Reuters
StoryEditor

Von der Leyenová čelí mohutnej kritike za videospot, Európska komisia sa kajá

06.07.2020, 14:33
Autor:
TASRTASR
Šéfka Európskej komisie sa zapojila do chorvátskych volieb, keď podporila jednu zo strán.

Európska komisia v pondelok vyjadrila poľutovanie nad tým, že jej predsedníčka Ursula von der Leyenová porušila kódex správania sa členov komisie, keď v spote vysielanom pred parlamentnými voľbami v Chorvátsku podporila vládne konzervatívne Chorvátske demokratické spoločenstvo (HDZ).

Spomínaný kódex od úradníkov EK vyžaduje politickú neutralitu. Uvádza sa v ňom, že "by sa mali zdržať verejných vyhlásení alebo iných prejavov v mene ktorejkoľvek politickej strany alebo organizácie sociálnych partnerov, ktorých sú členmi" - s výnimkou prípadu, keď sú kandidátmi volieb alebo sa na nich zúčastňujú.

V reakcii na mohutnú vlnu kritiky, ktorá sa na von der Leyenovú po zverejnení videa zosypala na sociálnych sieťach, hovorca komisie Eric Mamer v nedeľu uviedol, že šéfka eurokomisie sa v predvolebnej kampani HDZ angažovala ako súkromná osoba, čo "však, bohužiaľ, nebolo objasnené v konečnej verzii videa."

Ursula von der Leyenová v klipe vystupuje ako prvá. Podľa médií sa nakrúcalo na chodbe jej bruselského sídla a na pozadí s vlajkou EÚ.

Podľa kritikov toto jej vystúpenie je v rozpore s kódexom úradníka Európskej komisie a "nič na tom nemení" ani to, že Ursula von der Leyenová je členkou Európskej ľudovej strany (EPP).

V okamihu, keď sa stala šéfkou exekutívy EÚ, začala totiž zastupovať EÚ ako celok, nie ten-ktorý štát alebo tú-ktorú politickú stranu, poznamenal portál 24-news.fr.

HDZ podľa tohto zdroja požiadalo o účinkovanie vo svojom volebnom spote 12 osobností strany EPP, medzi ktorými bolo aj niekoľko úradujúcich premiérov, aby propagovali motto kampane HDZ "bezpečné Chorvátsko".

Podľa čiastkových výsledkov vládnuci konzervatívci boli najúspešnejšou stranou v nedeľňajších voľbách. Po sčítaní viac ako 90 percent hlasov má HDZ v 151-člennom parlamente 66 kresiel a pravdepodobne vytvorí novú koaličnú vládu s menšími pravicovými zoskupeniami.

Na druhom mieste skončila koalícia vedená opozičnou Sociálnodemokratickou stranou, ktorej bude patriť 41 kresiel.

Tretie skončilo krajne pravicové Vlastenecké hnutie Miroslava Škora, spojenec Chorvátskeho demokratického spoločenstva, so 16 poslancami.

01 - Modified: 2024-04-18 06:01:30 - Feat.: - Title: Chorvátske demokratické spoločenstvo začne vo štvrtok rokovať o novej vláde. Voľby vyhralo tretíkrát v rade 02 - Modified: 2024-04-17 19:36:41 - Feat.: - Title: Chorvátske parlamentné voľby podľa prvých odhadov vyhrá vládna strana HDZ 03 - Modified: 2024-04-17 14:15:00 - Feat.: - Title: Piepergate zráža šance Leyenovej získať znova post. A kontroverzií pribúda 04 - Modified: 2024-04-16 21:43:09 - Feat.: - Title: Teploty na severe Chorvátska klesli za 24 hodín o takmer 30 stupňov Celzia 05 - Modified: 2024-04-16 19:19:08 - Feat.: - Title: Podpredsedníčka Európskej komisie Jourová ide na turné za férovosť eurovolieb. Na Slovensku bude koncom apríla
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 13:40