TASR/AP
StoryEditor

Olaf Scholz: Sľubujem, že nemecká vláda využije všetky prostriedky na návrat života pred pandémiou

15.12.2021, 11:13
Autor:
ČTKČTK
Hlavnou prioritou vlády, týkajúcou sa všetkých rezortov, bude tiež boj s klimatickou zmenou.

Nový nemecký kancelár Olaf Scholz v dnešnom vládnom vyhlásení v Spolkovom sneme sľúbil, že jeho vláda využije všetky prostriedky na prekonanie pandémie a na návrat života pred ňou. Rovnako uistil, že "semaforová" vládna koalícia sociálnych demokratov, Zelených a liberálov vytvorí "moderné Nemecko", pričom hlavnou prioritou vlády, týkajúcou sa všetkých rezortov, bude boj s klimatickou zmenou.

"Spolková vláda nepremárni jediný okamih a použijeme každú možnú páku, kým nedostaneme späť svoj skorší život a svoje slobody," povedal Scholz.

"A urobíme všetko, čo je nutné, pre spolkovú vládu tu nie sú žiadne červené línie," dodal kancelár.

Výzva k očkovaniu

Scholz sľúbil, že bude mobilizovať všetky demokratické prostriedky štátu voči "menšine extrémistov" odmietajúcich očkovanie. "To, čo dnes máme v Nemecku, je popieranie skutočnosti, absurdné konšpiračné historky, zámerné dezinformácie a násilný extrémizmus," vyhlásil Scholz.

Zároveň znovu apeloval na obyvateľov, aby sa nechali očkovať proti ochoreniu Covid-19. Situácia túto zimu by podľa neho bola iná, keby bolo viac ľudí zaočkovaných alebo malo tretiu dávku vakcíny.

Nová koaličná vláda v nasledujúcich rokoch vybuduje moderné Nemecko, sľúbil nástupcu kancelárky Angely Merkelovej.

"Spolková vláda, ktorá teraz pod mojím vedením začína prácu, bude vládou pokroku," vyhlásil Scholz. Len s pomocou technického pokroku sa podľa neho môže Nemecko stať klimaticky neutrálnou krajinou a zároveň obstáť v globálnej konkurencii.

"Sila pokroku" sa ukazuje práve v pandémii, dodal kancelár a poukázal na to, že vakcína vyvinutá v Nemecku (Pfizer/BioNTech) zachránila na celom svete životy miliónom ľudí. Očkovacia látka firmy BioNTech je podľa neho "najlepším dôkazom, že šikovný pokrok, múdra inovácia a múdra modernizácia robí svet lepším".

Najväčšia transformácia za posledných sto rokov

Scholz povedal, že nemecký priemysel a hospodárstvo čaká "najväčšia transformácia za posledných 100 rokov".

"Za nami je 250 rokov, kedy bol náš blahobyt založený na spaľovaní uhlia, ropy a plynu. Teraz je pred nami zhruba 23 rokov, počas ktorých musíme opustiť a opustíme fosílne palivá," povedal Scholz s dodatkom, že do roku 2045 musí byť Nemecko klimaticky neutrálne a prispeje k úspechu parížskej klimatickej dohody.

Nasledujúce desaťročie má byť podľa Scholza desaťročím investícií do budúcnosti. "Ide o to položiť základy nového technologického veku," zdôraznil. Konkrétne ohlásil miliardové investície do bytov, železníc, dobíjacích staníc, pobrežných veterných parkov, fotovoltaiky a elektrických sietí.

​Budúce štyri roky chce vláda podľa Scholza urobiť Nemecko štrukturálne pripravené na budúcnosť.

Kancelár potvrdil už skôr ohlásené plány vlády, napríklad viac ako zdvojnásobenie výroby elektriny z obnoviteľných zdrojov do roku 2030. V rovnakom roku má po nemeckých cestách jazdiť 15 miliónov elektromobilov.

Scholz tiež okrem iného povedal, že Nemecko je krajinou prisťahovalcov, ale musí zlepšiť ich integráciu a musí uľahčiť príchod zahraničných pracovníkov. Najväčším ohrozením demokracie je podľa neho pravicový extrémizmus.

01 - Modified: 2021-12-07 07:39:46 - Feat.: 0 - Title: Nová nemecká vláda je pripravená, strany podpísali koaličnú zmluvu 02 - Modified: 2021-12-08 08:42:54 - Feat.: 0 - Title: Merkelovú vystriedal Scholz. Nemecko má nového kancelára 03 - Modified: 2021-12-12 19:08:32 - Feat.: 0 - Title: Scholz vyjadril podporu Poľsku v spore s Bieloruskom. Lukašenka kritizoval za zneužívanie osudov ľudí
01 - Modified: 2024-04-19 17:19:09 - Feat.: - Title: Budeme ďalej bojovať, povedala Navalná v Nemecku pri preberaní ceny za slobodu médií 02 - Modified: 2024-04-19 16:00:00 - Feat.: - Title: Ruskí špióni v sieti Nemcov. Dvaja muži chceli zabrániť v pomoci Ukrajine a plánovali bombové útoky 03 - Modified: 2024-04-19 08:54:12 - Feat.: - Title: Obávaný vírus sa nebezpečne priblížil k človeku. Vedcov z WHO najnovší vývoj prekvapil 04 - Modified: 2024-04-18 20:48:17 - Feat.: - Title: Nemecko nepredložilo dôkazy k zatknutiu dvoch údajných ruských špiónov, tvrdí Moskva 05 - Modified: 2024-04-18 21:21:49 - Feat.: - Title: Slováci v príprave zlyhali. V Nemecku dostali sedem gólov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 23:19