StoryEditor

Boj o Pacifik. Spor medzi Amerikou a Francúzskom ukazuje, akým smerom sa bude uberať veľmocenská politika

23.12.2021, 11:02
Pre nás možno zdanlivo nepochopiteľný spor medzi USA a Francúzskom o zbrojnú zákazku ponoriek pre Austráliu veľmi presne ilustruje, ktorým smerom sa bude veľmocenská geopolitika v najbližších rokoch uberať.

Na prvý pohľad môže byť suchozemským Čechom v strede Európy máločo tak ukradnuté ako austrálska ponorka.

Presne tak tomu bolo napríklad v roku 2007, keď Sydney oznámilo, že je na čase začať pripravovať náhradu za šesť ponoriek triedy Collins, ktoré austrálske námorníctvo postupne zaradilo do služby medzi rokmi 1996 a 2004.

A úplne rovnako tak prešlo českou kotlinou celkom bez povšimnutia, keď pred piatimi rokmi austrálsky premiér Malcolm Thurnbull ohlásil, že nové ponorky Austrálii dodá francúzska štátna zbrojovka DCNS.

V septembri tohto roku už však austrálske ponorky českým mediálnym priestorom riadne rezonovali. A oprávnene.

Austrálsky premiér Scott Morrison na spoločnom brífingu s americkým prezidentom Joem Bidenom a britským premiérom Borisom Johnsonom oznámili, že Austrálii namiesto Francúzska pomôžu ponorky postaviť práve Británia a USA.

Francúzsko-austrálske ponorky tak išli ku dnu skôr, ako stihli opustiť rysovacie dosky DCNS, v medzičase premenované na Naval Group.

Namiesto 12 francúzskych ponoriek s konvenčným pohonom má Austrália získať osem americko-britských ponoriek, ktorým energiu dodá jadrový reaktor.

Ponoriek, ktoré majú byť len prvým spoločným projektom novo vzniknutej americko-austrálsko-britskej vojenskej spolupráce s chytľavou skratkou AUKUS.

Austrálske ponorky sú tentoraz Čechom oveľa bližšie, než by sa mohlo zdať. Ponorkový kontrakt a aliancia AUKUS totiž nie sú ničím iným než pozorovateľným prejavom hlbokých geopolitických zmien, ktoré budú mať minimálne nepriamy vplyv aj na strednú Európu.

Pre pochopenie vplyvu spoločného austrálsko-americko-britského vyhlásenia na strednú Európu je potrebné sa najprv ľahko ponoriť do tajov ponorkológie.

Prečo Austrália volí americko-britské jadrové ponorky namiesto konvenčných francúzskych? Z technologického a strategického hľadiska je odpoveď relatívne priamočiara, aj keď menej jednoduchá, než sa zdá.

Fanúšikovia vojenstva a histórie určite dobre vedia, že klasické konvenčné ponorky sa po pár dňoch musia vynoriť k hladine a dobiť batérie, naopak jadrový reaktor dal ponorkám v podstate nevyče...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-19 16:47:38 - Feat.: - Title: Čína má v armáde nový útvar, cieľom je posilniť jej schopnosť bojovať a vyhrávať 02 - Modified: 2024-04-19 16:20:48 - Feat.: - Title: Snemovňa reprezentantov sa priblížila k schváleniu pomoci pre Ukrajinu. Legislatíva by mala mať podporu 03 - Modified: 2024-04-19 16:09:59 - Feat.: - Title: V austrálskom Torresovom prielive zabil krokodíl 16-ročného chlapca 04 - Modified: 2024-04-19 16:05:21 - Feat.: - Title: Manželia Babišovci sa rozchádzajú. Prajeme si zachovať rodinnú harmóniu, uviedli 05 - Modified: 2024-04-19 15:33:16 - Feat.: - Title: Krajiny NATO sľúbili Ukrajine ďalšie protivzdušné systémy, povedal Stoltenberg
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 20:41