Facebook
StoryEditor

Sýrskeho vedca zavraždil zrejme Mossad, pretože vyvíjal tajné zbrane

07.08.2018, 09:50
Autor:
ČTKČTK
Vedec Azíz Azbar a jeho vodič prišli o život pri výbuchu auta v sobotu večer v provincii Hamá.

Za sobotňajšej vraždy vedeckého riaditeľa sýrskej vojenskej agentúry zodpovedajúcej za chemický program bola zrejme izraelská tajná služba Mossad. S odvolaním sa na zdroje nemenovanej blízkovýchodnej tajnej služby to napísal denník The New York Times. Priklonil sa tak k názoru sýrskej provládnej tlače, ktorá smrť Azíza Azbara pripísala Mossadu už v nedeľu.

Azbar a jeho vodič prišli o život pri výbuchu Azbarovho auta v sobotu večer v provincii Hamá.

Izrael informáciu nekomentoval, iba jeden z členov vlády povedal, že považuje za "dobrú vec", že je Azbar mŕtvy.

Pripravoval spustenie výroby riadených striel

Izrael podľa sýrskej tlače Azbara spájal s vývojom tajných zbraní. Podieľal sa údajne na vybudovaní podzemnej zbrojnej továrne, ktorá mala nahradiť prevádzku, ktorú vlani zničil Izrael. Newyorský denník napísal, že Azbar úzko spolupracoval s veliteľom iránskych revolučných gárd Kásemom Sulejmáním a mal prístup k vysokým členom iránskej a sýrskej vlády.

Azbarov tím pripravoval spustenie výroby presných riadených striel Tišrín, čo je sýrska verzia iránskych rakiet Fateh, ktoré majú dolet 200 kilometrov. Skupina tiež budovala výrobňu pevného raketového paliva.

Azbar bol zabitý v Masjare, kde je sýrske vedecké centrum spájané s výrobou chemických zbraní. V minulosti bolo niekoľkokrát terčom náletov pripisovaných Izraelu. Pri jednom takom útoku v apríli prišlo o život niekoľko iránskych vojakov, ktorí na mieste pôsobili.

Pripisujú im likvidáciu ďalších vedcov

Izraelčanom sa pripisuje likvidácia niekoľkých ďalších vedcov. V apríli strelci v Malajzii zabili špecialistu na rakety palestínskej radikálnej skupiny Hamas, v roku 2016 bol v Tunisku zabitý odborník na bezpilotné lietadlá Hamasu. Skupina smrť oboch mužov pripísala Mossadu.

Izraelský minister pre vnútornú bezpečnosť Gilad Erdan odmietol Azbarovu smrť komentovať, povedal len, že ju považuje za "dobrú vec". Minister obrany Avigdor Lieberman v nedeľu vyhlásil, že na "Blízkom východe sa odohrávajú každodenne stovky explózií a vybavovanie účtov a vždy je snaha vinu pripísať Izraelu".

O Sýrii sme sa s analytikom Jurajom Krúpom rozprávali v apríli v štúdiu HNtelevízie:

01 - Modified: 2024-04-19 09:31:10 - Feat.: - Title: Ceny zlata prudko stúpli po izraelských útokoch na Irán 02 - Modified: 2024-04-19 09:06:58 - Feat.: - Title: Pri útokoch Islamského štátu v Sýrii zomrelo 28 vojakov a provládnych bojovníkov 03 - Modified: 2024-04-19 07:11:04 - Feat.: - Title: Prvotná reakcia bola prudká. Po izraelskej odvete proti Iránu zlato vyskočilo na rekord, bitcoin sa prepadol 04 - Modified: 2024-04-19 08:36:56 - Feat.: - Title: Konflikt sa vyostruje. Z Iránu hlásia explózie, izraelská odveta zasiahla leteckú základňu 05 - Modified: 2024-04-18 18:19:23 - Feat.: - Title: Google prepustil 28 zamestnancov, ktorí protestovali proti zmluve s Izraelom
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 12:11