Reuters
StoryEditor

Situácia v oblasti, ktorú vláda odrezala od sveta. V uliciach sú len vojaci

07.08.2019, 17:24
Autor:
ČTKČTK
Po stovkách začali odchádzať robotníci, ktorí si sem prišli zarobiť z iných častí Indie.

Ulica Šrínagaru, letného hlavného mesta indického štátu Džammú a Kašmír, kde platí zákaz vychádzania, boli dnes vyľudnené s výnimkou hliadkujúcich vojakov. Tí majú zabezpečiť, aby nevypukli nepokoje po pondelkovom rozhodnutí vlády indického premiéra Narendru Módího zrušiť zvláštny autonómny status prevažne moslimami obývaného štátu Džammú a Kašmír, napísala agentúra AFP. Podľa agentúry AP z oblasti odchádzajú najatí robotníci a vracajú sa do domovov inde v Indii, pretože im zamestnávatelia prestali vyplácať mzdy.

​Miliónový Šrínagar teraz vyzerá ako mesto duchov - ozbrojení vojaci stojaci na rohoch ulíc a pred zátarasami z ostnatého drôtu sú zvyčajne jediní ľudia, ktorých je na uliciach vidieť. Informácií z tohto himalájskeho štátu je len veľmi málo; spoločne s vyhlásením zákazu vychádzania bolo odpojené telefónne spojenie a internet.

Napriek odrezaniu Šrínagaru od okolitého sveta sa v utorok objavili informácie o sporadických protestoch. Nemenovaný zdroj z mestskej nemocnice agentúre AFP povedal, že tu bolo hospitalizovaných najmenej šesť ľudí so strelnými a ďalšími zraneniami. Podľa policajta, ktorý si neželal byť menovaný, sa jeden z protestujúcich utopil, keď pri úteku pred políciou skočil do rieky, dodala AFP. Tieto správy však nie je možné overiť zo žiadneho iného zdroja.

Vojakmi strážené kontrolné stanovištia sú na hlavných uliciach po každých 100 metroch. Z domov majú dovolené vychádzať len ľudia v nevyhnutných profesiách. Prakticky všetky obchody sú zatvorené a do mesta sa nedostáva žiadny čerstvý tovar.

Po stovkách začali odchádzať robotníci, ktorí si sem prišli zarobiť z iných častí Indie. Podľa AP im zamestnávatelia prestali vyplácať mzdy. V Džammú, ktoré je zimným hlavným mestom štátu, dnes na tamojšej stanici čakali na vlaky stovky týchto ľudí so svojimi vecami. Jeden z nich povedal, že mnohí išli pešo kilometre po diaľnici, kadiaľ prúdili tiež vojenské kolóny a autobusy. Niektorí nejedli niekoľko dní a ďalší nemali peniaze ani na lístok do rodnej dediny.

Indická časť Kašmíru je v prevažne hinduistickej Indii jediným územím, kde tvoria väčšinu moslimovia. Povstalci tam od roku 1989 bojujú proti indickej vláde a požadujú vznik samostatného štátu alebo zjednotenie Kašmíru pod pakistanskou vládou. Konflikt si už vyžiadal takmer 70-tisíc obetí.

Na celú himalájsku oblasť Kašmíru si robí nárok India aj Pakistan, obe krajiny disponujúce jadrovými zbraňami kontrolujú len časť Kašmíru; od vyhlásenia nezávislosti v roku 1947 o neho Dillí a Islamabad zviedli dve z troch vzájomných vojen.

Indická vláda svojím pondelkovým rozhodnutím štát rozdelila na dve zväzové územia - Džammú a Kašmír a Ladakhu, v ktorom žijú prevažne vyznávači budhizmu. V tamojšom meste Kargil, ktoré leží na hranici moslimskej časti a v ktorom žijú hlavne moslimovia, sa dnes konali protesty proti pondelkovému rozhodnutiu Dillí. Náboženské a politické organizácie v Kargile po spoločnom rokovaní vydali vyhlásenie s odsúdením indickej vlády za to, že koná bez súhlasu občanov. Organizácie rozhodli uzavrieť mestské inštitúcie, dnes neboli v prevádzke školy ani obchody.

01 - Modified: 2024-04-11 12:02:38 - Feat.: - Title: VIDEO Pri pobreží Indie objavili veľké podmorské mesto. Podľa niektorých vedcov by mohlo prepísať históriu civilizácie 02 - Modified: 2024-04-06 14:40:24 - Feat.: - Title: Akciové trhy v Číne a Hongkongu za tri roky padli o takmer päť biliónov dolárov 03 - Modified: 2024-04-05 19:15:45 - Feat.: - Title: India pohrozila vstupom do Pakistanu s cieľom usmrtiť teroristov na úteku 04 - Modified: 2024-04-05 22:00:00 - Feat.: - Title: Výtvarníčka Jana Bednárová: Keď prídem z Indie, nevidím u nás žiadny problém 05 - Modified: 2024-04-05 22:00:00 - Feat.: - Title: Šatníky Slovákov zažívajú epický súboj. Bavlna odpovedá na provokáciu polyesteru, preteky okorenila aj ropa
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 19:15