Reuters
StoryEditor

Severná Kórea podľa štátnych médií pripravuje letákovú kampaň proti Južnej Kórei

20.06.2020, 10:39
Autor:
TASRTASR
Severná Kórea zvýšila tlak zdemolovaním budovy spoločného styčného úradu na svojej strane hranice, ktorý symbolizoval snahy o medzikórejské zmierenie.

Severná Kórea pripravuje spustenie letákovej kampane zameranej proti Soulu, oznámili v sobotu štátne médiá. Južná Kórea takéto plány v čase vysokého napätia na Kórejskom polostrove dôrazne kritizovala, informovala agentúra AFP.

Pchjongjang v poslednom čase opakovane ostro odsudzoval Soul za to, že nezabránil aktivistom vo vypúšťaní propagandistických letákov proti KĽDR pomocou balónov cez hranicu.

​Severná Kórea zvýšila tlak zdemolovaním budovy spoločného styčného úradu na svojej strane hranice, ktorý symbolizoval snahy o medzikórejské zmierenie, ako aj vyhrážkami posilnenia svojej vojenskej prítomnosti na hranici. Najnovšie k tomu pridala vlastné letáky, píše AFP.

"Rozhnevaní" Severokórejčania teraz "pokračujú v prípravách spustenia rozsiahlej distribúcie... letákov potrestania" do Južnej Kórey, uviedla oficiálna severokórejská tlačová agentúra KCNA.

"Každá akcia by sa mala stretnúť s náležitou reakciou a len keď ju niekto sám zažije, dokáže pochopiť, aké je to urážlivé," doplnila v sobotňajšom vyhlásení.

Oficiálne noviny Rodong sinmun priniesli fotografie Severokórejčanov pripravujúcich takéto letáky, ako aj zahasené cigarety na letákoch s portrétom juhokórejského prezidenta Mun Če-ina.

Juhokórejské ministerstvo pre zjednotenie následne vyzvalo Pchjongjang, aby svoje plány "okamžite" odvolal, pričom ich označilo za "veľmi poľutovaniahodné".

Niektorí experti tvrdia, že KĽDR svojou zostrenou rétorikou prejavuje nespokojnosť s tým, že Soul neoživil lukratívne spoločné ekonomické projekty, ako aj s uviaznutím jadrovej diplomacie s Washingtonom, približuje AFP.

Viacerí pozorovatelia sa domnievajú, že Severná Kórea môže úmyselne zvyšovať napätie, aby podporila vlastnú vnútornú jednotu a tlak na USA.

KĽDR podľa nich naliehavo potrebuje zmiernenie sankcií, keďže jej ekonomiku zasiahlo aj to, že musela v dôsledku koronavírusovej pandémie uzavrieť hranicu s Čínou ako hlavným obchodným partnerom.

01 - Modified: 2024-04-25 10:35:09 - Feat.: - Title: Čína údajne poskytuje prístav pre ruskú loď spájanú s dodávkami zbraní z KĽDR 02 - Modified: 2024-04-23 05:52:48 - Feat.: - Title: KĽDR bude po pokuse použiť jadrové zbrane hroziť koniec režimu, varuje Soul 03 - Modified: 2024-04-22 07:53:06 - Feat.: - Title: Ďalšie testy KĽDR: Soul hlási odpálenie viacerých zrejme balistických striel do Japonského mora 04 - Modified: 2024-04-21 07:28:00 - Feat.: - Title: Najvyšší predstaviteľ poľnohospodárstva KĽDR zavítal na pracovnú návštevu do Ruska 05 - Modified: 2024-04-20 05:39:09 - Feat.: - Title: Severná Kórea otestovala superveľkú hlavicu pre strely s plochou dráhou letu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 01:02