Zakladateľ Facebooku Mark ZuckerbergReuters
StoryEditor

Americký kongres si predvolal šéfov internetových gigantov. Pre ovplyvňovanie volieb Ruskom

28.09.2017, 10:46
Autor:
TASRTASR
Verejné vypočutie majú absolvovať šéfovia Googlu, Facebooku a Twitteru.

Výbory na kontrolu tajných služieb amerického Senátu a Snemovne reprezentantov oficiálne požiadali predstaviteľov vedenia spoločností Google, Facebook a Twitter, aby prišli vypovedať v kauze možného ruského zasahovania do volieb prezidenta USA počas roku 2016.

S odvolaním sa na zdroje zo Snemovne reprezentantov o tom dnes informovala agentúra Reuters.

Členovia vyšetrovacej komisie v Snemovni reprezentantov Mike Conaway a Adam Schiff pred novinármi uviedli, že "Kongres a americký ľud sa potrebujú dozvedieť dôležité informácie priamo od týchto spoločností".

Verejné vypočúvanie šéfov spomínaných spoločností sa uskutoční 1. novembra, uviedol Kongres v noci nadnes.

Cieľom tohto vypočúvania je zistiť, či uvedené siete mohli byť využité Ruskom na ovplyvňovanie prezidentských volieb v USA, ktorých víťazom sa stal republikánsky kandidát Donald Trump.

Facebook minulý týždeň akceptoval požiadavku amerických úradov a odovzdá Kongresu približne 3000 platených inzerátov zadaných z falošných účtov spojených s Ruskom.

Šéf internetového kolosu Facebook Mark Zuckerberg vtedy súčasne avizoval, že jeho firma sa bude snažiť o transparentnejší prístup k politickej inzercii.

Podľa americkej tlače spomínané inzeráty alebo tlačové oznámenia mali vyvinúť politický tlak na rôzne skupiny Američanov tak, aby poškodili šance demokratickej kandidátky Hillary Clintonovej na úspech vo vlaňajších prezidentských voľbách, pred ktorými bola považovaná za favoritku na víťazstvo.

Kremeľ všetky podozrenia z pokusov o ovplyvňovanie volieb v USA odmieta.

Denník Washington Post tento víkend napísal, že Zuckerberga na možné zasahovanie Ruska do prezidentských volieb v USA osobne upozorňoval aj bývalý prezident USA Barack Obama.

Agentúra Reuters vo svojej správe dodala, že prezident Trump v stredu v jednom zo svojich tweetov obvinil Facebook, že voči nemu vedie nepriateľskú politiku. Už predtým Trump tvrdil, že táto spoločnosť sa proti nemu sprisahala. Zuckerberg všetky tieto tvrdenia rozhodne odmieta.

01 - Modified: 2024-04-18 18:19:23 - Feat.: - Title: Google prepustil 28 zamestnancov, ktorí protestovali proti zmluve s Izraelom 02 - Modified: 2024-04-16 08:24:30 - Feat.: - Title: Musk chce prinútiť nových užívateľov, aby za príspevky na sieť X platili 03 - Modified: 2024-04-15 12:08:02 - Feat.: - Title: Umelá inteligencia od Googlu: rozpozná miesto z fotky, či spraví text čítanejším 04 - Modified: 2024-04-13 10:47:44 - Feat.: - Title: Slovenskí branci zrejme prišli o facebookovú stránku. Fotky z lesov v maskáčoch vystriedali videá s ľahkou ázijskou erotikou 05 - Modified: 2024-04-17 05:30:00 - Feat.: - Title: Google sprístupnil prvú verejnú beta verziu nového Androidu. Aké zmeny a novinky prináša Android 15?
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 17:08