Reuters
StoryEditor

Drony udreli na saudskoarabské ropné zariadenia, došlo k narušeniu produkcie ropy

14.09.2019, 07:58
Autor:
ČTKČTK
Výpadok v produkcii môže ovplyvniť ťažbu až piatich miliónov barelov ropy denne, čo je zhruba polovica ťažby Saudskej Arábie

V dvoch ropných zariadeniach spoločnosti Saudi Aramco na východe Saudskej Arábie vypukol dnes skoro ráno požiar. Podľa vyhlásenia ministerstva vnútra boli príčinou ohňa zásahy striel z dronu; k zodpovednosti za útoky sa v šiitskej televízii Al-Masira prihlásila jemenská povstalecká skupina Husíovia.

Bezpečnostné zložky na zariadeniach Abkajk a Churajs dostali podľa saudského ministerstva požiare pod kontrolu. Podľa zdrojov agentúry Reuters incident mohol znížiť dennú produkciu ropy v krajine až o polovicu, Medzinárodná agentúra pre energiu sa však vážnejšieho dopadu na globálny trh s ropou neobáva.

Nasadili desať dronov

Vojenský hovorca Husíov Jahjá Saría podľa Reuters vyhlásil, že Húsíovia nasadili proti ropným zariadeniam v Abkajku a Churajsu desať dronov. Pohrozil zároveň rozšírením rozsahu útokov na ciele v Saudskej Arábii, ktorá stojí na čele koalície, ktorá proti húsíjským rebelom bojuje v Jemene.

"Jedinou možnosťou pre saudskú vládu je zastaviť útoky proti nám," povedal Saría, inak sa útoky húsíjských povstalcov na ciele v Saudskom kráľovstve budú len zhoršovať.

Saudská Arábia je najväčším svetovým vývozcom ropy a útoky zasiahli jedny z najdôležitejších miest jej ropného priemyslu. Abkajk vo východnej provincii je najväčšie ropné pole na svete a je tu tiež obria fabrika na zníženie obsahu síry v rope, z ktorého sa táto ropa posiela do vývozných terminálov, vrátane najväčšieho exportného prístavu pre ropu na svete Ras Tanura.

Ovplyvní päť percent globálnych dodávok

Informovaný zdroj agentúre Reuters povedal, že incident narušil produkciu a vývoz ropy. Ovplyvniť môže ťažbu až piatich miliónov barelov denne, čo je zhruba polovica ťažby Saudskej Arábie a päť percent globálnych dodávok ropy.

Vlani krajina vyťažila v priemere 10,3 milióna barelov denne, z toho tri štvrtiny boli určené na vývoz. Štátna televízia však informovala, že vývoz naďalej pokračuje a firma Aramco sa k incidentu nevyjadrila. Aramco je najväčšou ropnou firmou na svete a pripravuje sa na primárnu ponuku akcií.

Medzinárodná agentúra pre energiu (IEA) v reakcii na incident uviedla, že situáciu v Saudskej Arábii pozorne sleduje, vážnejšieho dopadu na globálny trh s ropou sa však neobáva. Ropný trh je podľa nej teraz dobre zásobený dostatočnými komerčnými zásobami.

"Sme v kontakte so saudským úradmi a tiež s veľkými producentmi a konzumentmi," uviedla IEA vo vyhlásení. Nezmienila sa, že by plánovala uvoľnenie núdzových zásob ropy.

USA: Je za tým Irán

Americký minister zahraničia Mike Pompeo na svojom twitteri obvinil z útokov na saudskoarabské ropné zariadenia Irán. Vylúčil, že by do útokov bol zapojený Jemen a vyhlásil, že Teherán sa venuje falošnej diplomacii.

"Teherán je za takmer 100 útokmi na Saudskú Arábiu, zatiaľ čo Rúhaní a Zaríf predstierajú, že sa venujú diplomacii," napísal Pompeo vo svojom príspevku, v ktorom spomína iránskeho prezidenta a ministra zahraničia. Dodal, že Irán teraz uskutočnil "bezprecedentný útok na svetové dodávky energie".

Jemenskí povstaleckí Húsíovia vykonali podobné útoky už v minulosti. Koncom augusta oznámila saudskoarabská koalícia, ktorá v Jemene bojuje proti povstaleckým Húsíom, zostrelenie dronu, ktorý Húsíovia vyslali na Saudskú Arábiu. Hovorca koalície uviedol, že dron bol zničený ešte nad jemenským územím.

V jemenskom konflikte proti sebe stoja šíitskí Húsíovia podporovaní Iránom a vládne vojská medzinárodne uznávaného prezidenta Abdar Rabbúa Mansúra Hádího, ktorému od roku 2015 pomáha koalícia na čele so sunnitskou Saudskou Arábiou.

Útoky povstalcov na ciele v Saudskej Arábii v posledných mesiacoch naberajú na intenzite, koalícia v reakcii na to mieri na vojenské ciele povstalcov v Jemene, predovšetkým v okolí hlavného mesta Saná, ktoré je pod ich kontrolou.

01 - Modified: 2024-04-23 18:47:38 - Feat.: - Title: Pri izraelskom údere na juhu Libanonu zomrela žena a 12-ročné dieťa. Napätie sa zvyšuje 02 - Modified: 2024-04-23 17:53:21 - Feat.: - Title: Eurokomisia podnikne kroky proti ruskej tieňovej flotile ropných tankerov. Analytici varujú pred eskaláciou 03 - Modified: 2024-04-23 17:29:45 - Feat.: - Title: Ceny ropy sa zvyšujú, k rastu prispeli priaznivé údaje o európskej ekonomike 04 - Modified: 2024-04-21 11:09:44 - Feat.: - Title: Ceny ropy koncom týždňa vzrástli, za celý týždeň však klesli najviac od februára 05 - Modified: 2024-04-19 14:06:33 - Feat.: - Title: Ceny ropy vymazali zisky a klesajú po tom, ako Teherán bagatelizoval útok Izraela
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 12:54