StoryEditor

Vírus H5N1 zmutoval

14.11.2005, 23:00
Autor:
TASRTASR

Vírus H5N1 zmutoval do nebezpečnej formy, ktorá sa môže šíriť medzi cicavcami, informovali včera vedci vo Vietname, ktorý je krajinou najviac postihnutou vtáčou chrípkou. Pasteurov inštitút v Hočiminovom Meste oznámil, že rozlúštil genetický materiál z 24 vzoriek vírusu H5N1 odobratého zo zvierat a z ľudí.
"Typ H5N1, ktorý začiatkom roku 2005 infikoval ľudí a vodnú hydinu, má niekoľko mutácií, a tie sa sústreďujú v dôležitých funkčných častiach povrchu proteínov," uvádza sa na webovej stránke inštitútu s odkazom na proteínové receptory na povrchu vírusu, ktoré mu umožňujú vstupovať do zvieracích buniek a vychádzať z nich. "Objavila sa mutácia, ktorá vírusu umožňuje efektívnu replikáciu v tkanivách cicavcov. Môže sa stať veľmi nákazlivým," uvádza inštitút.
Vedúca oddelenia molekulárnej biológie Cao Bao Vanová agentúre Reuters povedala, že výskumom sa tiež zistilo, že vírus H5N1 sa stal odolným proti antivírusovému lieku Tamiflu. Svetová zdravotnícka organizácia odporúča vládam, aby si robili zásoby Tamiflu, ktorý je považovaný za najlepší prostriedok na zvládnutie prvej etapy ľudskej pandémie -- tá môže prepuknúť po mutácii H5N1 do formy ľahko prenosnej z človeka na človeka.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
02. máj 2024 19:02