StoryEditor

Tankery v Ománskom zálive sa zrejme stali terčom útoku, ceny ropy prudko vzrástli

13.06.2019, 10:55
Autor:
ČTKČTK
Americké námorníctvo oznámilo, že zasiahnutým lodiam poskytuje asistenciu, okolnosti útoku však neobjasnilo.

Dva ropné tankery v blízkosti strategicky významného Hormuzského prielivu, ktorý sa nachádza medzi Perzským zálivom a Ománskym zálivom, sa zrejme stali terčom útoku, na palube jedného z nich následne vypukol požiar. Posádky oboch lodí boli včas evakuované. Podrobnosti incidentu sa zatiaľ vyšetrujú a nie je ani jasné, čo presne požiar na jednej z lodí spôsobilo. Uviedla to agentúra AP. Ceny ropy na svetových trhoch v reakcii prudko vzrástli, severomorský Brent dopoludnia pridal okolo štyroch percent na 62 dolárov za barel.

Jeden z tankerov podľa AP prepravoval ropu do Japonska. Japonský premiér Šinzó Abe je teraz na návšteve Iránu.

Dôvodom požiaru bola explózia

Prudký rast cien ropy v reakcii na incident svedčí o tom, ako strategicky významný je Hormuzský prieliv. Prepravuje sa cez neho totiž zhruba tretina ropy dopravovaná po mori. Americké námorníctvo dnes oznámilo, že zasiahnutým lodiam poskytuje asistenciu, okolnosti útoku však neoznámilo.

​Organizácia Dryad Global identifikovala plavidlo, ktoré sa zrejme stalo terčom útoku ako tanker MT Front Altair. Na lodi, ktorá pláva pod vlajkou Marshallových ostrovov, podľa tohto zdroja prepukol požiar. Firma, ktorá plavidlo prevádzkuje, uviedla, že dôvodom požiaru bola explózia. Posádka 23 ľudí bola evakuovaná na neďalekú dubajskú loď.

Druhá zasiahnutá loď bola identifikovaná ako tanker Kokuka Courageous plávajúca pod panamskou vlajkou. Trup lode bol podľa spoločnosti BSM Ship Management poškodený a 21 námorníkov bolo evakuovaných, jeden z nich utrpel ľahšie zranenia.

Irán odmieta obvinenia z útokov

Najnovší incident prichádza potom, čo Spojené štáty informovali o iránskom útoku na štyri tankery pri pobreží Spojených arabských emirátov. Irán obvinenia odmietol.

Hormuzský prieliv Hormuzský prieliv Google Maps

​Na návšteve Iránu je teraz japonský premiér Šinzó Abe, a to ako prvý predseda japonskej vlády od iránskej islamskej revolúcie z roku 1979. Dnes sa Abe stretol s iránskym najvyšším duchovným ajatolláhom Alím Chameneím. Ten podľa neho vyhlásil, že Irán nemá v pláne vyrobiť či využiť jadrové zbrane. V Tokiu vládny hovorca medzitým vyhlásil, že Abeho cesta má pomôcť zmierniť napätie na Blízkom východe, ale cieľom nie je robiť prostredníka medzi Teheránom a Washingtonom.

Americko-iránske vzťahy sa ešte viac vyostrili v uplynulom roku. Americký prezident Donald Trump vlani oznámil, že USA odstupujú od medzinárodnej jadrovej dohody s Iránom z roku 2015 a Washington vzápätí zaviedol proti Iránu nové sankcie. Irán tento mesiac podľa Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) splnil svoje hrozby a zvýšil produkciu nízko obohateného uránu.

01 - Modified: 2024-04-17 15:57:10 - Feat.: - Title: Ceny ropy klesajú po správe o raste zásob v USA 02 - Modified: 2024-04-15 18:16:49 - Feat.: - Title: Ceny ropy klesli, Brent skĺzol pod 90 dolárov za barel 03 - Modified: 2024-04-15 14:13:01 - Feat.: - Title: Ak by Izrael pritvrdil, utrpeli by tým naše peňaženky. Pocítili by sme to na cene benzínu aj na hypotékach 04 - Modified: 2024-04-14 09:32:10 - Feat.: - Title: Ceny ropy v piatok vzrástli pre zvýšenie napätia na Blízkom východe 05 - Modified: 2024-04-12 15:34:47 - Feat.: - Title: Ropa zdražuje, napätie na Blízkom východe prevažuje nad obavami z vývoja sadzieb
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
17. apríl 2024 19:34