Mafra/Michal Turek
StoryEditor

Vyžeňte Orbána, vyzvala Maďarov šéfka českej snemovne. Klaus žiada jej koniec

10.01.2022, 16:35
Autor:
sloslo
Maďarský premiér neváha podľa Markéty Pekarovej Adamovej "nadväzovať pochybné zväzky s krajinami ako je Rusko a Čína."

Česi svojho Babiša už vyhnali. Pevne dúfam, že sa to podarí aj Maďarom. V sobotu to uviedla predsedníčka Poslaneckej snemovne Parlamentu Českej republiky Markéta Pekarová Adamová, ktorá tak upozornila na nadchádzajúce voľby v Maďarsku.

Na výrok predsedníčky TOP 09 reagoval Inštitút Václava Klausa, ktorý vyzýva na jej odvolanie z čela Snemovne.

Existujúcemu premiérovi Orbánovi sa v nich postaví názorovo nesúrodá koalícia opozičných strán, obdobne ako v októbri minulého roka v Česku.

Chce, aby si aj Maďari zvolili zmenu

„Rozloženie politických síl v Maďarsku sa vzdialene podobá tomu, ktoré bolo doteraz aj u nás. Tamojšia opozícia svoje nezhody dala bokom a spojila sily proti populistickej vláde, ktorú už mnoho rokov riadi Viktor Orbán,“ napísala Markéta Pekarová Adamová na Facebooku.

„Pre Českú republiku je dôležité, aby si Maďarsko v aprílových voľbách zvolilo zmenu – rovnako ako my. Je totiž kľúčové, aby Európsku úniu tvorili štáty, pre ktorých vlády sú na prvom mieste demokratické princípy, nie prospech ich premiérov,“ dodala šéfka Snemovne.

Upozornila tak na snahu opozičných strán poraziť súčasného predsedu vlády a jeho vládnucu stranu Fidesz v parlamentných voľbách, ktoré Maďarsko čakajú už tento rok na jar.

Strany, ktoré sa spojili na konci roku 2020, sú ale ideologicky nesúrodé. Opozičná koalícia zahŕňa liberálne hnutie Momentum, pravicový Jobbik a zelenú stranu Dialóg za Maďarsko (Párbeszéd).

Vo vyhlásení subjekty uviedli, že ich spolupráca nebude predstavovať zlúčenie, ale že odložia rozpory a rozdiely v snahe o „zmenu éry“.

Po zmene volala práve aj česká koalícia SPOLU, ktorej zakladajúce strany sa tiež nezhodovali vo svojich názoroch. Spojeniu strán ODS, KDU-ČSL a TOP 09, ktorej je Pekarová predsedníčka, sa v parlamentných voľbách podarilo zvíťaziť a ukončiť tak štvorročné pôsobenie Andreja Babiša v úlohe premiéra Českej republiky.

Pekarová Adamová, ktorá je známa kritičkou českého expremiéra Babiša, v príspevku pokračovala aj s kritikou maďarského premiéra. Orbán podľa nej "neváha nadväzovať pochybné zväzky s krajinami ako je Rusko a Čína, a to na úkor svojich spojencov, vrátane nás."

Odvolajte šéfku Snemovne, žiada inštitút

Proti výroku Pekarovej Adamovej sa na svojich webových stránkach vyjadril Inštitút Václava Klausa, ktorý žiada odvolanie predsedníčky Snemovne.

„Nehorázne výroky predsedníčky Poslaneckej snemovne Parlamentu ČR Markéty Pekarovej Adamovej o tom, že Maďari majú v nadchádzajúcich tamojších parlamentných voľbách vyhnať svojho dlhoročného premiéra Orbána, sú ťažko uveriteľné, v histórii česko-maďarských vzťahov úplne bezprecedentným nepriateľským útokom zo strany jedného z našich najvyšších ústavných činiteľov,“ uviedol inštitút.

Zároveň vyzval vládu, aby sa od slov Pekarovej Adamovej dištancovala a uistila maďarskú stranu, že nejde o oficiálny postoj Českej republiky.

​Na Slovensku bol dlhé roky z protimaďarského postoja obviňovaný bývalý predseda SNS Ján Slota. Okrem zosmiešňovania celého národa smeroval svoju kritiku aj na vrcholnú predstaviteľku krajiny. Vtedajšiu ministerku zahraničných vecí Kingu Gönczovú označil za strapatú pani a prirovnal ju k Hitlerovi.

Vyzývateľom premiéra Orbána sa pravdepodobne stane starosta mesta Hódmezővásárhely Péter Márki-Zay. Umiernene konzervatívny ekonóm Márki-Zay nie je členom žiadnej zo zavedených maďarských politických strán a stojí na čele Hnutia Maďarsko všetkých (MMM), ktoré spoluzakladal.

Upozornil na seba v roku 2018 víťazstvom v obecných voľbách v domovskom meste Hódmezövásárhely, ktoré bolo do tej doby baštou Orbánovej vládnej strany Fidesz.

Konzervatívny starosta má sedem detí a netají sa svojou kresťanskou vierou. Tento imidž by mohol sťažiť prípadnú Orbánovu snahu ho očierniť a mohol by tiež osloviť mnoho nerozhodnutých voličov na vidieku aj v metropole.

01 - Modified: 2024-05-06 10:33:11 - Feat.: - Title: Za tri mesiace sa stal Orbánovým vyzývateľom číslo jeden. Péter Magyar sa pustil do jamy levovej 02 - Modified: 2024-05-06 09:13:31 - Feat.: - Title: Maďarsko nevydá utečencov z Ukrajiny a ani neskúma, či majú brannú povinnosť 03 - Modified: 2024-05-06 12:02:01 - Feat.: - Title: "Fidesz zradil občanov." Na demonštráciu Orbánovho kritika prišli do Debrecína tisíce ľudí 04 - Modified: 2024-05-03 14:01:29 - Feat.: - Title: Maďarsko upustilo od izolovanej politiky, otvára sa Východu, tvrdí tamojší šéf rezortu financií 05 - Modified: 2024-05-03 11:59:19 - Feat.: - Title: NATO aj Európska únia odsúdili kyberútoky v Česku a Nemecku, Berlín si predvolal ruského veľvyslanca
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
06. máj 2024 14:38