TASR/AP
StoryEditor

Poplach v Janove trvá. Jeden z pilierov mosta sa nakláňa, vyhlásili výnimočný stav

15.08.2018, 15:35
Autor:
ČTKČTK
Hasiči zisťujú stabilitu piliera. Medzitým bolo prerušené odstraňovanie sutín a hľadanie obetí v koryte rieky.

Hasiči a miestna polícia varovali obyvateľov ulice, ktorá vedie pod mostom, ktorého časť sa v utorok zrútila, že jeden z pilierov mosta sa nakláňa. Hrozí tak, že zvyšná časť stavby každým okamihom spadne. Informuje o tom dnes denník La Repubblica. Obyvatelia ulice Fillak boli evakuovaní už v utorok a dnes si zo svojich domovov odnášali osobné veci.

Sledujte priamy prenos z miesta nešťastia:

Hasiči zisťujú stabilitu piliera. Medzitým bolo prerušené odstraňovanie sutín a hľadanie obetí v koryte rieky Poncevera, ktorá vedie pod mostom.

"Domy pod mostom nepôjde zachovať, pretože (most) bude zrejme strhnutý," upozornil janovský starosta Marco Bussi. "O evakuovaných sa staráme, je to naša priorita. Dostanú nové bývanie. Bolo evakuovaných 311 rodín," doplnil starosta.

Pád diaľničného mosta v Janove na severe Talianska si vyžiadal najmenej 39 mŕtvych, zhoduje sa v bilancii väčšina médií. Janovský prokurátor Francesco Cozzi dnes uviedol, že obetí je 42. Z výšky 45 metrov spadlo 35 osobných áut a niekoľko kamiónov.

V dôsledku utorňajšieho zrútenia diaľničného mosta v Janove, pri ktorom prišlo o život najmenej 39 ľudí, vyhlásil v stredu taliansky premiér Giuseppe Conte v regióne Ligúria 12-mesačný výnimočný stav. Informovala o tom agentúra AP.

Conte po mimoriadnej schôdzke kabinetu taktiež povedal, že jeho vláda nebude čakať na skončenie vyšetrovania, aby mohla odobrať koncesiu súkromnej spoločnosti Autostrade per l'Italia, ktorá prevádzkuje talianske diaľnice.

Avizoval, že vláda uvoľnila okamžitú pomoc vo výške päť miliónov eur a vymenuje komisára pre obnovu Janova.
Vláda bude hľadať inú spoločnosť, ktorá sa bude starať o väčšinu diaľnic v krajine, uviedol Conte. Chce aj "prísnejšie" pravidlá na ich údržbu.

"Nemôžeme čakať na spravodlivosť... Všetci občania musia cestovať bezpečne," zdôraznil Conte.

Taliansky premiér vyzval aj na rýchle odstránenie trosiek mosta, aby sa uľahčilo cestovanie po železnici a znížilo sa nebezpečenstvo záplav.

01 - Modified: 2024-04-05 10:29:45 - Feat.: - Title: Rušný prístav v Baltimore sa môže po tragickom zrútení mosta čiastočne otvoriť do konca apríla 02 - Modified: 2024-03-31 06:25:00 - Feat.: - Title: Vodné žeriavy aj zvyšky ocele. USA začali odstraňovať trosky mosta v Baltimore, prístav je blokovaný 03 - Modified: 2024-03-28 22:03:34 - Feat.: - Title: Štát Maryland dostane od vlády po zrútení mosta 60 miliónov dolárov. Bývala na ňom hustá premávka 04 - Modified: 2024-03-26 11:52:28 - Feat.: - Title: V Baltimore sa zrútil most, do ktorého vrazila loď. Z vody zachránili dvoch ľudí, jeden je vo vážnom stave 05 - Modified: 2024-01-26 23:12:31 - Feat.: - Title: Pri kľúčovej diaľnici D1 sa rozpadá most. Štát ho opraví, no za cenu komplikácií
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 22:03