StoryEditor

Africký roh sužuje najväčšie sucho za niekoľko desaťročí. Hladuje 13 miliónov ľudí

13.02.2022, 12:00
Tri po sebe nasledujúce obdobia dažďov nezabezpečili potrebnú vlahu. Štáty na Somálskom polostrove zaznamenávajú najsuchšie podmienky od roku 1981.

Svetový potravinový reťazec (WFP) informoval, že dokopy trinástim miliónom obyvateľom z Kene, Somálska a Etiópie hrozí hladomor. Príčinou nie sú len neúspešné obdobia dažďov, ale aj klimatické udalosti za posledných 40 rokov.

Zničená úroda a rozhádané komunity

Sucho zničilo úrodu a spôsobilo abnormálne vysoký úhyn dobytka. Tieto okolnosti ovplyvňujú pastierske a poľnohospodárske komunity natoľko, že sú nútené opustiť svoje domovy. „Nedostatok vody a pastvín núti rodiny opustiť ich domovy a vedie k zvýšenému konfliktu medzi komunitami,“ uvádza WFP vo vyhlásení.

Ďalšie predpovede podpriemerných zrážok zrejme povedú k horšej situácii v poľnohospodárstve v nasledujúcich mesiacoch a napätie medzi komunitami bude narastať. Každá komunita si chce totiž ochrániť aj to málo nevyschnutej pôdy, čo jej ostalo.

„Dobytok, ktorý máme, je v nebezpečenstve. Naše živobytie závisí od nich, takže robíme všetko pre to, aby sme naše zvieratá udržali zdravé. Každé ráno ich vedieme na ďaleký pasienok – jedna z mála oblastí, kde sa ešte dobytok môže pásť. No už aj tá vysychá,“ konštatuje Elamu, matka siedmich detí z Etiópie.

AP

Predídenie scenára z roku 2011

„Situácia sa môže opakovať a štáty Afrického rohu potrebujú okamžitú humanitárnu pomoc a dôslednú podporu pri budovaní odolnosti komunít. Musíme predísť zopakovaniu somálskeho scenára z roku 2011,“ varuje Michael Dunford, regionálny riaditeľ WFP pre východnú Afriku. Hladomor totiž vtedy v Somálsku zabil 260-tisíc ľudí, polovicu z nich tvorili deti mladšie ako päť rokov.

Jeho slová podporil aj Mohamed M. Fall, regionálny riaditeľ UNICEF pre východnú a južnú Afriku. „Hladomor hrozí 13 miliónom ľuďom a mnohé z nich sú deti a tie sú vystavené ešte väčšiemu riziku,“ vyhlásil.

Potravinovú pomoc v tejto zemepisnej oblasti potrebuje približne 5,7 milióna ľudí vrátane pol milióna podvyživených detí a matiek. WFP spustilo tento týždeň svoj regionálny plán reakcie na sucho pre Africký roh, v ktorom požaduje 327 miliónov dolárov na okamžité potreby týchto ľudí. V nasledujúcom polroku chcú pomôcť komunitám stať sa odolnejším voči extrémnym klimatickým šokom.

„Región sa nedokáže vyrovnať s ďalším suchom v kombinácii s pandémiou a zvyšnou klimatickou zmenou,“ dodal Mohamed M. Fall. „Musíme konať ihneď, aby sme zabránili katastrofe.“

Autorka je študentkou Katedry žurnalistiky FiF UK.
Článok vznikol v rámci programu Svet medzi riadkami, ktorý v spolupráci s HN realizuje mimovládna organizácia Človek v ohrození a Katedra žurnalistiky na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského. Program spolufinancuje SlovakAid a Európska únia. 
01 - Modified: 2024-04-12 15:44:28 - Feat.: - Title: V západnej a strednej Afrike čelí hrozbe hladu takmer 55 miliónov ľudí, tvrdí OSN 02 - Modified: 2024-04-11 18:48:12 - Feat.: - Title: Ukrajina otvára veľvyslanectvá v Afrike, aby konkurovala vplyvu Ruska 03 - Modified: 2024-04-11 12:37:41 - Feat.: - Title: V Indonézií zápasia s rekordne vysokou cenou ryže 04 - Modified: 2024-04-08 09:00:46 - Feat.: - Title: VIDEO Muž prebehol celú Afriku. Vyše 16-tisíc kilometrov zdolal za necelý rok, počas cesty ho stihli aj okradnúť 05 - Modified: 2024-04-06 18:49:38 - Feat.: - Title: Francúzsko chce budovať s Afrikou "vyvážené partnerstvá". O bývalé kolónie sa zaujíma aj Rusko a Čína
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
17. apríl 2024 04:18