Reuters
StoryEditor

Eurokomisia odporúča členským štátom EÚ prijať desať základných opatrení proti šíreniu koronavírusu

19.03.2020, 21:21
Autor:
TASRTASR
Trvanie týchto opatrení sa bude pravidelne prehodnocovať v závislosti od vývoja epidémie.

Európska komisia zverejnila vo štvrtok odporúčania o osvedčených postupoch týkajúcich sa opatrení EÚ v oblasti verejného zdravia a boja proti ochoreniu COVID-19, v ktorých zdôraznila dôležitosť celoúnijných opatrení, čo bude mať zásadný vplyv na prevenciu a spomalenie šírenia koronavírusu.

Cieľom odporúčaní, ktoré Komisia vypracovala spolu s novovytvorenou vedeckou expertnou skupinou pre COVID-19, je presadzovať účinné a primerané opatrenia na úrovni celej Únie.

Komisia pripomenula dôležitosť rýchleho zavádzania opatrení, ktoré sú rozhodujúce pre ochranu najzraniteľnejších skupín obyvateľstva, ako sú starší ľudia a osoby s hypertenziou, cukrovkou, kardiovaskulárnymi ochoreniami, chronickými ochoreniami dýchacích ciest a rakovinou.

Vzhľadom na rýchle šírenie koronavírusu v EÚ, počet potvrdených prípadov a počet obetí EK odporúča, aby všetky členské štáty Únie okamžite prijali navrhnuté opatrenia bez ohľadu na ich vnútroštátnu situáciu.

Trvanie týchto opatrení sa bude pravidelne prehodnocovať v závislosti od vývoja epidémie.
Komisia upozornila, že vzhľadom na inkubačnú lehotu od 2 do 14 dní a možnosť prenosu COVID-19 osobami bez príznakov ochorenia je potrebné vyhnúť sa podávaniu rúk a bozkom, preplneným dopravným prostriedkom, nepodstatným pracovným stretnutiam a hromadným akciám.

Exekutíva EÚ zdôraznila, že všeobecne by ľudia mali čo najdlhšie zostať doma a čo najviac obmedziť spoločenské kontakty.

Eurokomisia zároveň upozornila, že potraviny a dodávky základných výrobkov v EÚ nie sú ohrozené a nákup veľkého množstva tovaru nie je potrebný.

Brusel upozornil na skutočnosť, že odporúčané opatrenia treba prijímať v koordinácii s ostatnými členskými štátmi EÚ a informovať o nich susedné krajiny, lebo akékoľvek izolované opatrenia sú menej účinné.

Podľa EK by členské štáty mali prijať tieto opatrenia:

1) Povinná izolácia pacientov s COVID-19;
2) Dobrovoľná izolácia zraniteľných osôb;
3) Zrušenie spoločenských a kultúrnych stretnutí, zatvorenie barov, nočných klubov, reštaurácií a kaviarní, ako aj múzeí, divadiel, kín a športovísk;
4) Zatvorenie kostolov a náboženských centier a zrušenie verejných náboženských podujatí;
5) Zatvorenie vzdelávacích inštitúcií a škôl (okrem prípadov, ktoré sú opodstatnené), univerzít, výskumných ústavov a podpora vzdelávania online;
6) Zatvorenie škôlok a jaslí;
7) Obmedzenie návštevnosti vo väzniciach, psychiatrických ústavoch a ústavoch špeciálnej starostlivosti;
8) Prijatie opatrení na pracoviskách na podporu práce z domu, flexibilného rozvrhu práce, fyzického odstupu medzi zamestnancami, zvýšeného využívania e-mailov a telekonferencií, zníženého kontaktu medzi zamestnancami a klientmi a možnosť flexibilných dovoleniek;
9) Zákaz všetkých hromadných akcií - športové podujatia, koncerty, festivaly, konferencie, veľtrhy, oslavy či politické stretnutia;
10) Odklad akýchkoľvek nepodstatných administratívnych konaní.

01 - Modified: 2024-04-17 16:08:40 - Feat.: - Title: Poplatok za tranzit plynu, ktorý aj nám účtuje Nemecko, kritizuje Európska únia. Zrejme začne právne kroky 02 - Modified: 2024-04-11 20:49:02 - Feat.: - Title: Europarlament odobril rozpočtové hospodárenie Eurokomisii a jej agentúram. Záväzky majú rekordnú výšku 03 - Modified: 2024-03-21 22:12:48 - Feat.: - Title: Eurokomisia pripravila návrh na zvýšenie ciel na ruské a bieloruské obilniny 04 - Modified: 2024-03-15 21:14:48 - Feat.: - Title: Rozhorčení potravinári kritizujú nedostatok pomoci. Rezort podporí len účasť na výstavách 05 - Modified: 2024-03-15 18:18:02 - Feat.: - Title: Eurokomisia vyhovela farmárom, nebudú musieť plniť niektoré ekologické požiadavky
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 00:50