StoryEditor

Vzťahy voči Slovensku sa nezmenia

28.03.2006, 00:00

Výsledok volieb by nemal mať na ekonomické vzťahy so Slovenskom žiadny dosah. "Je predčasné špekulovať o tom, kto bude stáť na čele vlády. Bez ohľadu na to, s ekonomikou to nebude mať nič spoločné. Janukovyč má v programe len pribrzdenie integračného procesu, ale nie pribrzdenie exportu a vzájomného obchodu," povedal pre HN analytik Inštitútu svetovej ekonomiky a medzinárodných vzťahov Valerij Novyckij. Ako tvrdí, pri pohľade na štatistiky je jasné, že zmena nenastala, ani keď exprezidenta Leonida Kučmu vystriedal Viktor Juščenko.

Závislí od dovozu
Ukrajina je pre Slovensko predovšetkým zdrojom surovín. Od nášho východného suseda dovážame železnú ruku a koncentráty na výroby kovov, surový hliník, čierne uhlie, brikety, tuhé palivá, chemické výrobky, minerálne oleje, dusíkaté hnojivá, meď, drevo a výrobky z neho a ďalšie. Podľa Petra Kováča z ministerstva hospodárstva bude naďalej platiť trhový princíp, podľa ktorého si tak Ukrajina, ako aj Slovensko budú vyberať partnera s najlepšou ponukou podmienok. "Ukrajina si je vedomá toho, že nepredá svoje výrobky v USA, Nemecku či vo Veľkej Británii, ale skôr u nás, v Česku či Maďarsku," poznamenal Kováč.

Podnikateľské nástrahy
Je však zrejmé, že hoci Ukrajina už v decembri dostala štatút trhovej ekonomiky, stále je podnikateľská legislatíva nedostatočná. Spolu s byrokraciou a korupciou to sťažuje zahraničné investovanie v krajine. Hoci snahou vlády je zjednodušiť legislatívu, je otázne, v akej forme legislatívu schváli nový parlament.
Podľa informácií, ktoré poskytlo HN ministerstvo hospodárstva, sa ukrajinskí podnikatelia stále snažia v obchode presadzovať svoje zákonodarstvo, a nie medzinárodné obchodné zvyklosti. Pri súdnych sporoch však zahraničné firmy len málokedy uspejú.
Okrem toho, napríklad pri reklamácii sa vyžaduje platba do troch mesiacov od realizácie kontraktu, v opačnom prípade sa voči podnikateľskému subjektu zavádzajú sankcie zo strany štátu. Predĺženie tejto lehoty je možné len na základe rozhodnutia arbitrážneho súdu, s čím sú spojené značné výdavky.
Ukrajinské spoločnosti sú tiež ešte stále zvyknuté v platobnom styku využívať bankové záruky, zmenky alebo platby vopred.

Riziká podnikania
-- Analýza trhu:
Všímajte si dopyt na tovary a služby, pôsobenie konkurencie na trhu a cenové relácie vo veľkoobchode a maloobchode v porovnaní s domácim a zahraničným výrobcom.
-- Právne riziká: Neodporúča sa riešiť spory v súlade s ukrajinskou legislatívou. Do kontraktov sa odporúča zapracovať riešenie sporov iným právom, ako ukrajinským.
-- Forma pôsobenia: Sú štyri. Pri spolupráci formou dodávateľských vzťahov sa odporúča si vytvoriť partnerské vzťahy s viacerými partnermi. Pri otvorení predstaviteľstva bez práva vykonávať ekonomickú činnosť sa obchodovanie uskutočňuje priamo. Pri otvorení dcérskej spoločnosti je nevýhodou neprehľadná legislatíva, odvodové zaťaženie do rôznych fondov. Založenie spoločného podniku sa odporúča len s dlhodobo spoľahlivým partnerom.
Zdroj: MH SR

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
02. máj 2024 06:56