StoryEditor

Radikálni Maďari chcú autonómiu

18.10.2005, 00:00
Maďarom v Rumunsku podľa všetkého už nestačí vlastné početné zastúpenie v miestnych a regionálnych samosprávach ani v parlamente.

Maďarom v Rumunsku podľa všetkého už nestačí vlastné početné zastúpenie v miestnych a regionálnych samosprávach ani v parlamente. Máli sa im, že predseda ich najvplyvnejšieho Demokratického zväzu Maďarov v Rumunsku (RMDSZ) Béla Markó je podpredsedom vlády a sedí v nej spolu s ďalšími troma ministrami za túto stranu. Najmä radikálnejšia časť Maďarov v krajine nekompromisne trvá aj na národnej autonómii.

Nespokojní Sikuli
Rumunský parlament minulý týždeň síce opätovne odmietol bez diskusie ako protiústavný návrh zákona o územnej autonómii Sikulska. Avšak jej iniciátori zo Sikulskej národnej rady (SZNT) sa nevzdávajú a chcú sa s touto otázkou obrátiť aj na Európsky parlament. Ide o radikálnych predstaviteľov maďarskej menšiny, blízkych Maďarskému občianskemu zväzu, ktorý kritizuje národne umiernenejšiu politiku vládneho RMDSZ a aktívne spolupracuje s maďarským opozičným Fideszom Viktora Orbána.

Bývalí strážcovia hraníc
Sikulsko (maďarsky Székely) je historický názov, používaný takmer výhradne Maďarmi pre tri stredorumunské župy na západnej strane Východných Karpát - Mureš, Harghita a Kovasna. Zo všetkých šestnástich žúp na severe, západe a v centre Rumunska (historické Sedmohradsko, maďarsky Erdély), totiž iba v uvedených troch z nich výrazne prevládajú príslušníci etnických Maďarov. Tí fakticky kontrolujú miestne a regionálne sikulské samosprávy. Sikuli v minulosti strážili v Karpatoch východnú hranicu samostatného Sedmohradského kniežatstva i historického maďarského územia.

Maďarsko podporuje krajanov
Hoci RMDSZ oficiálne nepodporuje návrh zákona o sikulskej autonómii, jeho poslanci ho predložili do parlamentu a hlasovali proti uzneseniam príslušného výboru i celého zákonodarného zboru o protiústavnosti projektu. Napriek tomu RMDSZ tvrdí, že miestni Maďari i Sikuli majú právo na všetky formy autonómie. Požiadavky autonómie ako protirumunské najtvrdšie kritizovala tradične nacionalistická Strana Veľké Rumunsko. Sikuli nedávno dokonca žiadali (neúspešne) maďarský parlament, aby ratifikoval prístupovú dohodu Európskej únie s Rumunskom až potom, keď rumunský parlament schváli ich autonómiu.
Národnú autonómiu pre celé Sedmohradsko už skôr požadovala aj Národná rada v Sedmohradsku na čele s reformátorským biskupom Lászlóom Tökésom. Snahy zahraničných Maďarov o rôzne podoby autonómie vrátane národnej územnej zhodne podporujú vládne i opozičné strany v Maďarsku. Ministerstvo zahraničných vecí a vládni socialisti pritom zdôrazňujú, že podmienkou dosiahnutia autonómie je dohoda miestnych Maďarov s príslušnou vládou a parlamentom. Opozičný Fidesz, rovnako ako radikálna časť Maďarov, na to neberú ohľad a presadzujú ju napriek odporu v Rumunsku a iných susedných štátoch Maďarska.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
04. máj 2024 12:45