne Indie s Pakistanom, rovnako ako v ozbrojenom konflikte Indie a Pakistanu v roku 1999 známom ako Kárgilský konflikt.

Podľa expertov India využíva u Tibeťanov znalosť terénu v Himalájach a schopnosť operovať vo vysokých nadmorských výškach.

"Dáva zmysel ich zapojiť vo vysokých nadmorských výškach. Sú to skvelí horolezci," povedal agentúre Reuters Amitabh Mathur, bývalý poradca indickej vlády pre tibetské záležitosti.

Proti Číne bola SFF nasadená vôbec prvýkrát, poukazujú indická médiá. Podľa Tenzin Tseringama, tibetského utečenca, ktorý slúžil v SFF sedemnásť rokov, sa India zdráhala použiť jednotku proti Číne z obavy, že by Tibeťania vyhnaní zo svojej domoviny čínskou inváziou nedokázali udržať svoje emócie na uzde.

"Väčšina Tibeťanov sa pridala k jednotke, pretože je to naša šanca bojovať s Čínou," priznáva Tenzin Thardoe, ktorého mladší brat je členom SFF. Správy o počínaní jednotky v poslednom stretu s Čínou mu spôsobili husiu kožu. "Všetci sme cítili radostné vzrušenie," hovorí o reakcii ostatných Tibeťanov.

Tibeťania v indickom exile si dlhodobo sťažujú, že príslušníkom SFF nie je zo strany Indie vyjadrovaný dostatočný rešpekt.

"Ak indický vojak zomrie, krajina ho vyhlási za mučeníka, vláda zaplatí bohatú výsluhu. Prečo nie je tibetským utečencom poskytované rovnaké uznanie?" pýta sa Lhagyari Namgyal Dolkar, zákonodarca z tibetskej exilovej vlády.

Čína varuje pred podporou tibetských separatistov

Čína a India, ázijské jadrové mocnosti, spolu zdieľajú 3 500 kilometrov dlhú hranicu v oblasti Himalájí a vedú zdĺhavý územný spor. V júni došlo k najkrvavejšej konfrontácii od roku 1975, pri ktorej zomrelo dvadsať indických vojakov.

Hovorkyňa čínskeho ministerstva zahraničia Chua Čchun-jing v stredu uviedla, že nevie, či Tibeťania bojujú za Indiu. Varovala však Nové Dillí pred "poskytovaním podpory alebo fyzického priestoru" tibetskému hnutiu za nezávislosť.

Čína dlhodobo osočuje Tibeťanov, ktorí spolu na čele dalajlámom odišli po čínskej invázii do indického exilu, že sa pokúšajú o odštiepenie Tibetu od Číny. Peking považuje Tibet za svoje výhradné územie, tibetská exilová vláda tento nárok neuznáva.

01 - Modified: 2024-04-19 20:08:10 - Feat.: - Title: Čínska automobilka Chery plánuje zamestnať v španielskom závode 1250 ľudí 02 - Modified: 2024-04-19 16:47:38 - Feat.: - Title: Čína má v armáde nový útvar, cieľom je posilniť jej schopnosť bojovať a vyhrávať 03 - Modified: 2024-04-19 11:31:18 - Feat.: - Title: Fico sa obracia na Čínu. Chce tam získať zdroje na dva veľké dopravné projekty 04 - Modified: 2024-04-19 09:24:29 - Feat.: - Title: Omán odsudzuje útoky na Irán, Čína nesúhlasí so stupňovaním napätia 05 - Modified: 2024-04-19 10:45:00 - Feat.: - Title: Trump chce obmedziť dovoz a vyššie mzdy, Bidenove heslo je investovať doma
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 14:34