Reuters
StoryEditor

Švédi berú ruskú hrozbu smrteľne vážne. Spustia "Auroru 17"

05.08.2017, 15:30
Autor:
incinc
Švédsko v reakcii na ruské vyhrážky kvôli zbližovaniu sa s NATO pripravuje najväčšie vojenské cvičenie za posledných dvadsať rokov.

Do vojenského cvičenia sa zapojí 19-tisíc švédskych a ďalšie tisícky spojeneckých vojakov. Manévre majú byť podľa švédskych ozbrojených síl "vierohodným a viditeľným prostriedkom na odstrašenie".

Cvičenie pomenované Aurora 17 pripravuje Švédsko na september. Bude prebiehať vo vzduchu, na zemi i na mori prakticky po celej krajine. Pozornosť však bude najviac zameraná na údolie Mälardalen, oblasti okolo miest Štokholm a Göteborg a na strategický ostrov Gotland v Baltskom mori.

Zapojí sa do neho viac ako 19-tisíc švédskych vojakov. Jednotky vyšlú tiež spojenci a partneri - z USA 1 400, 270 z Fínska, 120 z Francúzska, 60 z Dánska a 60 tiež z Nórska, Litvy a Estónska.

Cvičenie je však koncipované ako národné a má preveriť obranu krajiny pre prípad napadnutia. Švédska armáda oznámila plány na usporiadanie najväčšieho cvičenia za posledných dvadsať rokov v reakcii na vyhrážky Ruska kvôli aproximácii so Severoatlantickou alianciou.

Manévre majú byť podľa vyhlásenia švédskeho velenia "vierohodným a viditeľným prostriedkom na odstrašenie susedov, ktorí by mali starostlivo zvážiť riziko zaútočenia".

Naposledy v júni ruský prezident Vladimír Putin vyhlásil, že ak sa Švédsko pripojí k NATO, bude to mať negatívny dopad na vzájomné vzťahy. Moskva to podľa jeho slov bude považovať za signál, že sa infraštruktúra vojenského bloku približuje k Rusku. "Budeme to interpretovať ako ďalšiu hrozbu pre Rusko a budeme premýšľať o tom, ako túto hrozbu odstrániť," citovala Putina agentúra TASS.

S obranou pomôže JEF

Švédi a susední Fíni sa aj napriek svojej neutralite v júni pripojili k vojenskej formácii expedičných veľmi rýchlej reakcie JEF (Joint Expeditionary Force). "Minialianciu" tvoria pod velením Británie ešte sily rýchlej reakcie Dánska, Holandska, Estónska, Lotyšska a Litvy.

Jednotka, založená pred dvoma rokmi, má v prípade potreby okamžite reagovať na mimoriadne udalosti a ponáhľať sa napadnutej krajinu na pomoc. Plných operačných schopností má dosiahnuť budúci rok, čo by umožňovalo nasadiť až 10-tisíc vojakov do vojenských alebo humanitárnych kríz v rámci operácií OSN, EÚ a NATO.

"JEF doplní našu bilaterálnu a multilaterálnu spoluprácu zameranú ako na naše blízke okolie, tak na širšiu globálnu agendu," uviedol vtedy minister obrany Švédska Peter Hultqvist.

Strategický Gotland

Neutrálne Švédsko aj susedné Fínsko v reakcii na ruskú anexii Krymu v roku 2014 podstatne zintenzívnili spoluprácu s NATO. Od tej doby čelia zvýšenej aktivite ruského letectva a vinia Moskvu aj z opakovaného narušovania vzdušného priestoru.

Obe krajiny oficiálne prikývli na dohodu, ktorá im v krízových situáciách umožní dostať podporu a pomoc od jednotiek NATO. Naopak severské krajiny umožnia v prípade krízy napríklad "hosťovanie" aliančných lietadiel.

Fínsko tiež nedávno v blízkosti Helsínk otvorilo špecializované centrum, ktoré má pomôcť krajine čeliť takzvanému hybridnému spôsobu boja zo strany Ruska. Obáva sa predovšetkým ruskej propagandy a dezinformácií prostredníctvom sociálnych sietí a ovplyvňovania verejnej mienky.

Švédsko zase v roku 2015 po desiatich rokoch obnovilo vojenskú základňu na najväčšom zo svojich ostrovov v Baltskom mori - Gotlande. Strategické miesto obsadili vojaci kvôli napätým vzťahom Západu s Ruskom, mimoriadnej aktivite ruského vojenského letectva v oblasti aj tajomným ponorkám pri švédskych brehoch.

Asi 175 kilometrov dlhý a 50 kilometrov široký ostrov nemal stálu vojenskú prítomnosť od roku 2005, kvôli svojej strategickej polohe je však kritickým miestom pre švédsku obranu. Cvičenie Aurora 17 by ju malo preveriť.

"Skutočnosť, že sa Švédsko rozhodlo vrátiť jednotky späť na Gotland, je veľmi jasným dôkazom toho, čo sa deje," vyhlásil veliteľ amerických pozemných síl v Európe Ben Hodges. Ruská politika posledných rokov podľa neho zmenila bezpečnostné prostredie. "Na to musíme reagovať. Krajiny, ktoré sú medveďovi najbližšie, majú historické skúsenosti, cítia jeho horúci dych a sú najviac znepokojené," dodal.

Švédski predstavitelia v expertných diskusiách pred časom pripustili, že ak by si čisto hypoteticky chcela Moskva ostrov "požičať", švédske ozbrojené sily by v dlhodobom horizonte neboli schopné územie uhájiť.

A obsadenie ostrova by kvôli jeho polohe komplikovalo USA a NATO prípadnú obranu pobaltských krajín. Naopak všetky ruské námorné a letecké plány v Baltskom mori musia zohľadňovať spôsob, ako švédske a fínske sily v prípade potreby eliminovať.

01 - Modified: 2024-04-18 05:47:32 - Feat.: - Title: Dva a pol hodinová večera v Trump Tower. Duda s Trumpom diskutovali o Ukrajine, Blízkom východe aj NATO 02 - Modified: 2024-04-18 05:37:29 - Feat.: - Title: Francúzske súdy skonfiškovali vilu, ktorá patrí manželovi Ľudmily Putinovej 03 - Modified: 2024-04-17 21:56:20 - Feat.: - Title: Švajčiarsko sa nepripojí k skupine pátrajúcej po peniazoch ruských oligarchov 04 - Modified: 2024-04-17 20:27:48 - Feat.: - Title: Česko a Belgicko chcú, aby Únia zvážila sankcie na Rusko za zasahovanie do volieb 05 - Modified: 2024-04-17 18:52:42 - Feat.: - Title: Ruská FSB zadržala štyroch ľudí za pomoc Kyjevu. Posielali peniaze ukrajinskej armáde
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 09:42