TASR/AP
StoryEditor

Cichanovskej zmiznutie: Hodiny ju zadržiavali, zrazu sa objavila v Litve a zverejnila emotívne video

11.08.2020, 11:29
Autor:
chochoČTKČTK
Poradkyňa Sviatlany Cichanovskej tvrdí, že politička bola donútená opustiť Bielorusko a že časť jej tímu úrady stále zadržiavajú.

Vodkyňa bieloruskej opozície Sviatlana Cichanovská oznámila, že sa sama rozhodla odísť z krajiny. Jej emotívna videonahrávka zverejnená na YouTube však naznačuje, že k takémuto kroku bola donútená. Už skôr o tom informovala jej spolupracovníčka Volga Kavalkovová. Cichanovskú predtým sedem hodín zadržiavali v budove volebnej komisie, kam v pondelok prišla podať sťažnosť.

​Litovský minister zahraničia Linas Linkevičius ráno oznámil, že Cichanovská je v bezpečí v Litve. Hlavná protikandidátka prezidenta Alexandra Lukašenka v nedeľných voľbách hlavy štátu bola od pondelka nezvestná a panovali obavy o jej osud. Úrady popreli, že by političku vyviezli von.

Časť tímu držia ako rukojemníkov

"Sviatlanu Cichanovskú vyviezli z krajiny bieloruské úrady. Jej odchod umožnil prepustenie šéfky jej štábu Maryje Marozovej, zatknutej v predvečer volieb. Odišli spoločne," citoval predtým portál tut.by na svojom twitteri Kavalkovovú, podľa ktorej Cichanovská nemala inú možnosť. Poradkyňa političky dodala, že "časť tímu Sviatlanu je ďalej držaný ako rukojemníci".

Cichanovská odmietla uznať volebnou komisiou oznámené drvivé Lukašenkovo ​​víťazstvo vo voľbách, po čom v krajine nasledovali rozsiahle protesty. Výsledok 80 percent hlasov pre prezidenta a len 10 percent pre seba označila za sfalšovaný a odovzdala ústrednej volebnej komisii protest. Ešte predtým v pondelok povedala, že v krajine zostane, že je odhodlaná vo svojom úsilí pokračovať a že nevidí dôvod, prečo by mala byť zatknutá.

Na videonahrávke zverejnenej na YouTube dnes uviedla, že si myslela, že "táto celá kampaň ma zocelila a dodala mi toľko sily na prekonanie čohokoľvek". "Ale asi som zostala tou slabou ženou, ktorou som bola na začiatku. Prijala som pre seba veľmi ťažké rozhodnutie. Prijala som ho úplne samostatne a nemohli ho ovplyvniť priatelia, rodina, štáb ani (manžel) Sjarhej," povedala Cichanovská.

Ďalej vo videu Cichanovská záhadne naznačuje, v akej situácii sa ocitla. "Boh zakazuje čeliť takej voľbe, ktorej som čelila," povedala a dodala, že "deti sú najdôležitejšou vecou v našom živote." Opozičná líderka poslala svoje deti do Litvy ešte pred voľbami.

Objavilo sa aj druhé video Cichanovskej, ktoré bolo zjavne natočené ešte počas jej zadržania, zrejme v priestoroch úradu volebnej komisie, kam včera prišla podať sťažnosť na voľby. V tejto nahrávke nalieha na svojich stúpencov, aby sa zdržali konfrontácií s políciou, neprotestovali a akceptovali víťazstvo Lukašenka.

Tridsaťsedemročná učiteľka Cichanovská sa vo voľbách rozhodla kandidovať namiesto svojho manžela, väzneného opozičného blogera Sjarheja Cichanovského.

Úrady to popierajú

Bieloruské úrady popreli, že by politička bola donútená opustiť krajinu. Sama Cichanovská síce povedala, že rozhodnutie prijala samostatne, ale možnosť, že ho urobila na základe nejakého tlaku, nevylúčila. Ráz jej vyjadrenia urobeného deň potom, čo chcela v kampani rozhodne pokračovať, také podozrenie len posilňuje.

​Na sociálnych sieťach sa v pondelok večer objavili informácie, že od popoludňajšej návštevy ústrednej volebnej komisie nie je známe, kde sa Cichanovská nachádza. Úrad komisie navštívila, aby tam podala sťažnosť na voľby. Pracovníci komisie podľa agentúry RIA Novosti oznámili, že budovu normálne opustila.

Štáb Cichanovskej nebol v pondelok podľa médií schopný vysvetliť, kde politička je. Linkevičius dnes povedal, že do Litvy prišla po tom, čo bola v Bielorusku zadržaná. "Hlavné je, že je teraz v bezpečí, pretože predtým bola v Bielorusku sedem hodín zadržiavaná," uviedol litovský minister podľa agentúry TASS v štátnom rozhlase. Nespresnil však, ako Cichanovská prišla do Vilniusu, na akú dlhú dobu a čo tam chce robiť.

Kvôli podozreniu zo zmanipulovania volieb vypukli v Bielorusku doteraz nevídané protesty proti Lukašenkovi. Podľa pozorovateľov v prípade skutočnej podpory autoritárskeho vodcu 80 percentami hlasujúcich voličov, pri viac než osemdesiatpercentnej účasti, by boli nemysliteľné, a preto sú aj zásahy polície proti demonštrantom tak brutálne.

01 - Modified: 2020-08-10 05:20:34 - Feat.: 0 - Title: Oficiálnym výsledkom volieb neverí takmer nikto, tvrdí bieloruský politológ 02 - Modified: 2020-08-10 10:35:41 - Feat.: 0 - Title: Korčok reaguje na násilie v Bielorusku: Zásahy režimu voči oponentom a občanom sú neprijateľné 03 - Modified: 2020-08-10 10:47:40 - Feat.: 0 - Title: V Bielorusku to vrie. V niektorých mestách sa polícia pridala k demonštrantom, hlásia jednu obeť 04 - Modified: 2020-08-10 11:59:03 - Feat.: 0 - Title: Čaputová odsúdila násilie v Bielorusku, zo situácie je znepokojená 05 - Modified: 2020-08-10 21:12:05 - Feat.: 0 - Title: Bieloruská polícia obsadila centrum Minsku, počas nepokojov zomrel jeden demonštrant
01 - Modified: 2024-04-23 07:48:24 - Feat.: - Title: Ukrajinec sa chcel vyhnúť povolaniu do vojny. Cez rieku preplával na nafukovačke do Bieloruska 02 - Modified: 2024-04-22 13:51:27 - Feat.: - Title: Riaditeľka televízie v Litve pre HN: U nás je spoločnosť jednotná, nechce sledovať žiadne proruské správy 03 - Modified: 2024-04-19 22:00:30 - Feat.: - Title: Bieloruskí hackeri útočili na závod na výrobu hnojív, aby vyvinuli tlak na vládu 04 - Modified: 2024-04-19 14:28:02 - Feat.: - Title: Už žiadna bagetejšn. Attila Végh doplatil na svoje ostré vyjadrenia, spoluprácu s ním nepredĺži ani známa bagetáreň 05 - Modified: 2024-04-17 19:24:34 - Feat.: - Title: Migranti sa snažili prejsť do Poľska. Z Bieloruska ich prišlo dvesto
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 02:11