Reuters
StoryEditor

Pri pokuse o prevrat v Etiópii zavraždili náčelníka generálneho štábu. Strieľalo sa aj v hlavnom meste

23.06.2019, 11:04
Autor:
TASRTASR
Analytici uviedli, že najnovšie útoky poukazujú na závažnosť politickej krízy v Etiópii.

Najmenej dvoch popredných etiópskych predstaviteľov zabili počas pokusu armádneho generála chopiť sa moci v regionálnom štáte Amhara na severe krajiny. S odvolaním sa na štátnu televíziu a miestnych predstaviteľov o tom v nedeľu informovali svetové agentúry.

Etiópsky premiér Ahmed Abiy v štátnej televízii ešte v noci oznámil, že v amharskej metropole Bahir Dar došlo v sobotu k pokusu o prevrat, a to počas zasadnutia predstaviteľov regionálnej vlády. Bez bližších podrobností sa zmienil aj o viacerých obetiach a zranených.

Premiérova hovorkyňa Billene Seyoumová v nedeľu spresnila, že "komando zabijakov" pod vedením šéfa bezpečnosti v štáte Amhara Asaminewa Tsigeho vtrhlo v sobotu popoludní na zmienené zasadnutie, kde postrelili regionálneho prezidenta Ambachewa Mekonnena a jeho poradcu.

Obaja muži neskôr podľahli vážnym zraneniam. O niekoľko hodín neskôr zastrelil náčelníka generálneho štábu Seareho Mekonnena v jeho dome v etiópskom hlavnom meste Addis Abeba jeho osobný strážca. Ten zabil aj generála vo výslužbe, ktorý Mekonnena navštívil, dodala Seyoumová, ktorú citovala agentúra AFP.

Tohto osobného strážcu zadržali, zatiaľ čo vodca pučistov Asaminew je na úteku, uviedli podľa agentúry vládne zdroje.

Veľvyslanectvo USA v Etiópii v sobotu informovalo o správach o streľbe v Addis Abebe a vyzvalo ľudí na opatrnosť.

V Bahir Dare, hlavnom meste Amhary, obyvatelia pre agentúru AP povedali, že počuli streľbu v sobotu večer.

V nedeľu ľudia z rôznych častí krajiny hlásili výpadok internetu, aj keď úrady neoznámili prerušenie prístupu naň, k čomu sa v minulosti opakovane uchýlili z bezpečnostných i iných dôvodov, približuje agentúra Reuters.

Analytici uviedli, že najnovšie útoky poukazujú na závažnosť politickej krízy v Etiópii, kde snahy premiéra Abiya zmierniť spôsoby vládnutia tvrdou rukou z čias jeho predchodcov a presadiť reformy vyvolali vlnu násilností.

V Etiópii sa majú v budúcom roku konať federálne parlamentné voľby.

01 - Modified: 2024-03-19 07:06:57 - Feat.: - Title: Bankomaty v Etiópii kvôli technickej chybe vydali ľuďom milióny zadarmo. Banka prosí, aby peniaze vrátili 02 - Modified: 2024-02-27 14:12:24 - Feat.: - Title: Počet prípadov osýpok stúpa a vakcínu mnohí odmietajú. Ohrozené sú najmä deti 03 - Modified: 2024-02-13 12:26:12 - Feat.: - Title: Etiópske vládne sily svojvoľne popravili najmenej 45 civilistov 04 - Modified: 2024-02-12 12:30:00 - Feat.: - Title: Táto africká krajina v elektromobilite predbehla celý svet. Vyhlásila úplnú stopku spaľovacím autám 05 - Modified: 2024-01-25 11:27:10 - Feat.: - Title: Súd zamietol odvolanie peruánskeho exprezidenta obvineného z pokusu o štátny prevrat, zostáva vo väzbe
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 00:11